Võiks soovitada mitte nii palju kulutada väikestele moodsatele esemetele. Viimased on ainult siis praktilised, kui nendega tahetakse uuesti elustada juba kantud kleiti.

Osta tuleb ainult seda, mida tõesti väga vajatakse! Mitte, et minnakse kauplusesse kavatsusega ilusat kostüümi osta, ja väljutakse selleasemel kalli õhtukleidiga.

Ka vähese rahaga on võimalik sisse osta! Kel on tarvitada vaid vähene taskuraha, peab enne sisseoste eriti kaalutlema. Esemeist, milliseid ei või enesele lubada, lihtsalt mööduda.

Esmajoones ei tohi end uusimast moejoonest väga eksitada lasta, vaid “omale” truuks jääda. Kui ei ole võimalik muretseda enesele mitmevärvilisi kleite, siis võimalikult alati valida “oma” värv. Ainult viimast mitte liiga silmatorkavat valida, kui üht ja sama kleiti tuleb kanda korduvalt. Silmaspidada: praktilised on must, tumepruun, tumesinine. Neid saab meeldivalt elustada värviliste moepisiasjadega, nii et nad näivad alati uutena.

Riie

Riide ostmisel on väga tähtis rõhku panna riide kvaliteedile. Ostes esmaklassilisi riideid, hoitakse kõige enam kokku! Valida võimalikult vähepleekivad riided, milliseid ise pesta võib.

Üldiselt on riie sama mõõduandev kui lõigegi. Riie otsustab, kas kleit on teatud otstarbeks sobiv või ei. Ostetakse väga dekoratiivselt mõjuv riie, siis ettevaatust kaunistustega!

Iga naine armastab siidi! Ei ole ka ainustki sobivamat riiet, kui siid. Eriti praktiline on ta pesuks. Siiditrikoo, crepe de chine, crepe lavable lasevad end pesuna hästi kanda, kui nendega ettevaatlikult käituda. Siid püsib kõige kauemini puhtana, kuna ta vähem tolmu külge võtab kui puuvillane riie.

Peale mainitute tulevad pesuna kõnealla veel järgmised sordid. Charmeuse ning crepe satin, igatahes vaid väga elegantseteks juhtudeks. Kunstsiidist pesu on sellevastu palju odavam ning siiski ka kaunis vastupidav.

Viimastel aastatel kantakse ka siidisist päevakleite. Selleks otstarbeks kasutatakse ainult mattsiide, enamasti segariideid, nagu marocain, klokee, ripssiid jne. Suve pesukleidiks on väga ilus šantung ja bourette.

Kõik läikivad ja metalliselt mõjuvad siidid on eelistatud õhtul.

Villastest kangastest on samuti palju sorte, nagu: kalev, kašmir, cheviot, tweed, covercoat, villane trikoo.

Kergeteks suvekleitideks ning pluusideks sobib puuvillane. On olemas ilusaid puuvilla liike, näiteks organdi, krepisordid jne. Särkpluusideks ja sportkleitideks on puuvillane riie praktiline. Pahe seisab vaid ta kiires määrdumises. Sellepärast on soovitav enne töötamist riie läbi pesta.

Kingad

Kingade sisseostmisel peab tundma mitmesuguseid nahasorte. Vasikanahast kingad on eriti vastupidavad. Lakk-kingad juba vähem vastupidavad. Tundeliste jalgade puhul valitagu chevreaus (šavroo) kingad. Viimased kaotavad aga oma pehmuse tõttu liig kiiresti vormi. Alati soovitavad on seemisnahksed kingad. Kingade külge kuivanud pori eemaldada väikese metallharjaga. Iga kolme kuu tagant värskendada neid sama värvi vedelikuga. Pulbriga puhastamine pole soovitav, kuna ta määrib kergesti riideid ja sukki. Inetud, ebamugavad kingad rikuvad kergesti kleidi hääd muljet. Ostmisel hoolitseda, et kingad sobiksid jala kujuga. Garneeritud kingad mõjuvad sageli silmatorkavalt ning lasevad jalga suuremana näida. Kes omab vähe raha, ostku pigemini selliseid kingi, mis sobivad iga kleidiga, s.t. lihtsaid ja soliidseid.

Kübarad

Tänapäev kantakse iga kleidi juurde sobivat kübarat. Parem osta paar odavat kübarakest, kui üks kallis. Esmalt osta kleit ja kõik sinna juurde kuuluv, siis alles kübar. Sageli on kübarad väikesed, põhjustades kandmisel laubal punase joone. Kübara valimisel silmaspidada, et viimane istuks mugavalt. Hoolikalt valitud kübar muudab vananeva naise nooreks, sellevastu liig nooruslik kübar võib seda veel enam toonitada.

Viltkübarad on kandmisel väga mugavad, nad on nii lõpmata kerged! On olemas väga pehmeid vilte. Nendest valmistatud kübaraid võib muretult kokku rullida ja kohvrisse asetada. Selliselt on neid võimalik reisule rohkem kaasa võtta. Soovitav on osta hääd vilti. Hää vildisort kannatab ka vihma, ilma et säiliksid vihmaplekid. Odav vilt vihma ei salli!

Kübarale paari paelagarnituuri ostes, võib teda mitmesuguste kleitide ja mantlite juurde kanda.

Tähelepanuks

1. Kunagi ei tohi teha sisseoste, kui on vähe aega, lihtsalt selleks, et midagi leida. See on pillamine.
2. Päevaseid kleite valida päeval, õhtukleite ainult tulevalgel.
3. Sukkade ostmisel nimetada müüjale täpne kinganumber. Sellega välditakse liig suurte või liig väikeste sukkade ostmist.
4. Parim sisseostu aeg on ennelõunat. Õhtul on kõik ärid rohkem inimesi täis ning personaal enam tegevuses.
5. Müüjate vastu olla armastusväärne. Meelespidada, et nad ei ole masinad, vaid inimesed.

Allikas: Ajakiri Maret, veebruar 1936
Originaaltekst, mille kirjapilt on muutmata.