Soolestiku mikroflooral on palju olulisem roll, kui arvata oskame – kasulike bakterite olemasolu seedekulglas on äärmiselt tähtis. Üks moodus nende heade bakterite elu soodustada on tarbida probiootikume, kas siis toidu või toidulisandite kujul. Kui head soolebakterid elavad kenasti, tunned end terve ja õnnelikuna, toit käib hästi kõhust läbi, kõhupuhitust pole ollagi ja kõht on lame mis lame.

Söö vähem soolast

Mõõdukas koguses on sool organismile kasulik ja seda vajavad nii su süda kui aju. Kuid liiga palju soola kogub organismi vedelikku – keha paisub üles nagu veega täidetud õhupall. Soolakoguse vähendamine on üks peamisi mooduseid, kuidas organismi kogunenud liigsest vedelikust vabaneda. See on muide ka põhjuseks, miks kehakaal sageli kiiresti langeb, kui dieeti alustad. Seega, pane soolatops käeulatusest kaugemale.

Loobu nätsu närimisest

Paljud meist närivad nätsu, et nälga eemale peletada või arutut söömist ohjeldada. Sellise taktikaga võib kaasneda ebameeldiv kõrvalnäht – kõhupuhitus. Närides neelame me alati alal ka teatud koguse õhku ja mida rohkem närime, seda suurem on ka neelatava õhu kogus. Lisaks sisaldab närimiskumm kunstlikke magusaineid, mis tõstavad söögiisu, eriti just rämpstoidu järele.

Hoia õllega tagasi

Ega õllekõhtu niisama moepärast niiviisi kutsuta. Selles on palju kaloreid ja õlu on gaseeritud jook ning tekitab kõhupuhitust, kui seda liiga palju juua. Alkohol mõjub soodustavalt ka halbade bakterite kasvukeskkonnale maos, tekitades sealgi lisagaase ja paisutades vöökohta.

Kui sööd, näri toitu kinnise suuga

Esiteks on lahtise suuga mälumine ebaviisakas – su lauakaaslased oleksid selle üle kindlasti rõõmsad, kui näriksid suletud suuga. Ja teiseks, kui närid nii, et suu on kinni ja hingad samal ajal läbi nina, neelad alla palju vähem õhku.

Taltsuta magusaisu

Maiustused on muidugi maitsvad, kuid pole kehale (ega ka kõhule) just eriti head. Ja mitte ainult seetõttu, et neid süües liiga palju kaloreid sisse ahmid, vaid sellegi pärast, et liigne suhkrutarbimine võib tekitada insuliinresistentsust, mis annab kehale signaali lisarasva ladestamiseks vöökohale. See on aga pikaajaline mõju. Lühiajalises perspektiivis tekitab liigne suhkur kõhugaase.

Kontrolli hormoonide taset veres

Kui hormoonide tase organismis on paigast ära, tekitab see igasuguseid erinevaid häireid. Kõhupuhitus on üks neist. Menopausi ikka jõudnud naistest tervelt kolmandik kaebab liigsete kõhugaaside üle. Kuna aga aega tagasi keerata ei saa, tuleb selle murega arsti jutule minna.

Väldi kõhukinnisust

Väga paljud inimesed kannatavad kõhukinnisuse all. Sellega kaasneb sageli täiskõhutunne ja kõhupuhitus. Proovi looduslikke vahendeid, mis kõhukinnisuse vastu aitavad.

Söö köögivilju

Ristõielised köögiviljad on küll ühed tervislikumad, kuid kahjuks on nad ka head kõhupuhituse tekitajad. Brokoli, kapsas ja lillkapsas sisaldavad rafinoosi, mis tekitabki lisagaase. Neid köögivilju tasub siiski süüa, aga hoidu liialdamast.

Maga rohkem

Need, kes vähe magavad, maksavad tervisele lõivu. Ja eriti avaldub see kahju taljel. Magad öösel pool tundi vähem ja juba hakkabki kehakaal kogunema. Parim unerežiim on selline, mis järgib ööpäeva loomulikku rütmi ja käib päikesega sama rütmi.

Ära söö poolfabrikaate

Poolfabrikaadid ja töödeldud toit on ühed suurimad liigse soola allikad. Ohtlik on see, et sööd selle soola sisse nii, et ise arugi ei saa. Loobu neist toitudest ja su kõht tänab sind – kaovad tursed ja sööd vähem kaloreid.

Vaata, mida sa jood

Kui tahad lamedat kõhtu, siis peaksid loobuma eelkõige limonaadidest ja ka piimast, kui see tekitab sul kõhupuhitust (kui nii on, siis võiksid lasta end laktoositalumatuse suhtes testida). Need on kaks peamist jooki, mis kõhu punni ajavad. Limonaad omakorda veel kahel põhjusel – see on gaseeritud ja sisaldab liiga palju suhkrut.

Jood liiga palju vett

Kui tavaliselt arvatakse, et vööümbermõõtu kasvatavad igasugused erinevad snäkid, siis tegelikult on kindel see, et tavaline vesi mõjub salendavalt. Kui kehas on kogu aeg parajal määral vett, siis annab see kehale märku, et liigsest veest tuleb vabaneda. Koos vedelikuga kaob ka kõhupuhitus. Vee joomine vähendab ka näljatunnet.

Hoia puuviljad käeulatuses

Kvertsetini sisaldavad puuviljad (kirsid, marjad, apelsinid) vähendavad kõhugaase. Ja kui need sul kogu aeg käepärast on, on tõenäosus, et sa neid sööd, suurem.

Lisa elule vürtsi

Fenkol, piparmünt ja ingver rahustavad kõhtu. Need mõjuvad seedeensüüme soodustavalt ja kõht hakkab paremini läbi käima.

Kontrolli oma rühti

Kui sul on ülikiiresti, kahe sekundiga vaja kõht lamedamaks saada, siruta end korralikult – nii näed välja hulga saledam.

Vabane stressist

Stressihormoon kortisool on aine, mis kogub kõhule rasva. Seda kutsutakse ka paksu kõhu hormooniks. Mida enam sa stressis oled, seda kõrgem on organismis kortisooli tase. Head stressileevendajad on jooga, meditatsioon, jalutamine, lugemine, käsitöö tegemine ja mõne muusikainstrumendi mängimine.

Lülita nutiseadmed välja

Üllatav, kuid ka need mõjutavad su vööümbermõõtu. Esiteks vähene liikumine, kuid ka seadmetest kuvav helesinine valgus, mis mõjub unele halvasti ja seeläbi kasvatab kehakaalu.

Kanna korrigeerivat pesu

Mõnikord on vaja keha pisut toetada, et see trimmis välja näeks – näiteks, kui pead mõnel üritusel kleidis suurepärane välja nägema. Kaasaegne korrigeeriv pesu on väga mugav ja lämbumist kartma ei pea.

Söö kiudaineid

Kiudaineterikas menüü on korraliku seedimise eelduseks. Puu- ja köögiviljad niing täisteratooted sisaldavad neid ohtralt. Kuidained tekitavad täiskõhutunde ja seetõttu ka sööd kokkuvõttes vähem.

Jäta suitsetamine maha

Suitsetamisest loobumiseks pole paremat põhjust kui vähihirm. Suitsetamist maha jättes ei lähe sa suugi kohustuslikus korras paksuks, vastupidi – kõhurasva on suitsetajatel tegelikult hoopis enam kui mittesuitsetajatel.

Ravi ärritunud soole sündroomi

See on üks sagedasemaid seedeelundkonna probleeme, millega kaasneb kõhupuhitus. Paljuski on ärritatud soole sündroom seotud elustiiliga. Vaata, mida sa sööd, tee trenni ja hoia stress kontrolli all – kõht muutub kohe lamedamaks.

Allikas: RD