Pariisi kartulipüree
4 suuremat kartulit (soovitavalt väiksema tärklisesisaldusega)
100 g võid
300 ml piima
soola

Kaste
2 šalottsibulat hakituna
3 küüslauguküünt hakituna
3 loorberilehte
8 kuivatatud musta ploomi
3 cl valget veini
5 ml portveini
2 spl mustikamoosi
0,5 l veiseliha puljongit
2 spl võid
oliiviõli


Hõõru lihatükki rosé pipra, oliiviõli ja meresoolaga, pane küpsetuskotti ja lase vähemalt kaks tundi külmkapis seista.
Küpsetamiseks pane kotist välja võetud liha oliiviõliga piserdatud ahjuplaadile ning 200 kraadini kuumutatud ahju. Ühtlasemaks küpsemiseks võid liha ka keerata. Mareti 1,1-kilone lihatükk oli ahjus 40 minutit. Kui liha ahjust välja võtad, kata kogu tükk fooliumiga ja lase sel 20-30 minutit “puhata”.
Kastme jaoks pruunista sibul ja küüslauk õlis. Seejärel lisa valge vein, portvein, mustikamoos, loorberilehed ja puljong. Lase kastmel rahulikult podiseda umbes 30 minutit, kuni see muutub paksuks. Kastet serveeri kuumalt. Enne liha lõikamist suru kastmemass läbi sõela, et tekiks mõnus mehu. Kalla see tagasi potti, lisa 2 spl võid ja kuumuta keemiseni
Kartulipüree jaoks keeda koorega kartulid. Seejärel koori need kuumalt ja suru läbi metallsõela. Sega sisse tükkhaaval või ja aegamööda kuum piim, kuni püree muutub kreemjaks. Maitsesta soolaga. Erilise maitsenaudingu saamiseks võid lisada suitsutatud soolahelbeid ja trühvliõli.

Retsept ilmus 2013. aasta jaanuarikuu Annes & Stiilis.