Kuna alkoholi allergia võib olla päritav, uuri oma perekonna meditsiinilist ajalugu ning pea lähedastega nõu. Mõnedel inimestel esineb geen nimega ALDH2, mis on enam levinud küll Aasia päritolu inimeste seas, kuid tähendab, et keha ainevahetus ei suuda alkoholi põhjalikult töödelda.

Punane, kuum nahk

Kui sinu nägu muutub higiseks ja põsed punetavaks, võib alkohol endast märku anda. Kui aga kogu sinu nägu muutub väga punaseks, võib see olla märk allergilisest reaktsioonist.

„Alkohol avab veresooned ja suurendab naha punaseks muutumist,“ sõnab Dr Batra. Seega on loogiline, et sul võib veidi palav hakata. Kui hakkad alkoholi tarbima, muudab keha ainevahetus alkoholi atseetaldehüüdiks. Kui keha ei suuda seda ainet võimalikult kiiresti neutraliseerida, laienevad näos olevad verekapillaarid, mille tagajärjeks on suurenenud punetus, mille põhjuseks histamiini vabanemine,“ selgitab ta. Sinu keha võib sellele suurenenud histamiini ehk orgaanilise lämmastikuühendi kogusele negatiivselt reageerida. See on eriti levinud veini (just punase veini) ja õlu puhul.

Ekspert lisab, et suures koguses põhjustab alkohol tegelikult veresoonte kokkutõmbumist, mis põhjustab ajutiselt kõrgenenud vererõhku. Kui sinu keha ei suuda histamiini lõhustada, seda ebatõhusa ensüümide suutlikkuse tõttu, jäävadki need tasemed kõrgele, muutes sinu naha laiguliseks ja punaseks. Lisaks võid tunda ka kiirenenud südametööd.

Lööve

Kuna atseetaldehüüd võib stimuleerida histamiini vabanemist, võivad nahale tekkida nõgeslööve ja allergilised täpid. Seda seetõttu, et sinu keha ei reageeri alkoholi allergia puhul nendele ainetele piisavalt efektiivselt, selgitab Dr Batra.

Veel enam, allergilist reaktsiooni võivad põhjustada ka mitmetes alkohoolsetes jookides sisalduvad teraviljad nagu nisu, oder ja rukis. Histamiinid, mis esinevad naturaalselt veinis, ja sulfiidid, mida kasutatakse veinides säilitusainena, võivad eksperdi sõnul samuti esile kutsuda allergiat ning astmat meenutavaid sümptomeid.

„Parim viis löövet vältida on alkoholi tarbimist piirada või vältida neid teatud tüüpi alkohoolseid jooke, mis reaktsiooni esile kutsuvad,“ sõnab ta. Põletiku leevendamiseks võid allergilisele nahapiirkonnale asetada külmakompressi. Väga harva võib löövet põhjustada ka tõsine allergiline reaktsioon ehk anafülaksia. Kui tunned, et sinu sümptomid muutuvad üha hullemaks, lõpeta koheselt alkoholi tarbimine ning konsulteeri arstiga.

Hingamisraskused

Suurenenud histamiinide taseme tõttu võib alkoholi tarbimise ajal esineda ka hingamisraskusi või isegi nohu sümptomeid. „Histamiini talumatus võib tekitada põletikku ka pehmetes kudedes nagu kopsudes ja hingamisteedes, kuhu võib tekkida paistetus, mille tagajärjeks kinnine nina ja pinge põskkoobastes,“ lisa Dr Batra. „Külmetuse sümptomid – sügelevad silmad, kraapiv kurk ja aevastamine – on samuti histamiini talumatuse sümptomid.“

Kui sul juba esineb mõni hingamishäire, nagu astma, võivad selle sümptomid alkoholis sisalduva histamiini taseme tõttu süveneda, kuna keha ei suuda histamiini töödelda. „Just histamiin võib astmat tõsisemaks muuta, kuna sinu hingamisteedes on suurenenud põletik.“

Kõhulahtisus ja iiveldus

Kui sul esineb alkoholi tarbimise ajal kõhuvalu ja iiveldust, ära süüdista selles veiniklaasi kõrvale söödud pitsat. „Alkohol võib maohappe kogust suurendada, ärritades seedetrakti,“ ütleb Dr Batra. „Kõhulahtisus esineb seetõttu, et alkohol mõjutab vedeliku kogust sinu jämesooles. Kui selles leidub palju vett, läheb väljaheide sellest kiiremini läbi,“ selgitab ekspert. Nipp? „Üks viis kõhulahtisuse vältimiseks on mitte tarbida koos alkoholiga kofeiini ning süüa lihtsasti seeditavaid, leebeid toite – just, see tähendab nende rasvaste friikartulite vältimist.“

Allikas: Popsugar