Õige ärkamine on hea päeva alus. Enne närviliselt voodist väljakargamist ning õudusega ees ootavale „appi-mida-kõik-teha-vaja-on!“ mõtlemist tasub proovida paari positiivse eelhäälestuse võtet.

Esimesed sammud suurepäraseks ärkamiseks tuleks ette võtta juba eelmisel õhtul. Magama heitmine ja eriti just ärkamine iga päev samal ajal on üks võtmeid, mis aitab kehal tõesti hästi välja puhata. Hea oleks magada lahtise aknaga, et organismil oleks kogu aeg võtta värsket õhku. Talvel piisab ka toa tuulutamisest enne magamaminekut.

Klassikaks on kujunenud soovitused, et vähemalt kolm tundi enne magamaminekut pole mõtet end kurguni täis vitsutada, eriti tasuks vältida vürtsikaid roogi. Just punane vein, šokolaad ja kohv ärritavad seedeelundkonda kõige enam ning mõjuvad seeläbi sügavale unele hävitavalt. Oluline on ka vaimne tasakaal – kallimaga voodis tüliõuna närimine on loomulikult äärmiselt taunitav!

Kui need tingimused täidetud, ongi sul ärgates juba palju parem olla. Veelgi paremaks läheb, kui sa pärast unest väljumist paar minutit lihtsalt rahulikult lebad. Hinga sügavalt ja mõnuga, tunneta oma ärkavat keha. Seda tehes kasuta joogide iidset nippi, mida meenutati ka menukis „Söö, palveta, armasta“ – naerata sisemiselt, iga organiga, iga keharakuga.

Harjutused energiliseks päevaks

Lisaks naeratamisele tasub keha käivitada ka füüsiliselt. Uurisime Ida traditsioonilisi tarkusi tundva joogaõpetaja ja gongiterapeudi Almer Jansu käest, millised on parimad võimlemisharjutused, mida enne voodist väljumist ette võtta.

Varbad-sõrmed ritta

Tõuse istukile ja klopi läbi oma jalatallad. Talla all on esindatud kõik punktid, mis mõjutavad otseselt keha organeid ja olulisi energiakanaleid (ning ka meie vaimsust). Vasaku jala tald on seotud parema, loomingulisust haldava ajupoolkeraga, parema jala tald vastab ratsionaalsele vasakule ajupoolkerale. Päkaalune vastab turjapiirkonnale, kannapiirkond puusavöötmele. Vasaku rusikas käega klopi läbi parema talla alune, parema käega vasaku oma, nii virgutad tervet keha.
Mudi ja vääna läbi ka varbad, tee nendega ringe, pigista varbavahesid – kõik see mõjutab siseorganite, sealhulgas ka aju tegevust. Muide, eriti kasulik on see närvilistele inimestele. Seejärel masseeri läbi sõrmed ja sõrmevahed, tee randmetega ringe ja kaheksaid.

Masseeri rahamured ära

Endiselt istudes hõõru rusikas kätega läbi alaselg ja neerupiirkond. Neerudele vastab vee element, sinna kogunevad meie materiaalsed mured ja rahahirmud – masseeri need vabaks.

Toniseeri kiikudes

Lasku mõnusalt soojaks masseeritud seljale, põimi käed põlvede ümber või võta kinni suurtest varvastest ning kiigu selja peal. See lööb lahti seljakanali ja mõjub toniseerivalt kesknärvisüsteemile.

Talveks valmis

Tõuse taas istesse ja siruta jalad ette välja. Haara pöidadest või suurtest varvastest kas sirgete või ristatud kätega – paremaga vasakust ja vasakuga paremast. Venita ja hinga rahulikult. Iga väljahingamisega tunneta, kuidas su seljalülid üksteise järel ettepoole sirutuvad. See on hea harjutus talveks valmistumisel, sest mõjutab neerumeridiaani.

Pea vabaks

Seejärel võta ette kõrvad, kus on samuti koos kogu organismi olulised punktid. Mudi mõnusasti kõrvalesti, hõõru seest ja tagant, masseeri ka kõrvataguseid. Sellega tõstad oma vitaalsust ja vähendad hirme.
Masseeri läbi pea, eriti just kuklaalune koljuäär, nii vabastad sinna kogunenud minevikumured. Pinged kogunevad ka lõuapiirkonda – kas siis lõugade lõksutamisest, söömisihast või vihast. Masseeri lõualuude ala ja kaela. Konksus sõrmega triigi sirgeks kulmud ja luba endale, et sa täna enam kulme kurjalt ei kortsuta. Lõpetuseks tee endale pai!

Lugu ilmus 2010. aasta novembrikuu Annes & Stiilis