Raamat annab tervikliku ülevaate naise tervisest erinevatel eluetappidel alates hormonaaltsükli väljakujunemisest teismeeas kuni võimalike probleemideni üleminekueas.

Ämmaemanda ja koolitaja Ingrid Kaoküla sõnul on juba pikemat aega kõike naise tsükliga seonduvat peetud tabuteemaks, millest rääkimine võiks huvi pakkuda justkui ainult paarikümnele naistearstile ja ämmaemandale, kuid see pole õige. „Pooled maailma inimesed on naissoost ja see puudutab ometi neid kõiki! See peaks kõnetama nii teismelisi tüdrukuid, kelle tsükkel on alles välja kujunemas, kui ka naisi, kes oma viljakas eas on pidevas mures oma „päevade” pärast, sõltumata sellest, kas nad parasjagu loodavad või hoopis kardavad näha kahte triipu rasedustestil. Aga see puudutab ka kuldses keskeas naisi, kes on jõudnud salapärasesse ja kardetud premenopausi, koos kõigi kehaliste muutustega, mida üleminekuaastad kaasa toovad,” räägib Kaoküla.

Juba üle 30 aasta oma ametit pidanud ämmaemanda sõnul on tal viimase aastakümne jooksul naise reproduktiivtervise ja füsioloogia ainet õpetades tulnud õpetamis- ja nõustamistööks koguda teadmisi ja materjale lausa artikkel artikli haaval, sest eesti keeles ei ole seni ilmunud ajakohast ja ammendavat raamatut, mis käsitleks naise intiimtervist naise enda vaatekohast.

Paremate päevade käsiraamatusse“ süvenemine muutis Kaoküla üha rõõmsamaks, sest see raamat sisaldas nii asju, mis olid talle juba teada ja rohkemgi veel! Naise hormoone on alati peetud väga keerukaks ja nende toimimist nõnda müstiliseks, et sellest on raske aru saada. Aga Lara Briden on suutnud mõista kuni raku tasemeni välja, miks ja kuidas naise keha toimib, ning arusaadavas keeles jaganud lugejatele oma teadmisi ja kogemusi.

Autor Lara Briden

Raamatu esimene osa käsitleb hormonaalset tsüklit üldisemalt, muu hulgas seda, mida saab menstruatsioonist välja lugeda ning miks hormonaalne rasestumisvastane vahend ei ole lahendus, kui tsükkel on paigast ära. Kokkuvõtvalt selgitatakse ka seda, milline peaks olema loomulik menstruaaltsükkel ning kuidas sümptomeid ära tunda, kui midagi on korrast ära.

Raamatu teine osa käsitleb ravivõimalusi koos põhiteadmistega enese eest hoolitsemise ja hormonaalse süsteemi toetamise kohta. Siit saab muuhulgas teada seda, kuidas reageerib naise tsükkel stressile, milline mõju on unepuudusel ja miks on füüsiline treening nii oluline hormonaalse tasakaalu hoidmisel.

Kas teadsid, et hormoonide võtmisele on ka alternatiive?

... et on olemas turvalisi rasestumisvastaseid meetodeid, mis ei paiska segi sinu enda hormonaalsüsteemi?

... et premenstruaalne sündroom ei pea olema naise elu vältimatu osa?

... üleminekuaastad võivad olla jätkuvalt aktiivne ja täisväärtuslik aeg?

Raamat annab ülevaate naise tervisest tema erinevatel eluperioodidel, alates hormonaaltsükli väljakujunemisest puberteedieas, fertiilse ea võimalikest probleemidest kuni rahuliku üleminekueani.

Kanadast pärit loodusraviarst Lara Briden on oma pikaajalise ravipraksise põhjal teinud ülevaate sagedamatest muredest ja pakub neile lahendusi.

Juhindudes naise elu erinevatest etappidest, räägitakse meile naise hormonaalsüsteemi väljakujunemisest, menstruaaltsükli füsioloogiast, premenstruaalsetest häiretest ja nende vältimisest, erinevatest rasestumisvastastest meetoditest, hormonaalsete rasestumisvastaste meetodite varjukülgedest, hormoonpillidest loobumisest ja alternatiivsetest meetoditest, üleminekuaastate tervisemuredest ja nende ennetamisest ning lõpetuseks täisväärtuslikust elust pärast menstruatsioonide lakkamist.

Rohkem infot SIIT.

Jaga
Kommentaarid