Liiga kesine, et siin sel teemal miniteesidega hiilata.

Eelistan parem välja tuua 10 trendi, mis Eestile omased. Palju stimuleerivam ja huvitavam. Autorile ja lugejale, nagu kohe ka ise järgnevaid lõike lugedes näete:

1. Jalgrattad
Pole kahtlustki: see on selle kevade märksõna. Rattad on hõivanud Tallinna tänavad (ja sõiduteed) ja see on ütlemata teretulnud. Rattateede vähesus, autojuhtide ülbus, lumised ja libedad talved ei loe... Lauge Eesti võrdub – vähemalt peaks võrduma – jalgrattad. Rääkimata sellest, et see sõiduvahend aitab naistel oma sääred siredad hoida. Kujutan juba ette, kuidas selle aasta suvel hakkab Pärnus kajama: „Piret, vaata! Kevadel sõitsin rattaga ja bikiinidieeti polnud vajagi...“

2. Muru
Pirita rand on täiesti moest väljas. On vaid pelk hologramm hiljutisest minevikust. Hoidke parem kaugemale. Kes see ikka tahab kolmveerand tundi  (või terve tunni) läbi madala vee ja keskpärase liiva vantsida. „Ja kus see meie nn uus Pirita siis ka on?“ kuulen kuulajat küsimas. Harju mäel muidugi. Sealt leiate Tallinna kesklinna rohelisima muru kesk linnamelu, keskaja vaime ja odavaid esmatarbepoode. Ja veel: parajalt päevitud jume on seal jõukohane igale soovijale.

3. Saared
Pole ilusamat, kui tunne, et kõikjal su ümber on vesi. Poolsaarelgi juba on võrratu, aga saarel olemine on veel kordi erilisem. On kuidagi hubane, saab omaette olla, mõtteis mandrist eemal. Rutiinist ära. Saared on parim pelgupaik ja Eesti pakub neid küllaga, kusjuures ainult mõni tund suurematest linnadest autoga sõita. Saaremaa? Muhu? Hiiumaa? Võimalus tuhande saare vahel valida on selge privileeg.

4. Suahiili keel
Jambo-jambo! Hakuna matata! Minu lemmik: suahiili keel on vististi üks maailma lihtsamaid keeli. Lahe ja chill. Tõeline lingua franca. Et kuidas täpsemalt? Mitte ainult sellepärast, et see koondab sõnu rohkem kui tosinast keelest (jah, ka portugali keel on neist üks), aga ka sellepärast, et see on äärmiselt onomatopoeetiline. Intuitiivne. Haarav. Mõelge Zanzibarile: seal räägitakse suahiili keelt. Kus sündis Freddie Mercury? Zanzibaris. Hakake juba Boney M-i soojenduseks kuulama ja tegelikult laulavad ka nemad päris palju suahiili keeles.

5. Saperavi (ehk ingveriõlu)

See on Georgia viinamarjasort. Parim punane vein: nii jube hea, et üldjuhul on pohmell järgmisel päeval välistatud. Ja Tbilisi Saperavi saab nüüd Tallinnas kätte 57 krooniga - parim diil siin maal, mida närib inflatsioon. Proovige julgelt. Aga kui juhtute olema õllesõbranna, sirutage käsi Pulsi ingveriõlu järele (seda on lihtne ära tunda - sildil on elevant).

6. Sandaalid
Kuigi enamasti ma eelistan punaseid (või musti) kingi, soovitan suveks nii naistele kui meestele kummist varbavaheplätusid. Pärast seda lõputut talve on ometi ju ka nende kord. Värvivalik on lai ja tegelikult on nad nii odavad, et neid saab endale soetada vähemalt kolm-neli paari, igaks puhuks. Jajaa, ma tean, et eesti naised eelistavad teistsuguseid lahtisi jalanõusid, selliseid peenemaid. Havaianased pole midagi uut, tõsi, aga nad esindavad lihtsa sarmi koodi. Ja muide, nendega käi palju tahad, ära ei kulu.

7. Rongid
Pöidlaküüt on vaieldamatult äge, kuid on aeg hakata nautima ka rongisõitu. Eesti rongid on omamoodi anakronistlik kunstiteos: Balti jaam on kaheksa minutit vanalinnast, hüpake aga vagunisse, ostke sealsamas pilet ja sõit võib alata, kusjuures söögid-joogid on seal müügil odavamalt, kui Tallinna kesklinnas. Päris kutsuv, kas pole? Paldiski lahe või Viljandi järve kaldapealne on pikniku pidamiseks ja raamatu lugemiseks igati mõnus. Vihje: haarake Balti jaama turult karp maasikaid ka kaasa..

8. Hummus
Šašlõkk on klassika, kebab reaalsus, aga hummus on üle kõige. Just-just, ma mõtlen seda imemaitsvat kikerhernekastet. Hõrgutav mekk pikaks õhtupoolikuks, peaasi, et oliive ja pitta´t on piisavalt kõrvale varutud. Pole juhus, et AirBaltic äsja Kesk-Idasse (Ammani, Beirutisse, Tel Avivi) uued odavad liinid avas. NB: burquini (moslemi naiste ujumiskostüüm – tlk.) kaasa! Lõbus elamus ja kaitseb ehk ka Liibanoni „moskiitode“ eest.

9. Krabipulgad
Kõigile meeldib näkkida ja enamasti sattuvad selleks näppu kaloririkkamad toidud kui tavaliselt. Aga proovige Vici uusi krapipulki erilise basiiliku- ja kodujuustutäidisega. Head on! Astuge aga Rimist läbi ja pange kaheksane pakk korvi. 15 krooni eest midagi odavamat ja maitsvamat ei leia.

10. Jalad
Orgia läheb lahti 11. juunil. Milline nimelt? Jalgpalli MM Lõuna-Aafrikas! Jalad, higi ja kunst. Hiilgus ja pisarad. Sellest saab selle suve sündmus, ja ei loe, et mõne arvates on see häbiasi ja teised selle reeglitest mõhkugi ei taipa. Igatahes toob see ka Eestisse Aafrika hõngu. Pealegi on jalgpallurid tänapäeval seksikamad kui supermodellid, Cristiano Ronaldo ei ole gei ja sellised finaalmängud annavad alati hea koguse adrenaliini. Minge vooga kaasa, leidke endale mõnus suveterrass ja istuge hiigelekraani ette. Uskuge mind: see elamus võib olla sama vägev kui Eurovisiooni lauluvõistlus.

 *João Lopes Marques on raamatu "Minu ilus eksiil Eestis" autor