Jah, on olemas kontaktläätsed, mida võid öö läbi kanda, aga ka nendega kaasnevad mõningad riskid. Ja ära unusta, et need ei ole mõeldud siiski igaöiseks kasutamiseks, vaid pigem hädaolukordadeks, kui sul tõesti pole võimalik neid silmast eemaldada. Täiesti keelatud on uinuda tavaliste läätsedega. Uuringud on tõestanud, et mida kauem sa kontaktläätseseid kannad, seda suurem on sarvkesta haavandi ja muude põletike arenemise võimalus. Seega, kui kannad veel praegugi läätsesid, siis mine võta need kohe ära.

20 minuti pikkune iluuni kontaktläätsi kandes pole veel maailma lõpp, aga soovitatav on need siiski eemaldada juhuks, kui vajud pikemaks ajaks unne. Kui avastad ärgates, et oled kontaktläätsed silma unustanud, ära võta neid koheselt ära – su silmad on magamise ajal kuivanud ja võid kogemata tõmmata koos läätsega ära ka sarvkesta pindmise kihi. Selle asemel oota hoopis 20-30 minutit ja niisuta silma silmatilkadega ning eemalda need alles siis ettevaatlikult. Seejärel kanna ülejäänud päeva läätsede asemel prille.

Viga: silmade katsumine ja hõõrumine

Olenemata sellest, kas kannad kontaktläätsesid või mitte, võib silmade tarbetu katsumine ja hõõrumine su nägemisele halvasti mõjuda. Kui silmad sügelevad ja tunned vajadust neid hõõruda, pane silm kinni ja puuduta vaid silmalaugusid. Liigne hõõrumine võib viia veresoonte lõhkemiseni ja ärrituseni.

Vajad veel põhjuseid, miks käsi silmadest eemale hoida? Su silma katab niisutav kiht, mis võib kerge vaevaga mustust ja pisikuid enda külge koguda, mistõttu on see suurepärane koht bakterite kasvukohaks.

Viga: sa unustad oma silmi kontrollida lasta

Paljud inimesed pole aastaid oma silmi kontrollinud ja arvavad, et nende nägemine on jätkuvalt sama terav kui aastaid tagasi. Nägemisteravuse muutused pole aga ainus põhjus, miks peaksid igal aastal silmaarsti juures käima. Kontrollida tuleks ka oma silmade üleüldist tervist.

Viga: vaatad nutiseadmeid terve päeva (ja öö)

Arvuti, tahvelarvuti ja nutitelefoni ekraanid kiirgavad sinakat valgust, mis osade silmaarstide sõnul on sama halvad kui UV-kiired. Mõtle, mida su silmad tunnevad, kui sa terve päeva jooksul neil arvutiekraanist puhata ei lase. Jälgi edaspidi 20-20 reeglit ehk iga 20 ekraani ees veedetud minuti kohta tee 20 sekundit pausi ja vaata kaugusesse.

Viga: kannad lainerit silmalau sisemisele äärele

Vaatamata sellele, et ka paljud jumestuskunstnikud julgustavad lainerit silmalau sisemisele äärele kandma, on see silmade tervist arvesse võttes tegelikult üsna riskantne. Kandes lainerit silma sisse, seguneb see pisaratega ja kui kannad samal ajal kontaktläätsesid, kandub neilegi meigiosakesi, mis võivad silmad hapnikust ilma jätta. Isegi, kui sa ei kanna läätsesid, võivad need meigiosakesed sisaldada pisikuid, mis põhjustavad põletikku. Vedelad silmalainerid on eriti ohtlikud, sest nende aplikaator on tihti tuubi sees, kus peitub palju baktereid. Seega, kui tahad vaatamata kõigele lainerit siiski silmalau sisemisele äärele kanda, eelista pehmeid pliiatseid.

Viga: lähed meigiga magama

Kui poed voodisse ilma meiki eemaldamata, võib tagajärjeks olla rohkemgi kui lihtsalt määrdunud padjapüür. Meigiga magamine ärritab nahka, soodustab vistrike tehet ja võib isegi lõppeda odraiva tekkega. Sama kehtib ka võltsripsmete kohta, millega magades võib kinnitusliim silma sattuda ja seal põletikku tekitada.

Viga: kasutad aegunud läätsevedelikku ja silmatilku

Säilivusaja ületanud läätsevedelikku kasutades ei juhtu midagi, eks? See pole tõsi. Läätsevedelik on mõeldud bakterite hävitamiseks ja on oluline, et kõik vedelikus sisalduvad ained oma tööd hästi teeksid. Ka silmatilkadel on kindel kehtivusaeg, mida peaksid kindlasti jälgima.

Viga: loodad alati punetust leevendavatele silmatilkadele

Inimesed kipuvad neid tooteid üle kasutama, aga kas teadsid, et käsimüügis olevat punetusevastased silmatilgad sisaldavad säilitusaineid ja muid kemikaale, mis pikas perspektiivis võivad probleemi hoopis süvendada? On kõigest aja küsimus, mil koged nende esialgsele mõjule vastupidist efekti. Kui su silmad on pidevalt punetavad ja ärritunud, on aeg pöörduda silmaarsti poole, kes probleemile efektiivsema lahenduse leiab.

Viga: sa ei kanna aastaringselt päikeseprille

Paljud inimesed mõtlevad, et päikeseprille tuleb kanda vaid suvel või et tegemist on kõigest moeaksessuaariga. Tegelikult aga on talvel päikeseprillide kandmine isegi tähtsam kui suvel, sest säravvalge lume pealt peegelduvad kahjulikud UV-kiired kordades rohkem. Selle tagajärjeks võib aga olla sarvkesta põletik, silmalaugudel arenev nahavähk või hoopis valged laigud silmadel. Seega, prille valides tee kindlasti selgeks, kas nad kaitsevad sind kindlasti ka UVA ja UVB kiirte eest ning kanna neid kindlasti ka külmal ajal.

Allikas: Health.com