Seltskonnas, kus sa nimesid ei tea, tee poistega selfi, kellega sa jood. See kes plaanib sind mürgitada ja vägistada, ei taha sinuga ühele pildile jääda. Kui sul on foto, saada see sõbrale sõnumiga. Ohvrite lood räägivad kahjuks, et su telefon võetakse võibolla ära ja lülitatakse välja. Aga kui oled teinud pilti, on sul tõenäolisem pääseda. Kes ei taha sinuga pildile jääda, ei pruugi, aga võib pidada kurja plaani.

Kui tunned, et asi pole su joogiga olnud õige, pilt hakkab tasku minema ja jalad alt ära kukkuma, võid helistada 112, isegi kui sa ei saa rääkida, sest paralüüs saabub umbes 20 minutiga, jäta kõne kasvõi taskus käima. On lootust, et nad saavad kõnest vajaliku info asukoha kohta, võib-olla kuulevad midagi. See pole imerelv, aga võib suurendada pääsemistõenäosust. Küll aga on päris õudne, et häirekeskusest on soovitatud ka „esmaspäeval perearstile pöörduda“ kui ohver helistas, et kahtlustab et teda on mürgitatud. Saatsin selle kõne kohta info ka justiitsministrile ja peaprokurörile, selline teenuse tase hirmutas mind hingepõhjani.

Kui lähed tundmatutega kaasa, kasuta akupanka, ja sotsiaalmeedias location sharing (asukoha jagamine) mõne sõbraga. Et ta näeks kus sa viibid ja kuhu sind viiakse. Seal samuti on oht, et su telefon lülitatakse välja. Ära jäta ka sõpra üksi. Kui näed et klubis keegi lohistab vedelat tüdrukut uksest välja, astu juurde ja küsi tüdruku ees ja perekonnanime. Kui pole tuttav, kes isegi nime ei tea, võib olla tegu kellegagi, kes on pahapeal väljas.

Osta tester. Kiirtester, millega saad testida, kas jook on puhas maksab 5 eurot, aga võib päästa sind kõige hullemast. Guugelda, Alcoscan müüs neid.

Kohe kui ärkad, ja tunned et oled langenud kuriteo ohvriks, ei tohi pesta, ega aega viita, vaid kohe tuleb minna politseisse (kutsuda patrull kes viib su kohale) ja anda kuseproov. GHB on leitav kusest 6-12 tundi pärast sisse joomist. Ja kui seda ei leita, ei tähenda, et poleks toimunud vägistamine, lihtsat tähendab, et tahtevastasust on kahjuks raskem tõestada.

Ära karda minna politseisse, kui oled ka ise vabatahtlikult mingeid aineid tarbinud. Politsei täna ei karista, kui su organismist leitakse mõnd muud ainet ka, kui ise pöördud abi saamiseks vägistamiskahtlusega. Jah, on lugusid, kus varem on karistatud, aga nüüd on lubadus, et ei karistata.

Kindlasti jäta meelde, vajadusel küsi ja pane endale kirja ametnike nimed, kes sinuga suhtlesid. Kui sind on kas EMO või PPA töötaja poolt mõnitatud või süüdistatud, siis selliste inimeste koht ei ole nendel töökohtadel.

Jäta alles kõik chatid ja sõnumid, mis sul kahtlusalustega on. On juhtumeid, kus vägistajad hiljem lisavad sõbraks ja küsivad, et „noh, kuidas koju said“ ja „sa olid ikka nii täis“ ja „sa ise käisid peale“ viidates, et seks oli vabatahtlik. Sealt on võimalik saada tõendeid, et toimus vahekord. Tavaline on tahta kõik see oma mälust ära kustutada.

Kui lähed politseisse, ei pea sa ütlusi andma kohe, vaid võid anda proovid ja keelduda esialgu ütlustest. Sul mälu võib mõne päevaga natuke taastuda. Tähtis on, et sa ei muudaks oma algseid ütlusi, vaid oleks kõik läbi mõelnud. Vägistaja advokaat võib hiljem kaitsetaktikana öelda, et su tunnistus pole usaldusväärne, kuna oled ütlusi muutnud. Seda peab ka PPA mõistma, et ei tohi värskelt ohvrilt, kes on joobes ja šokis nõuda ütlusi, mis võivad olla ebatäpsed.

Ära jää oma murega üksi. Sa ei pea suutma seda ise lahendada, nagu kõhuvalu korral sa ei hakka endal ise ka pimesoolt välja lõikama. 24h tasuta tugitelefon vägivalda kogenud naistele on 1492. Sealt saad anonüümselt nõu. Võid öelda, et minu käest said kontakti. Seal töötavad head nõustajad, kes aitavad ka muudes vägivallaga seotud küsimustest. Number jäta meelde nii, et see on sama aastaarvuga, mil Kolumbus avastas Ameerika.“