Erik Orgu soovitab: 8 tervislikku retsepti aitavad suvel hästi toituda ja vormis püsida
Kui suvised grilliõhtud tähendavad sinu jaoks rasket tunnet kõhus ja paari lisakilo, mida sa ei soovi, siis tee sel korral toidud Erik Orgu retseptide järgi ning sul on pärast hea enesetunne, rohkelt energiat ja kaalunumber pole tõusnud.
Kõik toidud on valitud lähtuvalt maitsest ja sellest, et neid saaks kiiresti valmistada. Lisaks jääb võimalikult palju väärtuslikku aega pere ja sõpradega nautimiseks!
Kogused on mõeldud ühele inimesele üheks toidukorraks, aga kui soovid teha toitu tervele seltskonnale, korruta kogused inimeste arvuga.
"Ütlen ausalt – tegelikult oli väga raske valikut teha, kuna minu toitumiskava retseptide valikus on veel kümneid maitsvaid toite, mida võid jaanipäeval valmistada," ütleb Erik Orgu.
1. Grill Poke Bowl
Populaarne Poke Bowl kodumaiste koostisosadega ja võrratu maitsega. Proovi ja juurde soovid!
Koostisained:
30 g hapukoort
65 g kurki
175 g maguskartulit
65 g porgandit
30 g võid
65 g kirsstomatit
130 g kanafilee šašlõkki
sool
ürdiaia segu
Valmistamisõpetus:
1. Koori kartulid ja keeda või küpseta ahjus kuni on pehmed ja siis sega tugevalt, et nad puruks läheksid. Seejärel lisa või ja maitsesta soolaga.
2. Senikaua kuni kartul keeb ja sellest püree teed, küpseta liha vastavalt pakil olevale juhisele.
3. Tükelda köögiviljad.
4. Pane kausi põhja kartulipüree, siis laota peale sektoritena köögiviljad ja liha.
2. BBQ salat
Selle suve salat - mahlane ja krõbe kanafilee värskel salatipadjal.
Koostisosad
25 g jääsalatit
100 g kanafileed nahata
75 g kurki
190 g maguskartulit
1 tl mett
1 muna (m suurus)
100 g tomatit
200 ml riisiõli
sool
must pipar
petersell
sidrun, mahla pressimiseks
sinep
riisiäädikas
BBQ kaste
Valmistamisõpetus
1. Koori bataat ja lõika 1 cm paksused rattad ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aseta samale plaadile kanafilee ning küpseta 20-25 minutit ahjus 200 kraadi juures. NB! Kana ja bataadi võid ka grillil küpsetada!
2. Senikaua valmista majonees ja kui see on valmis, siis sega 1 spl majoneesi 1 tl BBQ kastmega. Kasuta salatis kuni 2 spl majoneesi ja 2 tl BBQ kastet.
3. Haki jääsalat, tomat ja kurk, sega kokku salatiks. Haki maitseroheline.
4. Võta kana ja bataat ahjust või grillilt ning lõika ettevaatlikult (sest need on kuumad) ampsu suurusteks tükkideks, et jahtuksid pisut kiiremini. Siis sega majoneesi-BBQ kastmega, maitsesta soola, pipra ja maitserohelisega. 5. Serveeri BBQ salat värske salatiga.
Isetehtud majonees:
1. Pane 1 toores muna köögikombaini või blenderisse, seejärel käivita (pigem aeglasel või keskmisel režiimil) ja hakka aeglaselt õli peale valama, kiirusega ca 20-30 sekundit 200ml kohta.
2. Seiska masin ja lisa teised koostisained: sinep (0.5-1 tl 200 ml õli kohta), riisiäädikas (1-2 tl 200 ml õli kohta), mesi (0.5-1 tl 200 ml õli kohta), sool ja värskelt pressitud sidrunimahl (1-2 tl 200 ml õli kohta). Käivita masin paarikümneks sekundiks, et korralikult läbi segada.
NB! Endale parima maitse väljaselgitamiseks soovitan lisada alguses teisi koostisaineid väiksemates kogustes ning seejärel koguseid vastavalt enda eelistustele muuta.
Ja veel, majoneesi kogus ühe serveeringu kohta võiks olla 30-40 grammi (2-3 sl). Majoneesi kogus on tõenäoliselt oluliselt suurem, kui üheks serveeringuks vajalik.
3. Grill-supp
Julgustan sind seda proovima, sest kui see söödud ja sa ennast hästi tunned, siis kiidad ennast.
Koostisained
75 g paprikat
75 g suvikõrvitsat
75 g väikest punast sibulat
15 g võid
115 g Erik Orgu ürdileiba
145 g tiigerkrevette marinaadis 145 g AURA vege tomatipüreesuppi sool
Valmistamisõpetus
1. Tükelda paprika, suvikõrvits ja sibul ning aja puidust grillvardasse koos krevettidega.
2. Küpseta ahjus, grillil või praepannil 4-5 minutit, maitsesta soolaga.
2. Soojenda supp ja soovi korral rösti leib ning määri sellele või. 3. Serveeri supp grillvarraste ja leivaga.
4. Linnuliha šašlõkk
Lihtne klassika, millest ei saa mööda, ja ei peagi saama, sest olen selle kenasti tasakaalu viinud - kõht saab parajalt täis ja olemas on keha jaoks vajalikud toitaineid. Lisaks ei nõua see ülemäära palju aega kokkamiseks, sest šašlõki saad osta poest valmiskujul.
Koostisained
45 g hapukoort
45 g jääsalatit
70 g kurki
2 tl mett
45 g väikest valget sibulat
110 g tomatit
110 g Erik Orgu ürdileiba
165 g kanafilee šašlõkki
sool
must pipar
vesi
loorberileht
äädikas
Sibulamarinaad:
1. Sega kokku kõik koostisosad vastavalt maitsele. NB! Soovitan 200 ml vee kohta 1-2 spl äädikat.
Valmistamisõpetus:
1. Valmista sibulamarinaad ja haki sibul ning sega omavahel kokku, lase seista vähemalt 1 tund. NB! Mida kauem seisab, seda parem on maitse.
2. Valmista šašlõkk vastavalt juhistele pakil.
3. Haki jääsalat, tomat, kurk ja sega hapukoorega, maitsesta soolaga.
4. Serveeri šašlõkk salati, leiva ja marineeritud sibulaga.
5. T-bone steik
Kui sinu eelistus on hea veiseliha ja ei midagi muud, siis ära pikalt mõtle ning viska t-bone grillile!
Koostisained
125 g apelsini
1 tl ekstra neitsioliivõli
205 g T-bone steiki
Sool
küüslauk
must pipar
petersell
värske
tšillipipar
Valmistamisõpetus:
1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
2. Määri liha 1/2 oliivõliga ja maitsesta soola ja pipraga, seejärel prae kuumal pannil mõlemalt poolt kuni 2 minutit, et peale tekiks krõbe kiht
3. Siis pane liha ahju 3-7 minutiks, et saada sobiv küpsusaste (olenevalt tüki paksusest küpseb liha meediumiks 4-5 minutiga) 4. Haki peeneks või sega saumiksriga küüslauk, petersell, tšilli ning maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga, lisa teine osa oliivõli ja sega ühtlaseks massiks.
5. Serveeri liha ürdikastmega ja magustoiduks söö puuvili.
6. Lõhe kartuliga
Toit, mis on iga kalasõbra unistus - hõrk ja mahlane lõhefilee praekartulitega.
Koostisained:
145 g kartulit
2 tl kookosõli
190 g lõhefileed
90 g külmutatud spinatit
sool
murulauk
must pipar
sidrun, mahla pressimiseks
tšillimaitseaine
Valmistamisõpetus:
1. Pane vesi keema ja samaaegselt koori ning viiluta kartulid. Keeda kartuleid kuni nad on pehmed.
2. Pane pann tulele ning aja kookosõli kuumaks.
3. Prae lõhefilee mõlemalt poolt. Maitsesta soola, pipra ja tšillimaitseainega.
4. Kui lõhe on küpsenud, siis tõsta see taldrikule. Kasuta sama panni keedetud kartulite praadimiseks.
5. Prae kartuleid mõni minut ning lisa siis pannile spinat. Kui spinat on küpsenud, lisa segule maitse järgi soola.
6. Pigista lõhefileele sidrunimahl ning serveeri koos kartuli ja spinati seguga, raputa peale hakitud murulauk.
7. Maasika-valgusmuuti
Kodumaiste maasikate aeg on käes ja mis oleks parem, kui mõnusalt jahe ja kosutav maasikamaius, mis hoiab kõhtu täis ja teeb maitsemeeltele pai.
Koostisained:
195 g banaani
280 g maasikaid
3 tl mett
415 g köögi skyri
Kaneel
Vaniljekaun
Valmistamisõpetus:
1. Sega blenderis või saumiksriga kõik komponendid, soovi korral lisa külma vett.
2. Soovi korral maitsesta kaneeli ja vaniljega.
8. Küpsisetort
Minu üks lemmikuid, mida söön praktiliselt iga päev - maitsed on imelised, katab minu magusavajaduse ja kõht püsib kenasti täis. Kasuta kodumaiseid maasikaid!
Koostisained:
110 g banaani
110 g maasikaid
45 g mandleid
10 g vahtrasiirupit
290 g köögi skyri
kaneel
Valmistamisõpetus:
1. Purusta mandleid pisut, kasutades köögikombaini, saumiksrit või uhmrit, ning rösti pannil keskmise kuumusega 5 minutit või ahjus 180 kraadi juures 10 minutit.
2. Lõika külmutatud banaan ja maasikas noaga väikesteks tükkideks ja sega skyriga ühtlaseks massiks või sega kergelt külmutatud banaan, maasikad ja skyr läbi blenderis. Soovitan nii palju/vähe segada, et jääksid tükid. NB! Banaan ja maasikad peaks kindasti külmutatud olema. Kui lõikad banaani ja maasikad väiksemateks tükkideks, siis külmuvad nad sugavkülmikus 1-2 tunniga!
3. Pane segu kaussi ja peale aseta röstitud mandel, maitsesta kaneeliga ning nirista peale vahtrasiirupit.
Erik Orgu kohupiimakook vaarikate ja mustsõstardega
Minu lemmik magustoit, mis toidab ka keha, sest see on suurepärane valgu- ja kiudaineallikas! Samuti on minu koogis 30% vähem rasva ja süsivesikuid kui teistes kookides. Ja veel - nagunii on ettevalmistustega piisavalt kiire, nii et selle koogi valmistamisele sul aega ei kulu, vaid saad selle osta kauplustest!