Otsingud on igatahes vilja kandnud. Umbes poolesajast modellist, keda agentuuri Eesti kontor esindab, on pooled mehed ja mõni neist vägagi edukas. Muide, StarSystemi agentuuri (mille peakontor asub Pariisis – toim) on asutanud üle maailma tuntud modelliagentuuri Elite endine juht John Casablancas. Ta on modellinduses tõeline legend, kes muu hulgas on avastanud ka Tyra Banksi, Kate Mossi ja Naomi Campbelli. Praegu kuulub StarSystemi agentuuri Victoria’s Secreti ingleid ning ka tuntud modelle näiteks Venemaalt ja Brasiiliast.

Eesti meesmodellidest rääkides ei saa üle ega ümber kolmest nimest: Marten Padama (17), Taavi Mänd (23) ja Mikhail Paschuk (16). Noortel meestel on kõigil ette näidata maailmakuulsatele moemajadele tehtud nimekad tööd. Nendega vesteldes tulevad ikka ja jälle jutuks Gucci, Prada, Louis Vuitton, Valentino, Rick Owens… Ja need on vaid mõned nimed. Kuna Marten, kes osales eelmisel hooajal 16 nimeka disaineri moeetenduses, on just Londonisse tööle lennanud, kohtume Tartu maanteel asuvas StarSystemi kontoris Taavi ja Mikhailiga, kes on parasjagu Eestis.

Mikhail, edukas Milanos ja Pariisis

Peterburis sündinud ja kõigest viis aastat tagasi Eestisse kolinud Mikhail õpib Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumis ja tegeleb vabal ajal vehklemisega. Veel meeldib talle raamatuid lugeda ja muusikat kuulata.

Üsna tavaline 16-aastane poiss, kas pole? Jah, kui arvata välja tõsiasi, et just see noormees kõndis eelmisel hooajal eksklusiivselt Louis Vuittoni ja Prada moeetendustel.

„Eksklusiivselt tähendab seda, et pärast nimetatud show'sid ei tohi sa enam konkreetsel hooajal selles paigas moeetenduses osaleda.” Seega lennutati Mikhail nii Pariisi (Louis Vuitton) kui ka Milanosse (Prada) ainult konkreetsete etenduste jaoks.

„Mikhaili leidsime oktoobris sotsiaalmeediast ja juba kaks kuud hiljem avas ta Louis Vuittoni moeetenduse. Sa ei tea kunagi, mis moemaailmas peale läheb,” on ka Aleksei Benuchi Mikhaili edust üllatunud. Peale moeetendustel kõndimise on Mikhail juba poseerinud ka Vogue’ile.

Millised on olnud tema senise modellitöö kõige üllatavamad hetked? „See hetk, mil taipasin, et mina avan Louis Vuittoni moeetenduse. Enne show'd pandi modellide fotod selle järgi järjekorda, millal keegi lavale läheb. Nägin, et mina olen esimene! See oli mulle suur üllatus ja väga ootamatu. Olin üliõnnelik, kuid lavale minnes ütlesin endale: Miša, proovi nüüd tõsise ilmega olla. Hiljem fotosid vaadates tundusin endale koguni kurja näoga. See, kui tunned, et sisimas naerad, on suurepärane,” meenutab Mikhail.


Mikhail Louis Vuitton'i moeetenduse defileel. Foto: StarSystem Tallinn


Mikhail Prada moeetendusel. Foto: StarSystem Tallinn

Taavi, Gucci kampaanianägu

„Prismast Pariisi,” iseloomustab Taavi muiates oma modelliteekonda. Tallinnast pärit noormees, kes õpib tehnikaülikooli magistrantuuris masinaehitust, „avastati” paar aastat tagasi supermarketist. Äsja lõpetas ta oma kolmanda moenädala ja tema senise modellikarjääri tipphetk on kindlasti Gucci 2016. aasta kevadsuvine kampaania, mida pildistati eelmisel suvel Itaalias Toscanas. „Ma ei olnud just parimas vormis ja ilmselt ei jõudnud kogu toimuv mulle siis veel kohale,” meenutab Taavi seda kogemust. „Kampaania fotode ja videote tegemine vältas nädala ja modelle oli kokku umbes kümme. Kokkuvõttes oli see paras segadus,” ütleb Taavi.

Oma karjääri kõige erilisemaks tööks nimetab ta eelmise aasta septembris Gucci naistemoe etenduses osalemist. Mida ta tulevikult ootab? „Loodan kätte saada magistrikraadi, ja muidugi uut juukselõikust!”


Gucci kampaaniafoto. Taavi on paremal. Foto: StarSystem Tallinn


Gucci. Foto: StarSystem Tallinn


Kenzo. Foto: StarSystem Tallinn

Kes saavutab edu?

Kuigi agentuuril on õnnestunud leida erinevad näod, on meesmodellide järele naistega võrreldes väiksem nõudlus. „Meesmodellina on raske head raha teenida. Pead palju töötama ja tõestama, et oled mitmekülgne ehk suudad teha reklaamitöid, moeetendusi, pesuteemalisi töid… Alati on hea, kuid suudad teha erinevaid asju. Moetööstuses näeb iga päev uusi nägusid ja kui oled mitmekülgne, on võimalik ühe kliendiga pikki aastaid koostööd teha. Kui modell on pigem ühekülgne, võib ta samuti edukaks saada, ent aastate lõikes kindlasti mitte. Isiksus on samuti oluline. Võib olla küll sobiv välimus, aga kui personality on ebasobiv, siis järgmisel korral temaga koos töötada ei soovita. Iseloom on ülioluline. Pead meeskonnaga sõbraks saama, klient peab soovima sinuga jälle koos töötada. See valdkond on rajatud suhetele ja modell peab hoidma häid suhteid,” avab Aleksei modellinduse tagamaid.


Aleksei Benuchi. Foto: Erakogu

Taavi ja Mikhaili kohta ütleb ta, et tegemist on tugevate nägudega. (Jah, te vaadake vaid neid põsesarnu!) „Nad on fierce, neil on olemas see miski, mida kõrgmoe disainerid modellides otsivad. Neis kõigis on midagi erilist, mis muudab nad teistest paremaks.”

Eesti poisid on maailmas hinnas. Lisaks eelpool toodudule on selle tõestuseks ka fakt, et Prantsuse Vogue’i hiljuti koostatud 2016. aasta sügis-talvise hooaja parimate meesmodellide nimekirjas leidub 11 modelli seas ka kolme eesti noormeest: Johan Kroon, Otto Väinaste ja Mikhail Paschuk.

Allikas: Laupäevaleht LP