Mis on keskmine summa, mis aasta lõpus ehtepoodi jäetakse? “Raske öelda, aga arvan, et see võiks olla umbes 200 euro ringis,” kommenteerib ta. “Hind pole ehte juures aga määrav, loeb tähendus.” Ta räägib loo, kui ehtekauplusse tuli kaitseväevormis noormees, kes ostis soodsasse hinnaklassi jäävad hõbedase keti ja romantilise südamekujulise ripatsi – kuigi komplekti hind võis jääda 20 euro kanti, siiski pakiti see südamest tulev kingitus kliendile sama emotsiooniga, millega müüakse 20 000 eurot maksvat Šveitsi käekella. Jah, tunnetel ei ole hinda.

Kõige populaarsemad kingitused

Väärismetallist ehete puhul on kõige populaarsemateks kingitusteks kõrvarõngad, mis on meessoost kinkijatele ka veidi lihtsam, kuna valiku saab langetada disaini põhjal. “Sõrmuste puhul peab lisaks maitse-eelistusele teadma ka sõrmuse suurust, mille teada saamine ei pruugi olla väga lihtne, eriti, kui inimene kannab vähe ehteid ja sõrmuseid, mille pealt suurust “spikerdada”, napib,” selgitab ostujuht. Õnneks pole vale suurusega valitud sõrmus lahendamatu olukord, professionaalsed müügikonsultandid leiavad kliendi jaoks alati lahenduse, see on eriti oluline, kui tegemist on kihlasõrmusega.

“Lisaks kõrvarõngastele on populaarsed ka kaelaehted ja ripatsid, mida kantakse südame lähedal ja millel juba on tähenduslik sõnum. Kui saad kingituseks südamekujulise teemantidega ripatsi, siis ei pea väga palju juurde mõtlema, mida see tähendada võiks,” muigab Kristiina. Tema sõnul on viimastel aastatel väga populaarseteks kujunenud ka sule- ja tiivakujulised ripatsid, millele omistatakse kaitsva talismani tähendust.

Kes soovib kinkida midagi eriti originaalset ja julget, võiks vaadata Eesti ehtekunstnike viimaseid kollektsioone. “Eesti disain on uskumatult populaarne, nende ehete disainikäekiri ja kollektsioonid on niivõrd eristuvad, et paistavad kindlasti silma,” ütleb Kristiina. Tema sõnul otsib teatud seltskond alati midagi uut ega rahuldu klassikaga. Eesti ehetest rääkides ei saa üle ega ümber Tanel Veenre ehetest ja kui vaadata kas või presidendi vastuvõttu või ükskõik, millist seltskonnagaleriid, siis neid kantakse tõesti kõikjal ja uhkusega. Lisaks Tanel Veenre loomingule nimetab Kristiina veel New Vintage by Kriss brändi, mille sõnumitega ehted on Eesti ehte armastajate seas alati armastatud.

Mood pakub kõigile midagi

Laias laastus on ehtemoes kaks suunda – klassika ja brändiehted, mis pakuvad rohkem julgemaid lahendusi. “Klassikalistest ehetest on läbi aegade nautinud populaarsust Inglise lukuga ja väikese valge kiviga kuldkõrvarõngad, mis sobivad väga hästi igapäevaseks kandmiseks,” tutvustab Kristiina. “Trendid joonistuvad välja eelkõige hõbe- või brändiehetel. Paaril viimasel moehooajal on pakutud palju kõrvakaunistusi ja asümmeetrilisi lahendusi, mille puhul kantakse ühes kõrvas suurt ja teises väiksemat ehet. Viimased neli aastat on palju tähelepanu pööratud ka käeehetele ja -rihmadele ning brändidest pakuvad siin erinevaid lahendusi näiteks Pandora, Nomination ja Thomas Sabo.” Nimetatud brändid on tuntud kui ise käeehete “koostamise” võimalusega ehted, lisades võrule erineva tähendusega “ripatseid” – tähenduslikud ripatsid saadavad ka kaelaehtetrende. “Sõnumitega ripatsid, lõpmatuse sümbol, geomeetria, tiivasümbol… Võimalusi muuta ehe osaks oma identiteedist on palju.”

Sõrmuste trendidest toob Kristiina välja Rihanna-stiilis sõrmused, mida kantakse hoopis sõrme tipus. “See on olemuselt täiesti uus trend, millega praegu katsetavad eelkõige noored. Materjalidest kohtab selle stiili puhul peamiselt hõbedat ja terast.”

Just terast peab ta ka väga turvaliseks ja mugavaks igapäevaselt kantavate ehete materjaliks. “Teras on tugev materjal ning seetõttu armastatud ka meeste poolt. Kui minna näiteks kuldsõrmusega jõusaali, on see peagi lapergune,” toob Kristiina näite. Hõbedat peab ta suurepäraseks neile, kes soovivad katsetada trendikate vormide ja erinevate moesuundadega.

Kristiina lisab, et kollast kulda siinsed naised veel väga kirglikult ei armasta, populaarsem on siiski roosa kuld. “Valge kuld on õnneks aga kasvav trend ja see on enim soositud materjal näiteks kihlasõrmuste puhul. Põhjus on kaunis ja ka praktiline – valge metalli taustal särab teemant paremini ja tundub visuaalselt suuremana. Kui teemant vormistada tumedamasse materjali, siis raamistab see kivi konkreetselt ära ja kivi tundub seetõttu väiksemana.”

Emotsionaalne kingitus – kihlasõrmus

Mõned õnnelikud saavad jõulukingiks ka kihlasõrmuse, kuid sellest, mis kaasneb selle ostmisega, väga valjult ei räägita. “Enamasti jõuavadki mehed kauplusesse sooviga, et valida kihlasõrmus. Mis edasi hakkab toimuma, on müügikonsultandi kätes – kodutööd sõrmuse stiilide osas väga palju ei tehta, kuid hinnaklass on enamasti eelnevalt siiski paika pandud,” kirjeldab Kristiina. “Kihlasõrmuste puhul on üldiselt kaks suunda. Üks on lihtne, kus on põhirõhk kivil ja ülejäänud disain soosib kivi väljapaistvust; teine on aga vintage-stiil, kus kohtab kuninglikku ja detailsemat disaini. Kihlasõrmuse valimisel tuleks eelnevalt jälgida, millist stiili kaaslane muidu armastab ja sellest võiks sõrmuse valimisel lähtudagi.” Kõige müüdumad kihlasõrmused on Eestis pigem klassikalise stiili kasuks, aga romantiline vintage-stiil on kohe esimese kannul.

Veel 10 aastat tagasi ei küsitud kihlasõrmuseks teemandiga sõrmust ja eelistati pigem kullast valge sünteetilise kiviga sõrmust. Nüüd küsitakse ostujuhi sõnul peamiselt teemantsõrmuseid ja mõned aastad tagasi peamiselt väiksemaid teemante, mille hinnad algasid 300 eurost. Praegu jäävad kõige enam ostetud teemandiga kihlasõrmuste hinnad 800 ja 2000 euro vahemikku. Teemantsõrmuseid peab ta samuti üheks viimaste aastate trendiks. Lisaks kihlasõrmustele on teemantehete vallas klientide lemmikud ka väikesed täpp-kõrvarõngad ja ripatsid. Kaelaehtest kõige uudsem on “Dancing Diamond”, mis on paaril aastal paljude naiste südameid vallutanud – see ehe oma põnevalt liikuva ja valgust püüdva teemandiga ei jää märkamatuks. “Teemandi puhul on suurusest olulisemad lihv, värv ja puhtus – see seletab ka olukordi, kus väike kivi võib suuremast oluliselt kallim olla,” selgitab ostujuht.

Hind pole ehte juures määrav, loeb tähendus.