Vastutustunne 24/7

Kuidas on sul lood vastutustundega? Palgatöötajal on elu selles mõttes lihtne, et pärast tööpäeva lõppu võib ta reeglina ukse kinni lüüa ja tööga seotud probleemid unustada. Ettevõtja aga vastutab oma ettevõtte eest pidevalt – 24 tundi päevas ja 7 päeva nädalas. Kui oled melanhooliku tüüpi, on sul ilmselt paberid korras, raamatupidamine klapib, palgad makstakse välja õigel ajal ja kõik kliendid saavad oma pöördumistele vastused. Aga kuidas on lood sinu delegeerimisoskusega? Kas arvad, et töö on hästi tehtud ainult siis, kui see on sinu tehtud või üle kontrollitud? Kas sulle tundub, et su töö pole ikka veel piisavalt täiuslik ja vaja oleks vormistada veel mõned tabelid, läbi viia veel mõned kontrollimised, koostada veel mõned aruanded, et kõik oleks viimase detailini sinu kontrolli all? Ülikorralikul ja kohusetundlikul melanhoolikul on oht üle vastutada ja töötada, teda ähvardab läbipõlemine. Kas oled valmis jätma mingi osa tööst kellegi teise vastutada ja võtad endale aega ka puhkamiseks? Kas oled valmis loobuma täiuslikkuseihalusest ja leppima sellega, et nii sina ise kui sinu palgatud töötajad on kõigest inimesed, kellel on tunded ja kes teevad ka vigu? Kas oled valmis õppima oma meeskonda usaldama?

Rahaküsimise kunst

Koleerikuna oled sa usaldav, heasüdamlik ja kaastundlik ning hea suhtleja ja meeskonna motiveerija. Sinu meeskond tuleb sinu järel, kuhu iganes sa teda juhid. Koleerik lähtub oma sisemisest motivatsioonist ja õiglustundest ning tahab teha tööd, mis teda kaasa haaraks. Seega koleerikuna võib sul olla väga raske teha tööd, mis sind ei köida, näiteks paberitööd. Samuti võib sul olla väga raske küsida oma töö eest vajalikku hinda, ikka kipud sa end panema kliendi rolli, kellel on praegu ju rasked ajad, lapsed väiksed, ämm haige vms. Tuttavatelt ei suuda sa võib-olla üldse mingit raha küsida. Muidugi meeldiks sulle, kui maailm oleks täis ainult sinusuguseid lahkeid, abivalmis ja paindlikke inimesi ning raha poleks üldse vaja, kuid kahjuks nii see ei ole. Ehk leiad oma meeskonda mõne ratsionaalse mõtlemisega flegmaatiku või korda armastava melanhooliku, kes su arved korras hoiab ja klientidelt raha küsib. Samuti oleks mõistlik neilt nõu küsida riskide hindamisel ja majanduslike prognooside tegemisel.

Risk on vajalik

Flegmaatiku tüüpi ratsionaalse mõtlemisega inimesel võib olla raske mõista inimeste tundeid ja käitumist. Seega võib flegmaatikuna tekkida sul probleeme meeskonna kooshoidmise ja klientide vajaduste mõistmisega – sa eelistaksid töötada üksi ja teistega võimalikult vähe suhelda. Sel juhul püüa leida enda kõrvale koleerikust inimestetundja-suhtleja, kes su soovid mahendatud kujul sinu meeskonnale serveerib ja annab neile tunnustust, mida sina anda ei raatsi, ei oska või ei taha, kuid ilma milleta on inimestel ometi väga raske tööindu säilitada. Ka klientidega suhtlemise võiksid talle jätta, see tuleb tal lihtsalt loomupäraselt paremini välja. Paljud kliendid valivad teenindajat ka just nendega suhtlemise järgi. Flegmaatikuna oskad sa kindlasti fakte märgata ja koguda ning tulevikku prognoosides hästi ohte näha. Püüa sellega siiski mitte liiale minna, sest ainult faktidele tuginedes ja oma kõhutunnet mitte usaldades võid leida end olukorrast, kus sa ei julgegi otsust vastu võtta, sest tundub, et fakte pole ikka veel piisavalt või räägivad need üksteisele vastu. Ka võib liigne ohtudele keskendumine võtta sinult riskimisjulguse ja su ettevõtte arengut takistama hakata. Kindlasti tasub võimalikud riskid läbi kaaluda, kuid ilmselt saab neid riske ka hajutada ja ennetada. Lõppude lõpuks saab enamasti lahendada ka tõeks saanud ebaõnnestumisi. Kui näed, et klammerdud siiski liialt faktidesse, kutsu enda kõrvale mõni koleerik või sangviinik, nemad usaldavad oma kõhutunnet ja julgevad seda järgida. Sangviiniku lõputu energia saad suunata igasuguste uuenduste käimalükkamisse ja ideede genereerimisse.

Ideed tuleb ellu viia

Sangviinikuna on sul ilmselt energiat ja riskijulgust ning lugematul hulgal ideid, et ettevõtlusega alustada. Kas sul on aga kohusetunnet ja kannatust, et paberimajandus korras hoida ja oma kümned head ideed ka tegelikkuses ellu viia? On sul tarkust ja oskust ka riskidele mõelda? Kui mitte, vali endale meeskond, kes suudab järjepidev olla ning su mõtted firma tegevust planeerides ja juhtides vajalikul hetkel pilvedest maa peale tuua – kui sul vaid jätkub kannatlikkust ja arukust, et oma meeskonda kuulata ja tarku nõuandeid ära tunda ning arvesse võtta.

Kõige paremad eeldused heaks ettevõtjaks saada on inimesel, kelles on erinevad omadused tasakaalus – julgus ja ettevaatlikkus, usaldamine ja kontrollivajadus, hea analüütiline mõtlemine ja vaba mängulisus. Kui sina selline pole, saad oma nõrgemaid külgi kas iseend teadlikult suunates või head meeskonda luues tasakaalustada. Samuti võid valida ettevõtte tegevusala või tegutsemise viisi oma isiksusetüübile sobiva, et kasutada maksimaalselt ära oma tugevaid külgi ning vähendada nõrkade mõju. Kui soovid täpsemalt teada, mis tüüpi inimene oled, võid lugeda näiteks Tom Maddroni raamatut “Sinu elutruud värvid“ või osaleda arengukeskuses Avitus töötutele mõeldud ja Euroopa sotsiaalfondi rahastatud enesearengurühmas “Uus algus“.