Millised toiduained lektiine sisaldavad? Eriti palju on lektiini sellistes kaunviljades nagu mustad oad, sojaoad, aedoad, läätsed ja teraviljatooted. Lektiine on leitud ka teatud puu- ja köögiviljades (eriti tomatites) ja piimas ning munades. Ühesõnaga – neid on kõikjal meie ümber.

Kas me peaksime siis lektiine sisaldavatest toiduainetest loobuma? Gundry väidab, et ideaalsel juhul jah, peaksime. Kuid ta kinnitab, et kuna täielik lektiine sisaldavate toiduainete väljalülitamine menüüst ei tule paljude inimeste jaoks kõne allagi, siis tasuks ette võtta samme, mis pole nii radikaalsed, kuid aitaks siiski nende söömist vähendada.

Kuidas seda teha? Esiteks, koori puuviljad ja võta neist enne söömist seemned välja, sest suur hulk lektiine sisalduvad just koores ja seemnetes. Järgmisena eelista ostes hooajalisi ja hästi küpsenud puuvilju, sest need sisaldavad vähem lektiine kui mitteküpsed puuviljad. Kolmandaks valmista kaunviljatoite keetmise teel. See on ainus valmistamisviis, mille korral lektiinid täielikult lõhustuvad. Eelista ka pruuni riisi asemel hoopis valget. Täisteraviljad, mida katab tugevam koorik, näiteks täisterariis on looduse poolt loodud nii, et need tekitavad kõhus häireolukorra.

Kui su seedimine pole siiani olnud veatu, siis on see proovimist väärt.

Allikas: PureWow