„Tüüpilised sümptomid, mis naistel premenstruaalse sündroomiga (PMS) kaasnevad, võivad olla nii psüühilised, käitumuslikud kui ka füüsilised,” märgib prof dr Petra Stute Berni ülikoolist. „Vaevusteks võivad olla näiteks suured tujukõikumised, pea-, selja- ja/või kõhuvalud, nahaprobleemid, rindade valulikkus ja hellus, ebamugavustunne kõhus, ning „paistes” tunne, sest sel perioodil koguneb kehasse veidi rohkem vett. Samuti võivad esineda kergesti ärrituvus, närvilisus, depressiivsus, väsimus, suurenenud söögiisu ja unetus.”


Prof dr Petra Stute. Foto: Sirowa Tallinna AS

PMS tekib hormonaalsetest muutustest ja meie keha reaktsioonist sellele. „PMS-i all kannatab koguni 80–90% viljakatest naistest, kes ei ole sellest pahatihti ise teadlikud,” jätkab Stute. „Abi vajaks tegelikult umbes 30–40% naistest. Aladiagnoosimine tuleneb sümptomite rohkusest ja individuaalsest avaldumisest. Seetõttu võibki tekkida ekslik arvamus, et naised on hüsteerilised ja kergesti ärrituvad, kuid tegelikult on tegemist lihtsalt mõningate kõrvalekalletega loomulikest tsüklilistest muutustest, mida saab normaliseerida.”

Üks premenstruaalsete vaevuste leevendamise võimalus on mungapipra viljade ekstrakt (Vitex agnus-castus), mida on kasutatud PMS-i raviks juba aastakümneid. Ühtlasi on mungapipra viljade ekstrakt ainus taimne ravim, mille ravitoimet kinnitavad selged kliinilised uuringud/tõestused. „Premenstruaalse sündroomi sümptomid tekivad ajuripatsi eessagaras toodetava prolaktiini tõttu,” selgitab Stute. „Prolaktiini kõrgenenud tase põhjustab ka tsüklihäireid ning häirib hormoonidevahelist tasakaalu. Dopamiin seevastu funktsioneerib meie kehas signaalmolekulina (üldiselt ajus), mis on seotud heaolu, õnnetunde, tähelepanu, tahtejõu ja õppimisvõimega. Naise keha seisukohalt on dopamiinil oluline roll, sest see vähendab prolaktiini sekretsiooni ning sellega vähenevad ka PMS-i sümptomid.”

Mungapipra viljade ekstrakt stimuleerib dopamiini retseptorit, pärssides prolaktiini vabanemist. „Teisisõnu, mungapipra tarvitamisel suureneb kehas dopamiini toime, mis omakorda vähendab prolaktiini mõju ja vähenevad ka PMS-i sümptomid,” lisab Stute.

„Ravitoime saavutamiseks soovitatakse järjepidevat ravi kolme kuu jooksul, mis on optimaalne kasutusaeg soovitud tulemuseni jõudmiseks. „Seejärel, olenevalt organismist, jääb efekt püsima või on vaja mõne kuu pärast läbi teha korduskuur,” märgib Stute. „Üldiselt on ravim hästi talutav. Kuni naine on viljakas, toimuvad kehas hormonaalsed muutused, misläbi püsib ka PMS-i võimalus.”

Marija (34) kasutuskogemus
„Kui sattusin seminarile, kus räägiti lähemalt PMS-ist ja menopausist, tabas mind äratundmine, et olen aastaid vaevelnud PMS-i sümptomite all, ise seda teadmata. Pärast seminari hakkasin mungapipra vilja sisaldavat preparaati kasutama ja tundsin toimet juba kahe nädala möödudes. Tegin soovitatud kolme kuu kuuri ja see oli elumuutev. Tundsin ennast palju paremini, sümptomid taandusid ja igapäevaelu muutus palju rahulikumaks. Olen rääkinud PMS-ist ka ülikooli- ja töökaaslaste ning teiste mind ümbritsevate naistega ja nii mitmedki neist on ravimist abi saanud. Statistika järgi esineb PMS-i palju ja see on tugevalt aladiagnoositud. Nõnda on mul täita justkui oma väike missioon: muuta naised õnnelikumaks, tutvustades neile mungapipra vilja.”
Jaga
Kommentaarid