Mis on teie hinnang ausa spordi osas?
Minu arvates on see täiesti südametunnistuse ja eetikaküsimus. Peaks tulema sellisele võistlusele teiste võistlejatega võrdsetes tingimustes. Kuna selles liigas pole doping lubatud, siis nii peakski olema. Selge, et kontrollida ei jõua kõiki, ei võistlustesiseselt ega -väliselt. See jääb ikkagi sportlase südametunnistusele.

Kas peaks andeks andma, kui keegi on eksinud? Miks sportlane üldse teeb sellise valiku?
Ei oskagi öelda, miks selline valik tehakse. Arusaadav, et kui tahetakse maailmatasemele jõuda, hakatakse selle peale mõtlema. Aga andeks anda? Minu meelest on praegu need karistused niigi kerged.

Paistab, et teie järgi ei jäta. Sport on osa teist. On nii?
Tundub jah, et mida vanemaks saan, seda lihtsam on teha. Aega on rohkem ja suhtumine on tõsisem.

Milline näeb välja teie trenn?
Kuna minu vanus on selline, et taastumine võtab kauem aega, siis ma olen teinud trenni viis-kuus korda nädalas, aga need trennid on siis lühikesed. Intensiivne põhitrenn kestusega üks tund. Soojenduse ja venitusega läheb kokku umbes poolteist tundi. Trenn on intensiivne ja tugev, aga mitte liiga pikalt.

Esta Pilt

Kui minna ajas tagasi, päris algusesse, siis kas alustaksite uuesti selle karjääriga?
Jah, kindlasti, ja oskaks teha ka palju targemalt. Olen 15 aastat juba treeninud ja võistelnud, kogu aja treenerita. Olen ise kõik avastanud ja katsetanud. Õpin järjest rohkem oma keha tundma, kõiki harjutusi ja treeningkavu samuti.

Milline on olnud aastate jooksul elu tipphetk?
Eelmisel aastal oli neid lausa kaks: Euroopa ja maailmameistri tiitel. Neid ei osanud tõesti oodata ega loota.

Tuli pisar silma?
Ma üldjuhul olen selline inimene, kellel tuleb väga kergelt pisar silma just sellistel ilusatel hetkedel, aga siis oli kuidagi nii suur see ehmatus ja esialgu ei tulnudki midagi. Seda enam, et ei tahtnud laval seda kõigile näidata. Mulle ei jõudnud see pikalt kohale.

15 aastat võistlusi. Võiks väikse ABC küll jagada noortele.
Esimesed aastad ja võistlused ma pingutasin toitumisega üle, nälgisin liiga palju. Oli küll kuiv vorm, aga lihaste lopsakus kadus ära ja lihas jäi väikseks. Kindlasti tuleb süüa julgemalt, ei tohi palju piirata. Ei tohi teha ka liiga palju ja pikki trenne, võib end liiga üle treenida. Mina tegin ka väga palju aeroobset trenni, kaks-kolm korda nädalas pikki jookse, kuid lihasele teeb see siiski kahju.