Lugematud uuringud kinnitavad kui ühest suust: regulaarne seks – orgasmita või ilma – lõõgastab ning muudab suhte harmoonilisemaks. Pole siis ime, et sellest nii palju räägitakse!

Seksi ajal väheneb märgatavalt tegevus ajuosas, mis on seotud hirmu, ärevuse ja käitumise kontrollimisega, tehes ruumi stressivabale naudingule. Tulemuseks nirvaanalik seisund, mis võib meestel kesta 10 ning naistel tervelt 20 õndsat sekundit. Teisisõnu – orgasm on kui ilutulestik, mis tuhiseb läbi organismi, tehes restardi nii kehale kui ka vaimule.

Enamiku naiste jaoks aga ei lõpe iga vahekord orgasmiga. Seda kinnitavad nii teadus kui ka argine “osalusvaatlus”.

Peidus pinna all

Kui mehi on õnnistatud n-ö kujuteldavate kardinatega, mis blokeerivad seksi ajal segajad, siis naise seksuaalkäitumist, iha ja võimet kogeda orgasmi mõjutab lugematu arv asjaolusid.

Väsimus, stress, segavad mõtted (telefon piiksub, tuli põleb liiga eredalt, kass vaatab), hormonaalne tasakaalutus, ravimid (nt rasestumisvastased vahendid), anatoomia (distants kliitori ja vagiina vahel) ning suhted partneriga (vähene külgetõmme, solvumine, naisega mittearvestamine) on vaid mõned neist.

Vähem räägitakse sellest, et suur roll on ka kasvatusel ja peresuhetel: vanemate ülemäärane sekkumine, nõudlikkus, ükskõiksus või tunnete peitmine jätavad järglaste elule jälje. Tagajärjeks võib olla madal enesehinnang, vildakas kehapilt, võimetus oma partnerit usaldada või muud kaitsereaktsioonid. Paljude naiste jaoks rikub õige seksimeeleolu kriitiline suhtumine oma kehasse.

Vanemate taunivad vaated alastuse ja masturbeerimise suhtes ning vaoshoitus seksi vallas mõjutavad nii poisse kui ka tüdrukuid. Tüüpiline tagajärg on olukord, kus seks on teatud piirini puhas ja aktsepteeritav, kuid muutub mingist hetkest räpaseks, häbiväärseks ja halvaks. Naised tunnevad end vahel lausa süüdi, kui soovivad armatsemist nautida. Tüdrukute suurimaks eeskujuks on nende ema. Kui aga ema suhtub seksi piinlikkuse ja süütundega, võivad need vaated kanduda edasi ka tütrele, arvavad psühholoogid.

Seksiga võib uuesti pinnale kerkida lapsena kogetud kurbus ja valu, eriti kui see on seotud emotsionaalse lähedusega. Varajases eas hüljatud või halvasti koheldud naised tunnevad, et pole armastusväärsed. Kogedes ootamatult kiindumust, naudingut ja (seksuaalset) lähedust, meenuvad valulikud tunded.

Ka naistel, kes kasutavad kontrolli enesekaitsemehhanismina, võib olla raske end seksi ajal lõdvaks lasta, kuna nad pelgavad, et ei suuda olukorda ja ennast piisavalt valitseda, muutudes kaitsetuks või kogedes piinlikkust.

Kuidas jõuda tippu?

Lähedane side ja rahuldustpakkuv seks on kui liim, mis hoiab paari stressirohkel ajal koos. Kuigi iga suhe on erinev, on seksuaalterapeudid leidnud neli komponenti, mis suurendavad orgasmi saamise tõenäosust: 1) teadmine, et sa väärid seksuaalset naudingut, 2) eelmäng, 3) seksiks aja võtmine, 4) silmside.

Eelmäng peaks olema kohustuslik, kuna see suurendab erutust, aitab argimõtetest välja lülituda ning annab puudutuste, pilkude ja sõnade abil märku sellest, mis on hea. Lisaks paneb see nii naise kui ka mehe tundma end ihaldusväärsena.

Hea eelmängu juurde kuuluvad kirglik suudlemine ja õigete kohtade (rindade, nibude, reie sisekülgede, kliitori) puudutamine. Kui su partner ei soovi eelmängu pikalt panustada, tee talle selgeks, et see on sinu jaoks oluline, ja kui sina oled erutunud, on ka ühine kogemus mõnusam. Juhi oma käega mehe kätt, näidates talle, mis sulle meeldib. Kuna kliitor on ülimalt tundlik, õpeta talle sõnade või puudutuste abil, millise tugevuse ja kiirusega stimuleerimine sulle sobib. Ära unusta rindu – masseeri õrnalt oma nibusid või palu mehel seda teha. Kui su partner lõpetab enne sind, lase tal sõrmedega jätkata, et ka sina jõuaksid mõnuoaasi.

“Kuigi kõik naised ei koge alati seksuaalse erutuse tippu ehk orgasmi, pole see ka tihti rahulolu määrajaks,” ütleb seksuaalterapeut ja naistearst Mare Pruks. “Paljud naised naudivad ka orgasmita seksi, kuna partneri kütkestamine, läheduse, õrnuse ja helluse jagamine tugevdavad omavahelist sidet ning toidavad heaolutunnet.”

Orgasm on refleks, mis vallandub, kui seksuaalne erutus ületab n-ö orgasmi künnise. Kõige lihtsamini lahendatavad põhjused, miks selleni ei jõuta, on ebaõiged või -tõhusad seksitehnikad. Enamik naisi vajab lisaks vaginaalsele stimulatsioonile ka kliitori ergutamist. Parim asend selleks on naine peal, sest nõnda tekib hõõrdumine kliitori ja mehe kubemeluu vahel.

Dr Pruks tõdeb, et hea suhte ja seksi nimel tuleb probleemidega avatult tegeleda: “Sageli käitutakse ja seksitakse n-ö ebatõhusalt pikalt ja visa järjekindlusega, tundes samal ajal südames rahulolematust. Muutuste tegemine tundlikus valdkonnas on raske. Intiimsete üksikasjade jagamine võib näida ebaturvalisena, kuid “läbikukkumised” seksis on elu osa ja neid ei saa vältida.”

Seks, mis loob rahulolu, põhineb avatud suhtlemisel, usaldusel ja vabakslaskmisel: ütle lahti tabudest ja lase endale mõnu pakkuda. “Esmalt tuleks endale ja siis oma partnerile selgeks teha, millised puudutused sulle meeldivad, milline eelmäng sind erutab. Kõik detailid on tähtsad. Nendest tuleb rääkida,” ütleb dr Pruks, lisades, et seksuaalse naudingu tippu jõudmiseks on harmooniline suhe olulisem kui õige tehnika. “Igaühele tähendab hea suhe erinevat asja, kuid üldiselt on naistele tähtis usaldus, turvalisus, teineteisest hoolimine ja positiivne õhustik. Omavahelised konfliktid ja hinges hoitud solvumised takistavad intiimsuse ja tunnete voolamist. ”

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2017. aasta mainumbris.

Jaga
Kommentaarid