Alustame Sinust - kes on Anni Zupping?

Anni Zupping on vabakutseline etenduskunstnik. Lõpetasin Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tantsukunsti eriala tantsuõpetaja ja koreograafina, lisaks olen täiendanud end ka Berliini Kunstiülikoolis. Esimene aasta pärast ülikooli lõppu viis mind tööle Ugala teatrisse, kus panin end proovile inspitsiendina (tuntud ka kui etenduse juht).

Lisaks inspitsiendi tööle olen ka kahele Ugala lastelavastusele liikumise loonud. Hetkel jookseb teine aasta pärast ülikooli lõppu ning olen alates septembrist tallinlane. Moeshowdega olen varasemalt kokku puutunud nii modelli kui ka koreograafi rollis - viimane näide oli eelmise aasta hilissügisel toimunud PÖFF: Black Catwalk, kus minu hoolde usaldati modellidele liikumise lavastamine. Vabakutselisena olen huvitatud erinevatest projektidest ning võimalustest tegeleda loominguga. Usun, et ERKIt lavastades naudin igat momenti ning olen tänulik selle võimaluse eest.

Peale gümnaasiumit omandasid bakalaureusekraadi hoopis ökoloogia ja elustiku kaitse erialal. Kuidas jõudsid tantsuni?

Jah, täitsa õige. Enne Viljandit õppisin Tartu Ülikoolis ökoloogiat ja elustiku kaitset. Keskkoolis õppides olin pidevalt justkui kahe vahel - kas minna ülikooli õppima loodusteadusi või tantsu. Tants oli suur unistus, mis tundus kauge ja veidi kättesaamatu. Vist ka seepärast otsustasin ökoloogia kasuks, et oma keskkooli riigieksamite tulemustega sain Tartu Ülikooli ilma katseteta sisse. Tantsu oli aga vaja teha katsed.

Paar aastat hiljem, kui olin lõpetamas oma teist aastat bakalaureuseõppes, tegin otsuse - lõpetan ökoloogia ära ja lähen Viljandisse katsetele. Annan endale võimaluse, iseasi kas üldse sisse saan. Aasta oli 2012 ja minust sai tantsukunsti esmakursuslane. Unistus sai teoks ning usun, et see oli minu jaoks määrava tähtsusega. Ökoloogia andis mulle väga hea teadmistepagasi, mis puudutab eluslooduse ja keskkonna vahelisi interaktsioone ja toimemehhanisme. Usun, et lavastajana ja kunstnikuna asetseb see kiht minu loomingus (ala)teadlikult omal kohal.

Anni Zupping

Millega hetkel veel tegeled, lisaks ERKI Moeshow lavastamisele?

ERKI kõrvale on mahutanud end sel kevadel ühe Viljandi Kultuuriakadeemia tantsukunsti diplomilavastuse juhendamine. Minu jaoks esmakordne ja väga nauditav roll. Kunstnikuna otsin võimalusi oma ideid katsetada ja end loominguliselt rakkesse seada. Mul avaneb sel suvel hea võimalus intensiivsemalt koos oma lavastustiimiga külastada ja resideeruda Riia Ģertrūdes Iielas teatris. Loodan, et see “kunstilaager” annab hoo sisse minu esimeseks debüütlavastuseks. Seega hoidke silmad-kõrvad lahti!

Kas erialaste tegemiste kõrvalt jääb aega ka muudeks hobideks?

Hobina võin ära märkida reisimise. Aprilli alguses külastasin Prahat ja seal toimuvat tantsufestivali “Tšehhi tantsu platvorm”. Väga inspireeriv ja laadiv kogemus. Mulle meeldib end “toita” erinevate kunstiliste kogemustega. Leian, et noore kunstnikuna on see väga rikastav. Tundub, et mu elus ongi vaid kunst ja kultuur. Sellest maailmast pausi aitab võtta trenn, loodus või film, raamat.

Moest rääkides, kuidas iseloomustaksid enda stiili?

Pean end juba teisemelisest peale esteediks. Mul on olnud alati kindel teadmine, mis stiil mulle meeldib ning mida ma kanda tahan. See on aastate lõikes muutunud ja tahaks loota, et ka rohkem välja kujunenud. Samas luban end ka aeg-ajalt üllatada. Mulle meeldib minimalistlik stiil, kindel vorm ja klassikaline lõige. Mulle meeldib kombineerida mehelikke elemente, mustreid, värvidest armastan must-valget, tume- või elektrisinist, halli. Ma ei ole väga suur värvide armastaja. Kas punane huul loeb? Luban endal riietega mängida ning naudin tunnet, et ma paistan oma stiiliga aeg-ajalt silma.

Kas saad juba anda ka mõned vihjed oma plaanidest tänavuse show lavale toomise osas?

Ma koondaks selle vihjete kogumi märksõna MOE-ETENDUS alla. Minu taust on tantsukunst ja minu lähenemine ERKI moeshowle on liikumispõhisem. Minu eesmärk on läheneda kõigi 17 disaineri loomingule individuaalselt ning lavastada neid kui 17 unikaalset (lühi)etendust. Mind huvitab mood ja mind huvitab liikumine. Idee on leida nende kahe ühisosa. Liikumine on minu jaoks oluline komponent äratamaks disain ellu.

Tänavuse ERKI Moeshow juhtmõtteks on TAAS KOOS, mis tõstab esile taasühendatud Eesti Kunstiakadeemia erilise sünergia. Milline on Sinu selle hooaja lemmik “KOOS” moekombinatsioon?

Neid on päris mitu. Kindlasti sobib julgemateks päevadeks KOOS kanda erinevaid mustreid. Teine lemmik on siluetiga mängimine, ehk siis KOOS oversized ja kehajoont rõhutavad elemendid. Ja kolmas lemmik komplekt - maskuliinse ja feminiinse KOOSelu.

ERKI Moeshow 2019 leiab aset 25. mail Eesti Kunstiakadeemias. Kuni 1. maini saad soetada pileti eriti hea hinnaga! Lisainfo siin.