Umbes 12 tk

1 bataat

2 muna

1 rohelise sibula vars

1 sl hakitud maitserohelist (peterselli, tilli)

näpuotsaga jahvatatud tšillit

2 sl sidrunimahla

soola

4 viilu toorsuitsupeekonit

2 avokaadot

rediseidusid

õli praadimiseks

Riivi bataat jämeda riiviga ja haki roheline sibul. Klopi munad kergelt lahti ning sega bataadi, sibula ja maitserohelisega. Maitsesta soola, tšilli ja 1 sl sidrunimahlaga.

Tõsta keskmiselt kuumale pannile peekoniviilud ja kuumuta mõlemalt poolt krõbedaks. Pane peekon majapidamispaberile nõrguma. Tõsta supilusikaga samale pannile 3–4 väiksemat kuhja bataadisegu. Suru need lusikaselja abil lapikuks ja prae keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3–4 minutit. Korda, kuni bataadisegu on otsas.

Suru kahvliga avokaado viljaliha puruks, maitsesta kergelt soola-pipra ja ülejäänud sidrunimahlaga. Lisa soovi korral pisut hakitud rohelist sibulat ja ürte. Serveerimiseks tõsta röstid taldrikule, jaga neile avokaadosegu ning pudista peale peekonitükke ja rediseidusid.

Kui eelistad kergemat toitu, võid peekoni ära jätta ning piirduda ainult avokaadoga.

.


Neljale

1 dl hirssi

400 g värsket lõhe- või tuunikalafileed

1 avokaado

1 kurk

8 redist

peotäis segasalatit

4 sl riivitud peeti

1 porgand

pisut õli praadimiseks

Kaste:

2 sl tahiinit

1 sl oliiviõli

1 sl sidrunimahla

0,25 tl jahvatatud kurkumit

soola-pipart

Vala hirsile 2 dl vett ja pisut soola ning lase veel keema tõusta. Kata pott kaanega ja keera tuli maha, jäta hirss niimoodi umbes 15 minutiks paisuma. Seejärel klopi segu kahvliga läbi ja lase kergelt jahtuda.

Sega kokku kastme koostisained ja lisa nii palju leiget vett, et saaksid parajalt vedela koostise, mis kerge vaevaga salatiga seguneks (umbes 0,5 dl).

Eemalda fileelt nahk ja tükelda kala ligikaudu 2 sentimeetri suurusteks kuubikuteks. Maitsesta kergelt soolaga ja kuumuta pannil vähese õliga umbes 2 minuti jooksul, nii et kõik küljed natuke kuuma saaksid. Jaga taldrikutesse hirss ja sektoritena kala, tükeldatud avokaado, kurk-redis, salat ning riivitud peet. Peale tõsta väiksemateks tikkudeks lõigatud porgand ja lisa ka kaste. Serveeri kohe.

Kausitoitu võid valmistada ka täistaimsena, kui asendad kala näiteks tofu või röstitud kikerhernestega.

Ka eelmisest õhtust järele jäänud ahjukala on hea ja praktiline lisand kuumutatud kala asemel!

.


Kaheksale kuni kümnele

200 g toortatart

1 banaan

1 tl kookosõli

100 g valget šokolaadi

50 g kookoshelbeid

50 g mandleid

50 g kuivatatud jõhvikaid

50 g tšiiaseemneid

näpuotsaga soola

Püreesta banaan saumikseri abil ja sega kookosõliga. Vala küpsetus­paberiga kaetud pannile tatar, kookos­helbed, sool, hakitud mandlid ja valge šokolaad. Sega läbi püreestatud banaaniga ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 15 minutit. Sega läbi ja kui segu pole piisavalt krõbe, lase sel veel 5 minutit ahjus istuda. Valmis segule lisa jõhvikad – kui tegu on suuremate marjadega, haki need pisut väiksemaks. Pane juurde ka tšiiaseemned. Säilita segu õhukindlas purgis kuni kolm nädalat.

Tee ise! Isetehtud müslisegu juurde sobib hästi ka omavalmistatud marjajogurt. Selleks püreesta üks väiksem banaan 150 g maasikate või mustikatega (võivad olla ka külmutatud ja sulatatud) ning sega pool saadud segust 5 dl maitsestamata jogurtiga. Vala pool jogurtist klaaspurki, lisa kihtidena ülejäänud marjasegu, 3 sl mooniseemneid ja teine pool jogurtist. Tarvita paari päeva jooksul.

Samasuguse jogurtisegu saad valmistada ka pann­kookide tegemisest järele jäänud ahjurabarberiga!

.


8 tk

200 g kohupiima

3 muna

1 dl täisterakaerajahu

1 tl küpsetuspulbrit

pisut riivitud sidrunikoort

soola

killuke võid

serveerimiseks soovi korral 1 dl Kreeka jogurtit, mõned värsked vaarikad ja tuhksuhkrut

Ahjurabarber vaarikatega:

250 g rabarberit

väike peotäis (külmutatud) vaarikaid

0,5 dl suhkrut

1 apelsini mahl ja 0,25 tl riivitud koort

Tükelda rabarber ning sega suhkru ja vaarikatega. Riivi hulka apelsini­koor ja sega sekka apelsinimahl. Vala segu väiksemasse ahjuvormi ja kata fooliumiga. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni rabarber on pehmenenud. Lase jahtuda.

Pannkookide valmistamiseks klopi munad soolaga lahti, lisa kohupiim ja sidrunikoor ning sega ühtlaseks. Sega eraldi nõus jahu ja küpsetuspulber ning liida muna-kohupiimaseguga. Sulata pannil või ja lisa tainasse. Tõsta supilusikaga pannile lusikapannkoogid ja küpseta mõlemalt poolt paari minuti jooksul kuldpruuniks. Paku koos ahjurabarberi ning soovi korral jogurti, värskete vaarikate ja tuhksuhkruga.

Ahjurabarberist järele jäänud vedelik sobib täiendama kuulsat bransvvikokteili mimosa’t! Vala pokaali poole ulatuses jahutatud kuiva vahuveini. Lisa jahutatud apelsinimahla ja 1 sl kurnatud ahjurabarberivedelikku. Serveeri kohe!

PS! Need valgurikkad pannkoogid sobivad ka soolase lisandiga, nagu soolalõhe või toorsink. Juurde võid pakkuda värsket salatit.