Sushi on populaarne roog Jaapanist. See sisaldab keedetud lühiteralist ja riisiäädikaga maitsestatud riisi, mis keeratakse vetikapaberi sisse koos toore kala ning köögiviljadega.

Traditsiooniliselt serveeritakse sushit sojakastme, vasaabi kreemi ning marineeritud ingveriga. Traditsiooniline sushi sisaldab toorest kala ning selle koostisosad on toored, mitte taignasse kastetud ja frititud (nagu üks levinud Ameerika versioonidest, mida nimetatakse tempura sushiks ning mille kalorsus on tavalisest sushist kordi kõrgem).

Tüüpilisemad sushitoidud on järgmised:

Hosomaki: see on kõige õhukesem riisirull, mille sees on vaid üks täidis – näiteks avokaado või kurk.

Futomaki: veidi suurem rull, milles võib sisalduda palju koostisosi – mitut kala ja köögivilja.

Uramaki: see rull võib samuti sisaldada mitmeid koostisosi, kuid eripäraks on see, et vetikaleht ehk nori käib rulli sisse ja riisikiht jääb väljapoole.

Temaki: koonusekujuline käes rullitud vetikapaberi tuutu, mille sees on erinevad koostisosad.

Nigiri: riisipadi, millel on õhuke viil toorest kala.

Kala

Sushi peamine koostisosa on kala ning see on rikas omega-3 rasvhapete ja valkude poolest. Lisaks sisaldab see väärtuslikku D-vitamiini, mis on meie laiuskraadil elavale inimesele eriti vajalik.

Vasaabi

Vasaabi pastat valmistatakse Jaapani vasaabiast, mis on ristõieline taim ning mille varrest meile tuntud pastat valmistatakse. Vasaabi on rikas mineraalide ja vitamiinide allikas. Mitmed uuringud on näidanud, et see on ka organismi puhastav ja põletikuvastase toimega. Kuna vasaabi on kallis, siis on levinud, et paljudes restoranides kasutatakse vasaabi odavat koopiat, milles on toitaineterikka taime asemel mädarõigas, sinep ja roheline toiduvärv.

Nori ehk kuivatatud merevetikas

Noris on jällegi palju toitaineid – kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda, naatriumi, joodi ja tiamiini. Samuti sisaldab see A-, C- ja E-vitamiine. Eriti kasulik on teada, et koguni 44 protsenti kuiva norilehe kaalust on puhas valk, mis on seega võrreldav teise kõrge valgusisaldusega taimse toidu – sojaubadega.

Marineeritud ingver

Ingver on vägagi kasulik. See sisaldab kõigele muule kasulikule kaaliumi, magneesiumi, vaske ja mangaani. Samuti võib see aidata võidelda erinevate bakterite vastu, et jagu saada viirushaigustest. Uuringud on koguni näidanud, et ingveril on mälu parandavad funktsioonid.

Seega, kui sööd värsket sushit, milles pole muid koostisosi peale eelpool loetletute, sööd tervislikku ja toitaineterikast toitu. Makirullid, milles on suur osakaal toorjuustul ja majoneesil, pole kuigi tervislik variant sushist. Samuti tuleks vältida fritüüris küpsetatud sushirullide ehk tempura sushide söömist, mis on kalorsuselt eriti kõrged.

Vaata VIDEOÕPETUSEST, kuidas Erik tervislikku sushit valmistab ja tee nädalavahetusel järele!