Terviseeksperdid on une ja kaalu omavaheliste seoste kohta viimastel aastatel väga palju uut avastanud, millest mitmed uuringutulemused soovitavad söömisega järgida kindlat rütmi. Sinu keha on tegelikult väga hästi teadlik sellest, millal ta peaks ärkvel olema, millal sööma ja millal magama ning millal söömine lõppema peab. Toites keha valel ajal, milleks ta siis tegelikult vastuvõtlik pole (näiteks enne magamaminekut), riskid tõepoolest kaalutõusuga.

Kuna kehale tuleb toit ootamatult (kuna õhtusöögiaeg on juba ammu möödas), siis töödeldakse seda energiaks ka mitte nii efektiivselt, kui muul ajal. See tekitab omakorda probleeme insuliini ja veresuhkru tasemega, mis ongi põhjuseks, miks lõpuks magama minnes sinu keha söödud toidu rasvaks talletab.

Uuringud näitavad, et inimesed, kes söövad regulaarselt hilistel kellaagadel (ka inimesed, kes töötavad öösiti), on suurema kehaümbermõõdu ja kehamassiindeksiga võrreldes nendega, kelle toitumine toimub kindlamatel kellaaegadel.

Teadusajakirja International Journal of Obesity hiljutise teadusuuringu andmeil kehtib see ka muidu tervislikult elavate naiste puhul, kes söövad hilja. Nende keha töötleb süsivesikuid madalamal koormusel ning puhkama minnes põletab keha sellevõrra vähem kaloreid.

Mida saaksin soovituseks anda? Kõigepealt – hiliseõhtused söömised tuleb lõpetada. See pole mingi saladus, et mida hilisem aeg, seda ebatervislikumaks kipuvad näksimisvalikud muutuma – reklaamipausi ajal ei lähe sa külmkappi salatilehti või porgandit otsima. Valik kipub alateadlikult olema kõrge suhkru- ja rasvasisaldusega.