Säästmist pole võimalik ületähtsustada — mitte ainult hädaolukordadeks ja ootamatusteks, vaid ka üleüldine raha kõrvalepanek toidab su enesekindlust ja kasvatab turvatunnet. Alustada võiksid 3 kuu eesmärgist, mis tähendab, et sul on pidevalt arvel summa, millega võiksid vabalt hakkama saada kolm kuud isegi juhul, kui sul mingeid laekumisi pole. Kui plaanid aga suuri elumuutusi nagu võõrsile kolimine või õpingute jätkamine, peaks minimaalsest puhverrahast piisama vähemalt 6 kuuks.

2. Igal eurol on eesmärk

30ndaks eluaastaks on sul tõenäoliselt välja kujunenud sinule omased rahalised harjumused. Nüüd on viimane aeg vaadata neile otsa ning küsida endalt, kas igal sinu kontol oleval eurol on eesmärk? Sa peaksid sendi täpsusega teadma, millised summad lähevad su palgast maha näiteks igakuisteks maksudeks, kui suured on elamiskulud, palju sa toidule ja meelelahutusele kulutad ning isegi seda, millist summat on järgmise tuludeklaratsiooniga tagasi oodata. Tasub üle vaadata ka kõik püsimaksed, kuna näiteks telefonioperaatori- või pangalepinguid sirvides võid avastada, et väikesed teenustasud näiteks pangateavituste või arvete eest kuhjuvad kuu ja aasta lõikes üsnagi märkimisväärseteks summadeks.

3. Investeerid millessegi tõeliselt olulisse

30ndaks eluaastaks peaks sul olema tekkinud piisavalt rahalist stabiilsust, et investeerida suurem summa millessegi jäävasse. Näiteks kinnisvarasse või hinnalisse juveeli, millega tähistad mõnd elu verstaposti nagu näiteks viimaste õpingute lõpp, tähtis ametikõrgendus või üks kõik mis muu — peamine, et see oleks sinu jaoks oluline!

4. Oled teinud ära pensioniplaani puudutavad otsused

Eriti praegu, mil aktuaalseks teemaks on teise pensionisamba kaotamine, peaksid nuputama, millised on sinu pensioniplaanid. Tee endale selgeks kõik sellega seonduvad argumendid ja vaatepunktid, pea vajadusel nõu asjatundjatega ning tee endale sobiv otsus. Kuigi praegu tundub vanaduspõlv äärmiselt kauge tulevik ning tänased ja homsed kulutused tunduvad pakilisemad, tuleb tegelikult pensionit puudutavad rahaasjad joonde ajada juba praegu. Mida varem alustad, seda suurem kontroll on sul oma rahaasjade üle nii lähemas kui kaugemas tulevikus.

5. Oled õppelaenust vabanenud

Tõenäoliselt on sul 30ndaks eluaastaks enamus ülikooliõpinguid lõpetatud, kui sa just doktorikraadi ei jahi. See tähendab aga, et keskkooli lõpus mõtlematult võetud õppelaen võiks sul nüüdseks tasutud olla. Kuigi õppelaenu intressid on pigem mõistlikud, ei mõju selline jäänuk sinu krediidiinfos eriti vastutustundlikult, eriti kui plaanid päris oma kodu rajamise sooviga pankade jutule minna.

6. Oled seniste rumalate kulutustega rahu sõlminud

Kindlasti oled sa metsikute 20ndate jooksul teinud väga palju ebamõistlikke investeeringuid, kulutanud raha mõttetuste peale, ostnud asju, mida sul vaja pole, laenanud raha “sõpradele”, kes pole sulle seda iial tagasi maksnud ja nii edasi ja nii edasi… Aeg on sellest lahti lasta ning leppida tõsiasjaga, et seda raha ei näe sa enam iialgi ning ainus võimalus on edaspidi targem olla.

7. Oskad rahast kompleksivabalt kõnelda

Harjuta endale sisse rahateemadel vabalt kõnelemine. Kui pead näiteks palgaläbirääkimisi uue tööandjaga, ole oma ootuste suhtes aus. Kui soovid palka juurde, tuleb seda küsida. Ära karda ka hinda alla kaubelda ning kindlasti ära lase rahalistel segadustel enda, kallima ning sõprade suhteid rikkuda.

8. Annetad heategevusele

Üks kindlamaid asju, millega endas kiiresti täiskasvanu tunne tekitada, on annetamine. See on märk sellest, et sul on aega mõelda millegi muu peale kui vaid enda heaelu ning sul on välja kujunenud teemad, mis sind sügavalt puudutavad — olgu selleks siis loomad, vähihaiged, lapsed, puuetega inimesed, keskkond. Sinus tõstab pead kohusetunne ning tung anda ühiskonnale tagasi ning toetada neid, kel on vähem kui sul. Sõlmi püsiannetusleping endale olulisima heategevusorganisatsiooniga ning hakka head karmat koguma.