2. Proovid kõigile meeldida
On vahe, kas proovid teisi aidata või teed kõik selleks, et teistele meelejärgi olla. Raamatu „Practice of the Practice“ autori ja professionaalse nõustaja Joseph R. Sanoki sõnul kaotavad inimesed, kes proovivad kõigile meeldida, varem või hiljem enesekindluse. Ta lisab, et tavaliselt on seda tüüpi inimestel madal enesehinnang ning nende arvamus endast põhineb teiste arvamusel. Tõeline enesekindlus tuleb aga inimese seest, mitte läbi väliste tegurite.

3. Sa räägid rohkem, kui kuulad
Üks esimesi pilte, mis silme ette tuleb, kui mõtleme enesekindlusele, on suure rahvahulga ees rääkimine või meeskonnajuhtimine. Mida enesekindlam aga inimene on, seda vähem ta tegelikult tunneb vajadust teistele seda näidata-tõestada. Enesekindlad inimesed on aga pigem aeglased rääkijad ning kiired kuulajad. Kahjuks arvab aga suurem osa inimesi, et on head kuulajad kui nad seda tegelikult aga ei ole.

4. Veedad tunde Facebookis
Enesekindlad inimesed kasutavad sotsiaalmeediat targalt. Veetes aga tundide kaupa aega Facebookis ja vaadates teiste inimeste nii-öelda ideaalset elu, muudab see sind hoopis ebakindlamaks. Seetõttu kasuta sotsiaalmeediat vaid kindlal eesmärgil. Tavaliselt kasutavad enesekindlad inimesed sotsiaalmeediat, et olla ühenduses inimestega või kirjutada kellelegi konkreetsele. Seetõttu ei veeda edukad inimesed sotsiaalmeedias lihtsalt igavusest aega. Samuti saavad nad aru, et see, mida nad sotsiaalmeedias näevad ei ole täielik pilt tegelikkusest. Uuringud näitavad samuti, et mida rohkem inimesed sotsiaalmeedias aega veedavad, seda üksikumad ja depressiivsed nad on.

5. Viskad nalja teise, kuid mitte enda üle
Tavaliselt on mõnitavad ja teisi mahategevad inimesed hoopis ise sisemiselt ebakindlad. Nad teevad seda enda ebakindluse kompenseerimiseks, sest tunnevad end paremini, kui hakkavad ennast teistega võrdlema. See ei ole aga lahendus. Enesekindlad inimesed näitavad teiste vastu üles heatahtlikkust ning on toetavad. Nii ei tunne nad mitte ainult ennast paremini vaid tekitavad ka teistes parema tunde, mis loob nende vastu ka suuremat usaldust.

6. Istud lodevalt
Kehahoiak määrab paljuski, kas sind peetakse enesekindlaks või mitte. Samuti aitab sirge ja enesekindel hoiak tunda end kindlamini. Kui tunned, et sa ei ole oma kehaga rahul, siis selgita välja, mis on see, mis muudab sind rahulolematuks ning proovi seda viga parandada. Kõik algab sinust endast. Abiks võivad olla nii trennitegemine kui ka erinevate sirgemate hoiakute harjutamine. Samas ei ole aga ainult kehahoiak määrav. Loeb ka see, mida kannad. Just seetõttu tõstavad enesekindlust ja -hinnangut ka riided.

7. Arvad, et tead kõike
Soov teisi kuulata ning saada aru nende maailmavaadetest ja ideedest näitab sinu täiskasvanulikkust ning enesedistsipliini. Mõlemad on omadused, mis panevad sinust kiirgama enesekindlust. Enesekindlad inimesed ei arva, et ainult nende ideed on parimad, vaid kuulavad ka teisi, sest usuvad, et kõigil on midagi huvitavat ja asjalikku öelda.

8. Mängid ohvrit
Enesekindlus tuleneb sellest, mida teed, mitte sellest, kuidas asjadele reageerid. Tegutsemine aitab tunda, et kontrollid ise, mida teed, kus teed ja kuidas teed. Niisama asjadel kulgeda laskmine võib aga jätta mulje, et sinu eest otsustatakse kõik ära. Ebakindlad inimesed lasevadki aga elul lihtsalt kulgeda ning hiljem süüdistavad teisi oma ebaõnnestumistes. Niisiis selle asemel, et keskenduda valesti olevale, proovi hoopis oma peaga mõelda ja võtta oma elu ohjad enda kätte.

9. Elad vales
On küll inglisekeelne ütlus fake it until you make it, kuid tegelikult tasub rääkida sellest, mida päriselt tead ning mitte proovida jätta kõiketeadja muljet. Valelikkus tuleb varem või hiljem välja. Enesekindlad inimesed ütlevad ausalt, kui nad ei tea asjast midagi ning paluvad teistel endale seda selgitada.

10. Teiste edu hirmutab sind
Enesekindlad inimesed ei kohku teiste edu ees ning saavad aru, et ka võimekatel inimestel on omad tugevused ja nõrkused. Selle asemel, et võrrelda enda halbu külgi teiste inimeste heade külgedega, teavad enesekindlad inimesed enda häid külgi ning on selle üle õnnelikud.

11. Elad minevikus
Sinu sisemine dialoog võib sinust teha kas tugevama inimese või sinu enesehinnangu sootuks purustada, sest inimene usub ikka kõige rohkem seda, mida ise endale räägib. Niisiis kui järjepidevalt mõelda oma halbadele külgedele ja minevikus tehtud vigadele, tunned end läbikukkununa. Kui keskenduda aga sellele, et oled ilus, tark ja andekas ning endale seda järjekindlalt korrutad, muudab see sinu maailma ning sa hakkad ka vastavalt käituma. Samuti ei tasu aga endale ja teistele öelda, et ole lihtsalt enesekindlam, sest see ei ole nii lihtsakoeline ning võib hoopis tekitada rohkem kahju.

12. Eksid pisiasjadesse
Liigsetele detailidele keskendumine ning nendesse uppumine võib sind muuda ebakindlamaks. Ühel hetkel pead aru saama, et tuleb langetada parim valik olemasoleva informatsiooni põhjal ning lõpetada enda koormamine üleliigsega. Enesekindlad inimesed õpivad keskenduma ühele asjale korraga, sest see muudab nende jaoks kõik lihtsamaks. Nad ei raiska aega pisiasjadele, vaid selgitavad välja kõige olulisema. Seetõttu tasub mõtiskleda, mis on just sinu tee õnneni ning keskenduda sellele.

13. Töö on su elu
Enamasti on enesekindlad inimesed küll loomulike meeskonnajuhi omadustega, ent see ei tähenda, et nad veedaks kogu oma aja tööd tehes. Neil on ka muid hobisid, millega nad tegelevad, milleks võib olla näiteks golf, lugemine, tantsimine või reisimine. Vahet pole, peaasi, et asjad on tasakaalus ning nad suudavad ka öelda ei, kui saavad aru, et ei jõua kõike teha.

14. Hoiad käsi risti
See võib tunduda küll üsna väike asi, aga käte risti panemine muudab sinu oleku kaitsvaks ja võib mõjuda eemaletõukavalt. Enesekindlad inimesed suhtlevad aga nii, et hoiavad kaaslasega sarnast kehahoiakut. Näiteks kui vestluspartner istub, istub ka enesekindel inimene. See tuleneb vestluspartneri käitumise teatavast peegeldamisest, mis tekitab vestluspartneris alateadlikult usaldust.

Allikas: RD