Jah, tõepoolest, pärast folki hingab linn hoopis teises rütmis. Aga just siis, kui festival läbi, tasubki Viljandi linna ehedat olemist nautima tulla. See rohkem kui 20,000 elanikuga linn tervitab külalisi igal ajal ja pakub mitmeid erinevaid põhjusi külastamiseks. Jagan oma kodulinna 9 väikest saladust, miks Viljandisse tasub veel tänavu suvel ja hiljemgi tulla.

1. Lossimägedesse jalutama

Kes pole ammu Viljandisse jõudnud, märkab siia tulles, et linn on tõeliselt ilusti korda tehtud. Tänavaääri palistavad suured maasikad, parkides õitsevad lilled ja purskkaevudes suliseb vesi. Promeneeri Arkaadia aias, jaluta järve ääres, pea piknik Lossimägedes ning tee fotosid rippsillal. Hämaral suveõhtul lase oma meeli köita värvilistel purskkaevudel Lastepargis.

2. Kohvikusse

Viljandisse on viimasel ajal mitmeid uusi söögikohti ja kohvikuid tekkinud. Kesklinnas tervitavad kohvikusõpru Tartu tänaval asuv stiilne lokaal City ning Arkaadia aias asuv sohvabaar Zak Zak. Koidu apteegi hoovist leiad imearmsa kodukohviku, mida on isegi populaarsetes toidublogides Viljandi kõige paremini hoitud saladuseks nimetatud. Uute kohtade kõrvalt ei ole kadunud ka vanad head: Tegelaste Tuba, Suur Vend ning Viljandi kohvik tervitavad omas vanas headuses. Hinnad enamikes neis kohtades on viljandilikult väikesed − tassi kohvi saad 5-15 krooni odavamalt kui pealinnas.

3. Teatrisse

Viljandis asub Eesti üks vanimaid kutselisi teatreid – tänavu tähistasid viljandlased oma koduteatri üheksakümnendat sünnipäeva. Suviti mängib Ugala traditsiooniliselt suveetendusi. Veel terve augustikuu saab Männiku metsatalus vaadata Ugala etendust „Väikesed vanamehed“, mis räägib humoorikas võtmes inimsuhetest ja armastusest. Etenduse vaheajal saab lambaid silitada, kiluvõileiba ja mulgi putru süüa ning mõdu juua.

4. Klubisse

House-funk-soul stiilide asutajad käivad peol Viljandis, sest kohalikule üritustesarjale "Hype The Funk" kutsutakse esinejaid, keda tuntakse üle maailma. Alternatiivmuusika kuulajatele pakub Viljandi veelgi: südalinnas asuvas klubis Puhas Kuld mängitakse peamiselt rokimuusikat, metalli ja sekka ka jazzi ja bluusi. Diskomuusika austajad saavad end välja elada kesklinnas asuvas ööklubis City.

5. Ehedat Eestit otsima

Viljandisse minnes otsi üles kohalik tuttav ja nõua Mulgi putru ja korpi. Just viljandlased on ehedaim näide eestlaslikkusest, on Naistemaailma kolumnist João Lopes Marques kirjutanud. Kui mulk sind ei kostita, kasuta majutust mõnes linnalähedases turismitalus. Lahkelt võtab vastu sind näiteks 200 aasta vanune Kopra talu, mis on ümbritsetud ürgmetsadest, soodest ja järvedest. Linnalähedasi õdusaid turismitalusid on veelgi.

6. Juuksurisse ja kosmeetiku juurde

Iluteenuste hinnad Tallinnas on kordades kallimad kui väikelinnas. Näiteks juukselõikus võib Tallinnas maksma minna kuni 4 korda rohkem kui Viljandis. Ka maniküüri, pediküüri, nahahoolduse ja solaariumi teenuste eest käid Viljandis mitmeid kord väiksema rahasumma välja kui suuremates linnades. Kuuldavasti tullakse Viljandi ilusalongidesse pealinnast ja mujaltki.

7. Kaltsukatesse odavaid hilpe jahtima

Viljandisse tasub odavate riiete osturetkele minna. Rahvasuus on Viljandit isegi kaltsukate pealinnaks tituleeritud. Kaltsukaid tekkis Viljandisse mingil hetkel isegi nii palju, et linnavalitsus otsustas nende laienemist piirata. Hoolimata linnaisade pingutusest, hakkab linnas jalutades silma mitmeid pruugitud riiete poode. Võib arvata, et pealinna stiilipreilid pole veel väikelinna sobrama jõudnud ja kohalikest kaltsukatest võib leida tõeliselt häid moepärle.

8. Muuseumisse

Augusti lõpuni saab Viljandi muuseumis näha väljapanekut Eesti meeste argielust terve sajandi jooksul aastatel 1850-1950. Näitusele välja pandud rõivad, tarbeesemed, dokumendid ja fotod pakuvad rohkelt uudistamist, sest just nii elasid meie vanavanaisad ennemuiste. Muuseumituuril astu läbi ka Kondase keskusest, kus on üleval kuulsa Brasiilia puulõikemeistri Jose Borgese näitus.

9. Kontserdile

Pärimusmuusikat saab Viljandisse kuulama tulla taas sügisel. Viljandi lossimägede servas ilutsev Pärimusmuusika Ait on kaasaegne kontserdimaja ja kultuurikeskus, kus korraldatakse kontserte aastaringselt. Aida hooaja avapidu toimub pärimusmuusika ning ansambli Lindpriid saatel 10. septembril.