Tolmust, kiirgavast päikesest või kuivast õhust põhjustatud silmaärrituse puhul võiks apteegist osta kunstpisaraid, mida vajaduse korral silma tilgutada saab. Kuiva kliimaga maale reisides tasub selline preparaat igaks juhuks reisikotti pakkida. Allergilise silmaärrituse puhul aitab allergiaravim. Neid on käsimüügis nelja erineva toimeainega. Kui üks ei mõju, ei maksa seda suurtes kogustes sisse võtma hakata, vaid tuleks proovida teise toimeainega tabletti.

Väga hästi aitavad silmi tugevdada ning nende loomulikku kaitset tõhustada silmavitamiinid. Kel tundlikud silmad, võiksid aastas paar vitamiinikuuri läbi teha. Ka vanemaealistel sagedasti esineva lühinägevuse või halli kae tõrjumisel on vitamiinidest abi.

Päikese eest kaitsevad kõige tõhusamalt päikeseprillid. Prille valides tuleb kindlasti jälgida, et klaasid ikka silmi varjaksid. Pole mingit kasu päikeseprillidest, mille kaudu inimene ise küll maailma tumedamalt näeb, kuid ere valgus ulatub üle klaaside või kaitsmata külgedelt silmadeni.

JUTA MÖLDER, bioloog

Selged ja säravad silmad muudavad kogu näo veetlevaks. Silmad vajavad aga piisavalt puhkust – päikesest, arvutiekraanist, läätsedest, teetolmust. Silmadele mõjub lõõgastavalt nende pesemine taimeteega. Lase hiina teel jahtuda ning kurna. Pese silmi väsitaval perioodil iga päev. Tee tegemiseks sobivad ka kummel, pärnaõied ja petersell.

Hoolt vajavale ärritunud ja väsinud silmale saab teha kas mähiseid või vanne, peale selle on silmale tarvis ka lõõgastavat võimlemist ning õiget toitu.

Kompresside tegemine on lihtne: valmista taimetee, jahuta, kurna, kasta vatipadjakesed selles märjaks ning pane suletud laugudele. Märgade padjakeste all tuleb silmi pilgutada, et osa vedelikku pääseks silma sisse. Kompressideks sobivad kummel, pärnaõied, petersell.

Kottis silmaalused ja tursunud laud vajavad salveimähiseid. Selleks vala 1 tl salveid üle poole klaasi keeva veega ning lase 10 minutit kaane all tõmmata. Osa tõmmisest jahuta külmkapis, osa kasuta soojalt. Esmalt niisuta vatipadjake sooja tõmmisega ja hoia suletud laugudel umbes 5 minutit, seejärel pane silmadele külm mähis. Tee nii vaheldumisi mitu korda, soovitatavalt enne uinumist.

Eriti tõhus on soe kummeli-piimakompress. Selleks kalla teelusikatäiele kummeliõitele pool klaasi kuuma piima, lase tõmmata ning kurna. Kasta vatipadjake soojas piimas märjaks, pigista üleliigne vedelik välja ja aseta kompress 10 minutiks suletud laugudele.

Kompressiks sobivad hästi ka värsked petersellilehed. Peenesta petersellilehed ning pane need laugudele ja silmade alla, hoia 10 minutit.

Silmavanni tegemiseks tuleks apteegist osta kaks silmavanniklaasikest. Täida need taimeteega, aseta silmadele ning ava ja sule nende sees silmi. Tõenäoliselt parim silmavannitaim on rukkilill. Eriti tundlikele ja tihti vett jooksvatele silmadele mõjuvad hästi köömneteevannid.

Pärast mähiseid, kompresse või vanne kuivata silmad õrnalt ning kreemita laud silmaümbruskreemiga silma välisnurgast sisenurga poole.

Silmade võimlemine aitab silmadel terve püsida. Silmitse lähedal olevat eset ja suuna seejärel pilk kaugusesse. Tee harjutust mitu korda järjest.

Hoia silmad kõvasti kinni ning ava seejärel pärani. Tee harjutust mitu korda järjest.

Menüüd saab silmade suurema ärrituvuse perioodil silmasõbralikumaks muuta. Joo aeg-ajalt raudrohuteed, jõhvikamahla või meevett. Söö ohtrasti porgandit. Võta kolm korda päevas sisse teelusikatäis aaloemahla. Hästi mõjub ka mägipalsami ehk mumio riisiterasuuruse tüki kas vee või piimaga sissevõtmine iga kord pärast sööki.

Pohlamarjade ja mustikate söömine ning pohla- ja mustikamahla joomine parandab nägemist. Sama toime on ka igaõhtusel klaasikesel veiste südamerohu teel.