Kuninganna vanaisa, kuningas George V tõi esimese kuningliku ülekande inimesteni 1930ndatel, sest oli saanud aru, et see on suurepärane võimalus paremini rahvani jõuda.

Elizabeth II ja prints Philip tervitasid aga televisiooni võimu ning tegid plaani, kuidas 1953. aastal kuninganna kroonimist inimestele näidata. Sel ajal tekitas see palju muresid, eriti toonases peaministris Winston Churchillis, kes ideed maha laitis, aga kuninganna nõudis, et ülekanne toimuks BBC vahendusel. Niisiis jõudis kroonimine inimesteni üle kogu riigi ja maa.

Modernse institutsioonina näitas kuningliku pere ka see, et nad 1960ndatel telekaamerad oma pereelu kujutama lubasid. 1969. aasta juunis eetrivalgust näinud saade “Royal Family” oli intiimne portree 18 kuust kuningliku pere elus.

Järgmine pöördepunkt oli pärast printsess Diana traagilist lahkumist 1997. aastal, kui kuninganna sel teemal sõna võttis. Kuninglik pere sai ohtralt kriitikat, sest näis emotsioonitu leinava rahvahulga kõrval. Vastuseks jagas monarh leina ka oma rahvaga. Elizabeth II rääkis rahvaga kui kuninganna ja vanaema, kõneledes südamlikult traagilisest kaotusest.

Need targad teod rahvani paremini jõuda on viinud selleni, et monarhia on suutnud säilida ning kohandunud modernse maailmaga. Mitmeid Euroopa dünastiaid on tabanud läbi ajaloo aga hoopis traagiline saatus, mida on Briti kuninglik pere suutnud siiani vältida.

Allikas: Express.co.uk