Kui sul on tutvusringkonnas mõni sõber, kes veaks suurepäraselt välja pulmaisa rolli või perekonnas keegi, kes oskab superhästi süüa teha, siis uuri, kas ta oleks nõus teid pulmas abistama ja oma teenust näiteks kingitusena pakkuda. Üks Kogumispäeviku grupi liige tõi näite, kus rakendati hästitoimivat mudelit, mille abil käidi aasta jooksul erinevatel inimestel abis, kas siis puid lõhkumas, maja värvimas vms ja vastutasuks need, keda aidati, tulid neile pulma appi, kas söögitoimkonda või aitasid muul moel.

2. Piira vajadusel külaliste arvu

Väga palju sõltub pulma eelarve ka sellest, kui palju inimesi peole tahetakse kutsuda. Paljud Kogumispäeviku grupi liikmed tegid pulmad vaid perekonna ja lähedaste sõpradega. “Meie tegime väga minimalistlikud pulmad, paljud asjad tulid otse poest (kutsed, kleit). Meil oli väike tseremoonia ja pidu, vaid pere oli kohal - olime/oleme suhtumisega, et abiellumine on meie kahe elusündmus, mitte tutvusringkonna. Tagantjärele arveid vaadates maksid meie pulmad 1400 eurot,” meenutas üks grupi liikmetest.

3. Prioritiseeri

Tee endale nimekiri, mis pulmas kindlasti olema “peab” ja nimekiri, “mis oleks tore, kui pulmas oleks.” Oli neid, kes panid iga kuluartikli kohta kirja maksimaalse eelarve ja sellest üle ei läinud.

Et toitlustuse pealt hinda soodsamaks saada, tasuks võtta mitmest kohast pakkumisi. “Mida keerukam ja peenem menüü, seda kallim see ilmselt on. Pulmaauto pealt saab hoida kokku kui leppida tavalise lihtsa sõiduatoga või siis uurida sõpradelt, tuttavatelt, kas kellelgi on laenata mõnda eripärast autot. Samuti on võimalik kaunistuste koha pealt hoida kokku, kui tellid ühtteist ebayst. Vaata ringi looduses- mida sealt ära kasutada saaks! Pihlakaoksad kaunistuseks, puitkettad laudadele mida saab ise saagides valmis teha.

Ühtlasi mõtle, kas sinu jaoks on oluline suur ja uhke pulmabänd või võib esineja olla ka üksiklaulja. Kindlasti suure bändi puhul on kallim. Pulmakohaks saab edukalt leida rahvamajasid ja kultuurimajasid, kes ei võta sinult suurt renti vaid pigem mingi sümboolse tasu ja selle võrra saad raha jätta millegi muu jaoks,” tõi üks grupiliikmetest välja omapoolseid soovitusi.

4. Vali pulmade pidamise aega hoolikalt

Kõrghooajal pulmi pidades tulevad kulud mitu korda kõrgemad kui mõne vähempopulaarse aja valimise korral. Isegi see, kui pidada pulmi nädala sees ja mitte nädalavahetusel, aitab väga palju säästa. Just sellepärast peab üha rohkem paare oma pulmi, kas sügisel või talvel. “Mis oli lõppkokkuvõttes hea otsus oli see, et tegime oma pulmad hoopis neljapäeval. Palju rohkem võimalusi bändide, pulmaisa ja cateringiga läbirääkimiseks ning ka kuupäeva osas on nad paindlikumad,” soovitas üks grupi liige.

5. Tee võimalikult palju ise

“Toon näiteks meie pulma: kleidi tegin ise, sõrmused ja ülikond ei olnud eritellimus, vaid lihtsalt poest ostetud. Dekoratsioone palju ei olnud, need, mis olid, tegin ma aasta jooksul ise. Pulmamedalid ja kutsed tegin ise. Bänd koosnes peretuttavatest (vanaisa oli muusik), registreerimiseks valisime tavalise maavalitsuse, kus ekstra maksma ei pidanud (riigilõiv ikka). Registreerimise kõrvale mängis muusikat minu õde (flööt), pulmaauto tuli jõukalt tuttavalt, kel uhke raudratsu olemas oli. Pulmavana oli proff, aga soodne (maapiirkonnast), pulmapeo paik nägi väljast välja nagu mõis, aga seest oli rahvamaja (ruumi palju, glamuuri vähe). Mängude ja muu sarnase jaoks võttis pulmavana ise oma kraami kaasa. Toitlustaja oli ka kohalik, maapiirkonnast - toit maitsev, aga kodune (Eesti traditsiooniline - seapraad, kartul, kapsas, singirull). Tordi tegi ka tema. Alkoholi ostsime ise, hulgi ostes saime allahindluse. Kutsed ja sildid alkoholi jaoks kujundasin ise, aga tellisin koopiakeskusest. Külalised majutasid ennast telkides ja/või rahvamaja ülemisel korrusel madratsitel. Järelpidu oli oma vanavanemate talus,” tõi üks grupi liige näiteid erinevatest säästuvõimalustest.

6. Ära tee allahindlusi sõrmustele, videole ja fotodele

Pulmad saavad ühel päeval peetud, kuid mälestused sellest imelisest päevast saadavad nii abiellunuid kui ka pulmakülalisi igavesti. Selleks, et mälestused ei tuhmuks, tasuks investeerida professionaalsesse fotograafi. Kui eelarve vähegi võimaldab, siis ka pulmavideosse.

“Mille pealt ma ei koonerdaks on sõrmused, foto ja video, sest need jäävad aastateks,” soovitas üks grupi liikmetest lõpetuseks.