Joogateadus käib väga hästi kooskõlas ajurveeda teadusega. Aastaaegade vahetusega seonduvad igapäevaelu soovitatavad muudatused tulevad pigem ajurveedalikest õpetustest. Looduse ja selle rütmidega kooskõlas elamine kindlasti toetab üldist tasakaalu, seega ka joogapraktikat. Soovitused on seal hästi loogilised. Kui tulevad külmemad ilmad, on soovitatav näiteks süüa soojemat toitu, juua soojendavaid jooke ja kasutada vürtse, nagu ingver ja kaneel. Kui loodus puhkab, on ka inimesel hea rohkem puhata. Kui loodus on aktiivne ja ärkab, siis vastavalt toetab see ka meie aktiivsemat elustiili. Tantristlikus filosoofias pööratakse tähelepanu aga ka astroloogiale üldiselt. Näiteks jälgitakse kuufaase, kuna planeetide liikumised mõjutavad üldist energeetikat ja teatud mõjutused soosivad teatud praktikaid.

On joogatajad üldse kunagi haiged?

Siinkohal oleks hea kõigepealt mõtiskleda selle üle, mis on haigus. Füüsiliste sümptomite puudumine ei tähenda joogas ilmtingimata, et sa oled terve. Inimest nähakse terviklikuna. See tähendab, et terve olemine tähendab nii füüsilist kui ka emotsionaalset tervist, tervet mõtlemist ja kindlasti ka sügavat hingelist kontakti iseendaga. See tähendab üldist sügavat rahulolu. Näiteks võib olla, et teatud füüsilised ebameeldivad sümptomid, mis tekivad jooga praktiseerimise käigus, on väga positiivsed, sest need näitavad arengut ja on osa puhastumisprotsessist, kus seisund hoopis terveneb. Samas võib füüsiliste sümptomite puudumine viidata hoopis sellele, et oled nii kinnine inimene, kes ei lase isegi haigusi sisse. Seega võib viidata igasugusele elurõõmu ja emotsioonide puudumisele. Joogapraktiku füüsiline tervis sõltub ka sellest, millisest filosoofiast sa lähtud. Tantristlikus filosoofias pannakse suuremat rõhku sellele, et füüsiline tervis oleks tugev, oleks palju elujõudu ja energiat. Seda kasutatakse praktikate sooritamisel. Samas näeme ajaloost rohkem vedantaliku suhtumisega valgustunud meistreid, kes on keskendunud ainult vaimsusele ja ei ole pööranud üldse tähelepanu füüsilisele kehale ega selle tervisele ning põdenud raskeid haiguseid, kuid kuna nende vaimne tervis on nii tugev, siis nende jaoks pole nõrk füüsiline keha olnud nii oluline, sest see on niikuinii kaduv nähtus. Samas me näeme joogisid, kes säilitavad uskumatu tervise ja nooruslikkuse ka väga kõrge eani, ning surevad alles siis, kui ise otsustavad, mitte seetõttu, et keha veab alt. Seega see oleneb paljuski isiklikust otsusest ja maailmavaatest, sellest, kui suurt rõhku füüsilisele tervisele paned.

Karolin Tsarski

Kuidas nad haigusi ennetavad?

Kui inimene on tasakaalus, siis ta haigeks ei jää. Seetõttu on joogapraktika pidev enda tasakaalu viimine ja seda mitmete meetodite abil. Esiteks on kindlasti oluline tasakaalus ja puhas toitumine. Joogatekstides väga palju toitumisest ei räägita, kuna sellel ajal, kui need kirjutati, olid toidud juba iseenesest kohalikud, lihtsad ja tervislikud. Tänapäeval on olukord radikaalselt muutunud ja seetõttu on oluline teadlikum tasakaaluka toitumise rakendamine. Väga hästi lähevad joogaga kokku näiteks ajurveedalikud toitumisõpetused või makrobiootika. Lisaks muidugi joogapraktika ise viib inimese nii füüsiliselt, energeetiliselt kui ka emotsionaalselt tasakaalu, tasakaalustades erinevaid energiaid meie kehas ja tuues meisse rohkem energiat, mis toetab tugevat tervist. Samuti on joogas palju õpetusi puhastustehnikatest, mõned suunatud rohkem füüsilisele kehale, teised jälle näiteks mõtete puhastamiseks. Oluline on ka seksuaalenergia teadlik kasutus, selle endas hoidmine, mis hoiab meid väekana. Joogalikud soovitused igapäevaelu suhtumise ja käitumisnormide kohta toetavad emotsionaalset ja mentaalset tasakaalu. On õpetusi, kuidas emotsioonidega tegeleda, kuna tugevad negatiivsed emotsioonid võivad väga koormavad olla meie füüsilisele tervisele.

Millised on tegevused siis, kui juba haigus vaikselt uksele koputab?

Jooga võtab tervisele holistilise lähenemise ja seega ei ole eesmärk eemaldada sümptomit, vaid tervendada inimest. Oluline on leida iga inimese haiguse spetsiifiline algpõhjus. Seega võivad soovitused, mida ühe ja sama sümptomi puhul teha, erineda erinevate inimeste puhul. Kuid haiguse korral rakendatakse neidsamu põhilisi meetodeid, mida ennetamisel, kuna haigus näitab, et midagi on tasakaalust väljas ning kõigepealt tuleb leida probleemi allikas ja seejärel end vastavate vajalike meetoditega tasakaalu tagasi viia. Tasakaalu viimisel toetavad taas vastav toitumine, joogapraktika, puhastustehnikad, seksuaalenergia teadlik kasutus ja kindlasti ka mõttejõud. Kui on soov jooga abil end tervendada, on oluline kindlasti isiklik panus ja pingutus, et teha vajalikud elustiilimuudatused või leida joogapraktikaks aeg. Keegi teine sind joogas terveks teha ei saa, sina ise aga küll.