Tele-ekraanil toimuv pani mind ausalt öeldes hämmelduma. Minule oleks bikiinides töövestlus ja liiatigi niisugused kommentaarid alandavad. Samas on ilmatüdruku valimiste lihaturg möödunud nädalal avaldatud sotsioloogiliste uuringute taustal vaid teooriate võimendunud karikatuur.

Briti sotsioloogid tulid välja kontseptsiooniga, et olla „ilus, tark ja osav“ ei ole piisav tagamaks edu elus. Nendest olulisem on erootiline kapital. Erootiline kapital on enam kui loomulik ilu. Sotsioloog Cathrine Hakimi järgi ühendab erootiline kapital seksapiili, võlu ja sotsiaalsed oskused ning seksuaalse pädevuse. Pelgalt ilus olemisest seega ei piisa – sellest olulisemad on eneserepresenteerimise oskused.

Oma erootilise kapitali olemasolu on ilmselt iga naine enda kasuks mängu pannud. CV-l oleval fotol tahame välja näha kütkestavad, aga asjalikud. Punane huulepulk kohtingul mõjub alati, eks?!

Erootilise kapitali olemasolu mõju ulatub privaatsäärist kaugemale – avalikku sfääri. Sotsioloogid on leidnud, et suurema erootilise kapitaliga inimesi vallandatakse töölt harvem ja neil on halvas majanduses kergem uut tööd leida. Niisugune muster kordub isegi „emantsipeerunud“ ühiskondades nagu Soome või Prantsusmaa. Valdkondades nagu meedia, reklaamindus ja sport – on see saanud eriti määravaks.

Asjalood lähevad kurvaks siis, kui erootiline kapital saab kõikehõlmavaks. Ilmatüdruku valimine on hea karikatuur sellest, kuidas haritusest olulisemaks saab erootiline kapital.

Niisugune avalik erootilise kapitali ületähtsustamine ühiskonnas meedia vahendusel kannab selgelt ohumärki ja ainult võimendab ühiskondlikke tendentse. Milliseid signaale saadab ühiskonda niisugune avalik bikiinides kohtumõistmine? Õnneks me teame, et tegu on meelelahutusega. Ohumärke võib Eestis leida mujaltki. Ilmselt on ka tädi Maali märganud, et Tallinna linnapead saadab kõikjal seksikas linnavalitsuse referent.

Ma ei väida, et seksapiilne olla välistab tark olemist. Kurb on siis, kui kaalukausid hakkavad paigast nihkuma erootilise kapitali kasuks. Ja seda mitte ainult meelelahutuse-sfääris.
Ma lihtsalt kardan, et kõik need armsad väikelinnade tüdrukud hakkavad arvama, et elus saabki edukalt edasi seksapiiliga. Märgid niisugusest suhtumisest on juba olemas. Ja see on kurb. Minu sõbranna kurtis, et iga kord kui ta oma väikesesse kodulinna läheb, on tema õde ennast mingi kohutava iluröögatusega „täiendanud“. Kunstripsmed on juba ära proovitud, varsti minnakse noa alla...

Ainult erootilisele kapitalile enda isiksuse väljamängimine on libe tee. Tark naine teab, et vastupidiselt erootilisele kapitalile, on kultuuriline ja hariduslik kapital hoopis püsivamad. Tihti annab just enda liigne erootiline eksponeerimine märku sellest, et inimese väärtushinnangud on paigast ära. Nii nagu majanduslikku või kultuurilisse kapitali, peab ka erootilisse kapitali investeerima – näiteks oma füüsilisse vormi ja sobivatesse riietesse. Supernaisi pole olemas. Meil kõigil on paratamatult piiratud ressursid, aeg ja raha. Küsimus on prioriteetides.

Ükski tööandja ei taha endale töötajat, kes tööajast ilusalongi läheb. Ja ükski mees ei taha naist, kes oma poja taskuraha solaariumipäevitusse investeerib.