Suurus loeb samuti. Kordame üle – jalanõusid tuleks proovida ja osta päeva lõpus. Samuti tuleks jalanõusid proovida mõttega, et need on igapäevaseks käimiseks ja õige suurusega. Liiga väikesed jalanõud ei põhjusta mitte ainult valu ja ville vaid samuti ka konnasilmi, valusat pöialuu nukka, sissekasvanud varbaküüsi ja kõveraid varbaid. Samuti ei soovita jalaeksperdid jalanõusid nii-öelda sisse kanda, vaid kasutada jalanõuvenitajat ja seejärel kanda neid 15 kuni 30 minutit.

Ära kanna kontsakingi terve päeva jooksul. Kontsadel tohiks järjest olla maksimaalselt neli tundi, sest jalad väsivad ära ja vajavad puhkust. Loobu kontsakingade kandmisest neil perioodidel, mille puhul tead juba ette, et pead olema terve päeva jalgadel, samuti reisides. Väldi ka baleriina-stiilis madalaid kingi ja plätusid, sest neil puudub jalale väga vajalik toestus.

Kontsakingade pidev kandmine muudab sinu anatoomiat. Ameerika selja- ja terviseinstituudi andmeil muudab aastatepikkune konstade kandmine inimese anatoomiat – kontsade kandmine surub puusad ja põlved ette poole, venitab selja tahapoole ja väänab kogu skeletti.

Eelista kiilkontsaga kingi. Kui eelistad igaäpevaselt kontsakingi kanda (näiteks tööjuures), vali kiilkontsaga kingad, mis ei ole kõrgemad kui viis sentimeetrit. Samuti on jalagadele head erinevad platvormkingad, sest need toetavad jalga paremini ja ühtlasemalt. Kui eelistad aga platvormsandaale, siis tuleks valida rihmadega variant, sest rihmad aitavad jalanõul korralikult jalas püsida.

Kasuta sisetaldu. Kui soovid kanda siiski klassikalisi kõrgete kontsadega kingi, kasuta sisetaldu, mis töötvad amortisaatorina – need toetavad kõõluseid, leevendab jalavalu ja kaitsevad pöida ja kanda. Samas ei tohiks aga sisetaldu kindlasti kanda stiletto'des, sest need suruvad varbad veelgi ettepoole.

Venita regulaarselt. Enne ja pärast kontsakingade kandmist võiks teha jalgadele venitusharjutusi. Niiviisi saab ennetada kõõluseprobleeme nagu näiteks kõõluste lühenemine. Siin on neli erinevat viisi, mida võib proovida – spetsiaalne joogaasend, jooksjate venitusharjutused (aseta väljasirutatud käed enda ees olevale seinale õla kõrguselt, nii et selg on sirge ja hoia paremat jalga sirgelt vasaku jala taga, mis on venitatud), kanna venitusharjutus (seistes trepiastmel lase aeglaselt kand alla ja seejärel kasuta säärelihaseid, et jalg tagasi algpunkti tõmmata) ja viimaks jala masseerimine golfipalliga (mõlemat jalga võiks masseerida 15 minutit). Lõpetuseks võiks sääremarja, Achilleuse kanda ja päkaosa jääkuubikuga jahutada.

Allikas: Real Simple