Kujuta intervjuud ette. Mida sa kannad? Kuidas end tunned? Mis küsimusi esitatakse? Kuidas neile edukalt vastad? „Positiivsed kujutlused aitavad tugevdada efektiivsust või usku, et saad vajaliku ülesandega hakkama, selgitab Whitmore. Tähtsaks intervjuuks mõttes valmistumine aitab saavutada enesekindluse, mida on töö saamiseks vaja.

2. Muuda närvilisus õhinas.

Kui kõhus keerab ja käed värisevad, siis on parimaks lahenduseks veenda ennast, et need on märgid põnevusest, mitte närvilisusest. „Ärevus ja õhin on ülimalt sarnased tunded, aga õhin on positiivne emotsioon, mis parandab saavutusi, samas kui ärevus on negatiivne ja halvendab neid,“ teatab Harvardi ärikooli professor Alison Brooks. Õnneks on võimalik end veenda, et tunned ühe asemel teist. Ütle lihtsalt kõva häälega välja: olen põnevil.

3. Loo stressi leevendamiseks rituaale.

Stressi aitab alandada sama rahustava tegevus kordamine, näiteks inspireeriva lemmiklaulu kuulamine. Rituaalid juhivad tähelepanu muretsemiselt eemale, võimendavad füüsilist ja vaimset valmisolekut, aitavad tunda, et omad olukorra üle kontrolli, ja alandavad pulssi. Üllataval kombel toimivad need isegi siis, kui sa nende mõjusse täielikult ei usu, nii et tasub igal juhul proovida.

4. Ära jäta niisama lobisemata.

Seltskondlik vestlus intervjuu alguses ummikute või ilma teemal ei olegi tähtsusetu. Hiljutised uuringud näitavad, et viisakas lobisemine suurendab tõenäosust töö endale saada. Need lühikesed vestlused tekitavad usalduslikuma läbisaamise, annavad aimu su iseloomust ja sellest, kui hästi sa ettevõttesse sobiksid.

5. Esita küsimusi.

Brooksi viimane uuring näitab, et kellegagi esmakordselt suheldes – ükskõik, kas interneti teel, kohtingul või intervjuul – jätad endast parema mulje, kui esitad küsimusi. Kui tööintervjuul avaneb sul võimalus midagi ise küsida, siis esita küsimus, kuula vastust ja küsi veel midagi täpsustavat. Nii näid huvitatud, tähelepanelik ja mõistlik.

6. Õpi uhkustama.

Uuringud näitavad, et naistel on sageli raske oma saavutusi rõhutada, sest neid on õpetatud uhkeldamisest hoiduma. Kuid seda probleemi ei teki, kui jutt käib sõbra saavutustest. Kui sul on raske ennast kiita, siis kujuta ette, et räägid hoopis oma edukast sõbrannast. „Käi mõttes läbi kogu positiivne tagasiside, mida oled aastate jooksul saanud, ja moodusta nimekiri vähemalt viiest plussist,“ soovitab karjäärinõustaja Pamela Skillings.

7. Ära liiga palju harjuta.

„Kui oleme intervjuuks liiga pikalt ette valmistunud, on lihtne lasta tähelepanul hajuda ja automaatselt teksti vuristada, mis ei lase teist inimest aktiivselt kuulata ja tõelist vestlust pidada,“ hoiatab äriõppejõud Tanya Menon. „Päheõpitud vastused võivad tulla lihtsalt, aga need ei aita jätta inimlikku ega meeldivat muljet – ja just see mulje võib olla töö saamise põhjuseks.“

Allikas: Glamour

Jaga
Kommentaarid