Üks kolmandik uuringus osalenud naistest sõnas, et valutunne mõjutab nende seksiisu ning üks kümnest tunnistas, et valu mõjutab nende suhet partneriga.

Uuringust selgus samuti, et 9 % naistest on partneriga orgasmi teeselnud ning 15 % on sihilikult partnerit kiirustanud, kuna nad on end ebamugavalt tundnud.

Nendest faktidest hoolimata sõnas vaid 57 % meestest, kes küsitluses osalesid, et nad on vahekorra ajal naise ebamugavustunnet tähele pannud.

Üks peamiseid seksuaalse ebamugavustune tekitajaid on Londoni The Evewell kliiniku günekoloog Dr Moses Batwala sõnul vaginaalne kuivus, mis tema sõnul mõjutab tervelt 20-40 % naistest vanuses 17-50.

Batwala selgitab, et kuivus esineb siis, kui naise kehas on östrogeeni tase vähenenud. See võib tekitada sügelustunnet, ärritust ja vähenenud naha elastsust. Kõik need omakorda muudavad ka vahekorra ebamugavamaks.

„Paljud naised tunnevad end vaginaalsest kuivusest rääkides ebamugavalt ning seda isegi oma partneriga,“ sõnab ta. „Lisaks ei otsita selle vastu tavaliselt ka abi, kuigi tegemist on äärmiselt levinud sümptomiga, mis mõne teise tervisemurega kaasneb. Seega on olemas palju leevendavaid abinõusid ja ravimeetodeid.“

Günekoloog Amanda Tozer lisab, et kõige rohkem kannatavad selle probleemi käes naised, kellel on alanud menopaus. „Selle põhjuseks on see, et kui naisel algab menopaus, ei tooda munasarjad enam östrogeeni.“

Londoni günekoloog Narendra Pisal ütleb, et noorematel naistel võib vaginaalset kuivust esineda hormonaalsetel põhjustel. Need võivad tema sõnul tuleneda hormonaalsetest muudatustest, mis kaasnevad näiteks imetamise või minipillide võtmisega. Uuringust aga selgus, et naiste arvates tähendab vaginaalne kuivus hoopis seda, et antud hetkes puudub vajalik kirg.

Mis puudutab aga ravimeetodeid, siis Tozeri sõnul on üheks kõige lihtsamaks lahenduseks kasutada vahekorra ajal kas vee- või õli baasil loodud libesteid.

Durexi uuringu põhjal kasutab vaid üks kolmandik naistest partneriga libestit. Vaatamata sellele, et üheksa naise sõnul kümnest on libestiga seks nende jaoks parem olnud.

Teised valuliku vahekorra põhjused uuringus osalenud naiste sõnul olid näiteks ebameeldiv poos (nii vastas 42 % naistest) või partneri süüdistamine, et nad ei tea, missugused oleksid parimad viisid naudingu pakkumiseks.

Videoblogija ja kirjanik Hannah Witton, kes oma töös just suhetele ja seksile keskendub, selgitab, et just selline uuring rõhutab veelgi, kui oluline on naistel olla aus ja avameelne selles osas, mis on nende jaoks vahekorra ajal nauditav ja mis mitte. „Seks võib olla ebamugav ja see on igati normaalne, kuid kõige olulisem on olla piisavalt enesekindel, et leida lahendusi, mis just sinu jaoks individuaalselt toimivad,“ sõnab ta. „Kui mina tunnen vahekorra ajal mingitki valu või ebamugavustunnet, teen kindlasti pausi ja haaran libesti järele.“

Kuid Chidera Eggerue, blogija ja sotsiaalse liikumise #SaggyBoobsMatter liikumise algataja sõnab, et Durexi uuring toob valgust hoopis suuremale probleemile. Nimelt sellele, mis puudutab süstemaatilisi sotsiaalseid probleeme soolise dünaamika osas.

„Kui asi puudutab naise ja mehe vahelist intiimsust, siis on teada see, et naiste jaoks on oluline olla niivõrd oskuslik kui võimalik, et partnerile muljet avaldada. Samal ajal on aga kurb ja irooniline asi see, et mehed ei tee tihtipeale midagi selleks, et naisele muljet avaldada, kuna nad on juba sotsiaalselt loodud iseend esikohale panema,“ ütleb ta. „Seega on täiesti loogiline, et kui mees ja naine on vahekorras, siis suurima tõenäosusega paneb naine oma vajadused ja soovid tagaplaanile.“

24-aastane naine lisab, et just see võib olla põhjuseks, miks väga suur osa mehi ei märkagi, et naine tunneb end voodis ebamugavalt.

Mida aga selle probleemi lahendamiseks teha? Eggerue selgitab, et siinkohal aitab juba seksuaalse teadlikkuse kasvatamine, kuid loomulikult pole see piisav, et täielikult muuta naiste ja meeste vahelist käitumuslikku suhtumist seksi.

„Me peame lihtsalt üldisest seksist rääkimisest edasi liikuma ning tooma vestlusesse ka anatoomia,“ ütleb ta. „Naised peavad tundma end piisavalt mugavalt, et oma keha üle kontroll haarata ja enda heaolu esikohale panna.“

Allikas: Independent