Pea aga meeles, et need on iga naise jaoks erinevad. Kui rasestumine välja arvata, siis ei ole ühtki kohest riski, mis hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarbimise lõpetamisega kaasnevad. Günekoloog Jessica A. Shepherd sõnab: „Kuigi võid pärast pillide tarbimise lõpetamist märgata oma kehas ja meeleolus muudatusi, siis pole lõpetamises mingisugust riski ning sa ei pea seda tegema nii-öelda järk-järgult, vaid lõpetada võib ka päeva pealt.“

Selleks, et saada teada, missugused on levinuimad muudatused pärast antibeebipillide võtmise lõpetamist, loe edasi. Toonitame aga, et need muudatused seostuvad vaid pillidega, mitte hormonaalsete implantaatide ning muude kaitsevahenditega.

Hormoonid tasakaalustuvad
Shepherd ütleb, et kui sa lõpetad rasestumisvastaste tablettide võtmise, taastuvad nii sinu keha kui ka vaimu loomulik olek. Günekoloog Sara Twogood lisab: „Hormoonid, mis reguleerivad sinu menstruaaltsüklit, alustavad taas oma normaalseid kõikumisi ja tsükleid.“ Teisisõnu, kui sa tarbid rasestumisvastaseid tablette, suruvad pillides sisalduvad hormoonid sinu naturaalseid hormoone maha. Seega, kui sa pille enam ei võta, taaskäivituvad sinu loomulike hormoonide protsessid juba mõne nädalaga.

Menstruatsioon võib muutuda valulikumaks ja vererohkemaks
Sinu menstruatsioon algab taas umbes kolmekümne päeva pärast. See ei pruugi aga olla kuigi meeldiv: „Rasestumisvastased tabletid muudavad menstruatsiooni tavaliselt kergemaks, vähem valulikumaks ja etteaimatavamaks, seega pille mitte tarbides võid kogeda valulikumat ja vererohkemat menstruatsiooni ning veidi ebaregulaarsemat tsüklit,“ sõnab Twogood.

Nahk võib muutuda ebaühtlasemaks
Kuna pille tarbides on hormoonid stabiliseeritud, siis kui need lähevad tagasi oma tavapärasesse olekusse, – mis võib olla täielik ebakorrapärane karussell – võib sinu reaalsuseks saada hormonaalne akne. Menstruatsiooni ajal on sinu östrogeeni ja testosterooni tasemed kõige kõrgemad ning need võivad end just aknena väljendada. Kui pillide tarbimise lõpetad, võib korrapärane tervislik toitumine neid reguleerida aidata.

Rasestumine võib võtta aega kuni 5 kuud
Kui lõpetad pillide tarbimise, kuna soovid rasestuda, siis Twogoodi sõnul võib viljastumine aega võtta umbes viis kuud – seda võrreldes mittehormonaalse rasestumisvastase vahendi (nagu näiteks kondoomi) kasutamise lõpetamisega, mille puhul võib rasestumine aega võtta kuni kolm kuud.

Seksiisu suureneb
Uuringud on ka näidanud, et naiste seksiisu tavaliselt suureneb pärast pillide tarbimise lõpetamist. Twogood selgitab, et rasestumisvastased pillid suruvad seda tavaliselt alla, seega kui keha enam lisahormooni ei saa, suureneb keha testosterooni tase taas ning sellega ka seksiisu.

PMSi sümptomid suurenevad
Võib-olla oli üheks põhjuseks, miks antibeebipille tarbima hakkasid see, et soovisid PMSi sümptomeid (ärrituvus, väsimus, rindade tundlikkus, peavalud jne) vähendada. Võid märgata, et pillide järgselt need sümptomid taas suurenevad. Ka selle põhjuseks on suurenenud hormoonide kõikumine.

Kehakaal võib tõusta
Shepherd märgib, et kui sa pille enam ei võta, võib sinu kehakaal suureneda. See võib olla seotud veepeetuse (suurenenud puhitus – järgmine PMSi sümptom) või tasakaalust väljas hormoonidega. Pea aga silmas, et kaalutõus ei teki igal naisel. Kusjuures, mõned naised võivad pärast pille kaalu hoopis kaotada. See on väga individuaalne ja sõltub sinu kehast.

Allikas: Byrdie