Kui kallimaga kokku kolid, tuleb kohe ära klaarida, kes mille eest rahaliselt vastutab. Kuigi see pole eriti seksikas teema, on paraku vaja see otsekohe kaelast ära saada — inimestel on tihti väga erinevad maksekäitumised ja kõigi huvides on võimalikult kiiresti selgeks saada, millised on sinu ja su partneri erinevused. Kumb teie leibkonnas on säästja või kulutaja? Kumb on riskialtim ja kummal on suuremad võlad? Kuidas suhtute laenudesse? Kas elate palgapäevast-palgapäevani või suudate ka midagi kõrvale panna? Kas tuleb tihti võtta appi krediitkaardid? Kui need küsimused on sirgeks vaieldud ja ühised kokkulepped edaspidise osas saavutatud, on elu juba tunduvalt lihtsam!

2. Teil puudub toimiv kulude jaotus

Sarnaselt eelmisele punktile on aus ja läbipaistev kulude jaotus üks esimesi asju, millega tuleb tegeleda. Kas jagate arved pooleks või jääb ühele üür ja teisele kommunaalid? Kuidas jagunevad toit ja majapidamistarbed? Kumb teenib rohkem ja mille alusel te kohustusi määrate? Nendele küsimustele vastust otsides tuleb partnereil silmas pidada, et jaotus oleks mõlema hinnangul õiglane. Kuna selle teema juurde käib emotsionaalse tormi hoiatus, tuleb ennast juba aegsasti rahulikumale sagedusele häälestada.

3. Teil puuduvad ühised rahalised eesmärgid

Isegi kui teil on rahateemades sarnased tõekspidamised, on äärmiselt oluline teha ka tulevikku ulatuvaid plaane — nii loote ühisele raha kasutamisele püsiva vundamendi. Oleks hea, kui prooviksite panna paika, millises rahalises seisus loodate olla aasta-paari pärast. Äkki seisab teil ees mõni oluline projekt, mille tarvis oleks vaja raha kõrvale panna? On selleks remont või reis? Ehk soovite hoopis peret planeerida ja elamispinda laiendada? Märkige kõik unistused üles ja koostage tegevusplaan, mida samm-sammult teostama hakata.

4. Puudub regulaarne rahateemaline suhtlus ja lugupidamine

Te võite küll iga kuu alguses eelarvet teha, kuid sellest pole mingit kasu, kui pidevalt selgub, et raha on kuhugi mujale kulunud. Seetõttu tuleb omavahelisi kokkuleppeid austada ning mõlemad osapooled peavad seisma hea selle eest, et kindlateks otstarveteks hoitud summasid muude asjade peale ei raisataks. Kui tõesti on vaja soetada üks või teine asi, mis eelarve tasakaalust välja viib, tuleb sellest partnerile teada anda — see on elementaarne teineteisest lugupidamise küsimus.

5. Panete kogu oma raha ühele arvele

Võib küll kõlada loogiliselt, et ainult ühe ühise pangaarvega on lihtsam majandada, kuid sellest võib saada hoopis komistuskivi. Teil võiks muidugi olla üks ühine arve, millel olevate vahenditega kaetakse näiteks kommunaalkulusid või ostetakse toitu, ent kummalgi peab olema ka enda konto, millel olevaid summasid enda äranägemise järgi kulutada. Rahaline sõltumatus on oluline eluterve enesehinnangu ning isikliku turvatunde tagamiseks.