Õppeprogramm algab kahe järjestikuse töötoaga. Esimese töötoa käigus aitavad Reval Denim Guild’i asutajad Joan Hint ning Sten Karik lahti mõtestada disainerite kui loojate ja nende loomingu lugusid, mis on nende tulevaste brändide kujunemise algallikateks. Saadud teadmisi arendatakse stilist Kerli Irbo ning tunnustatud fotograaf Indrek Arula abil edasi lava- ja pildikeelde. Moestilistika ja tootefotode loeng viiakse läbi populaarses taaskasutuspoes Sergei, mis annab noortele disaineritele võimaluse arendada oma praktilisi oskusi visuaalse kommunikatsiooni osas. Tootefotode puhul räägitakse ka erinevatest nippidest, kuidas nutitelefonidega kiiresti kvaliteetset sisu luua erinevate sotsiaalmeedia kanalite jaoks.

Üheks õppeprogrammi olulisemaks osaks on Estonian Fashion Festival ise. Eff koondab ühe suursündmuse alla Kõrgema Kunstikooli Pallas kunstisugemetega moeetenduse Mood-Performance-Tants, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvuspärandit populariseeriva moeetenduse OmaMood ning Tartu Loomemajanduskeskuse Antoniuse moeetenduse, mis keskendub ready-to-wear kollektsioonidele. Moeetendustel osalemine annab disaineritele võimaluse oma senised teadmised proovile panna läbi praktilise kogemuse. Esitletavaid kollektsioone on hindama kutsutud erinevad kodu- ja välismaised eksperdid, kes annavad kollektsioonidele tagasiside moeetendusel nähtu, disaini, tehnilise kvaliteedi ning kaubandusliku potentsiaali aspektidest lähtuvalt. Festivali raames toimuv moeseminar keskendub 2019. aastal ekspordi teemale ja räägitakse erinevate välisriikide moeturgude iseärasustest, sisenemisbarjääridest ning võimalustest.

Teiseks kulminatsiooniks võib pidada suve lõppu/sügise algust, kui minnakse ühiselt eksponendina rahvusvahelisele messile. See on paljudele õppeprogrammis osalevatele disaineritele esmakordne võimalus kogeda oma kollektsioonide esitlemist välisturul ning paneb proovile nende oskuse luua kontakte edasimüüjate, ajakirjade ja muude moevaldkonna tegijatega. Messile minekut aitab disaineritel ette valmistada tunnustatud moelooja Reet Aus, kelle kogemuste pagasist on uuel põlvkonnal paljut õppida. Õppeprogrammi lõpetab kokkuvõttev töötuba, kus rahvusvaheliselt tuntud disainer Kairi Lentsius aitab noortel disaineritel analüüsida õpitut ja läbikogetut ning paika panna edasised plaanid.

Tartu Loomemajanduskeskuse inkubatsiooni ja õppeprogrammi projektijuhi, Karin Sepa sõnul on Effi visiooniks algusest peale olnud midagi suuremat kui lihtsalt moeetendusi ning muid moeteemalisi üritusi koondav sündmus. “Õppeprogramm pakub noortele disaineritele nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi kogemusi, kuidas ühte moebrändi arendada. See on terviklik kontseptsioon, mille käigus on neil võimalus tunnustatud ekspertide poolt antud nõuandeid koheselt ka katsetada ning seeläbi ennast proovile panna ja areneda. Selline mitmekülgne intensiivne programm aitab noortel disaineritel oma karjääris suure hüppe teha.”

Eff’i peakoraldaja, Elo Meier lisab: “Estonian Fashion Festivali üks eesmärke on arendada noori disainereid. Seega tahame me tahame pakkuda osalejate jaoks enamat kui lava, millel enda kollektsiooni esitleda. Kogemus, mille Eff'il osalemisega saab, peaks andma motivatsiooni loominguga jätkata, uusi ideid, võimalusi ja kontakte. Selleks tuleb ühelt poolt koolitada disainereid ning teiselt poolt luua laialdane ülemaailmne kontaktvõrgustik, et aasta-aastalt üha rohkem moevaldkonna professionaale leiaks oma tee Tartusse.”

Cärol Ott ja Annika Kiidron Noorte Disainerite Konkursil Kiievis

Estonian Fashion Festival toimub sel aastal 6.-9. juunil Eesti Rahva muuseumis. Lisaks kolmele moeetendusele ning moeseminarile leiavad aset ka moekunstikino ja tänavaturg. Estonian Fashion Festival teeb koostööd Ukrainian Fashion Week’i alamprojektiga International Young Desinger Contest. Eelmisel aastal käisid Eestit esindamas kaks noort disainerit: Eff'i peaauhinna saanud Cärol Ott kollektsiooniga “Kõik on TROIS” ning ERKI moeetenduselt sama auhinna võitnud Annika Kiidron kollektsiooniga “it’s a trap?”. Rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid ka USA ja Itaalia Vogue’i esindajad, valisid parimaks nooreks disaineriks Cärol Oti.

Projekti „Ettevõtlusalane õpe noortele moedisaineritele“ rahastatakse läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.