Kui ma eelmisel aastal Lõuna-Aafrika Vabariiki elama kolisin, alustasin YouTube’i kanaliga Katrin Siska Channel. Oma esimeses videos näitasin lahedaid sebrasid ja lõvisid populaarselt Aquila safarilt ning filmisin oma kolmeaastase poja basseini sukeldumist. Video lõppes ahvatlevate õhtusöögikaadritega, laual klaas veini, krõbe sai ja toorsink.

Kui olin video postitanud, jagasid seda ka Eesti meediaväljaanded ning klipp kogus paari päevaga tuhandeid vaatamisi. Ent ühtäkki potsatas mu meilile kiri YouTube’ilt, milles seisis, et minu kanal on uurimisel ja ajutiselt suletud. Ehmusin ja hakkasin murelikult postitamise reegleid lugema, avastades rea asju, mille näitamine klippides pole lubatud.

Üks neist on alastus. Mõtlesin oma ujumispükstes pojale ja kirjutasin Youtube’ile vastuse, uurides, kas selles on probleem. Järgnes vaikus. Lugesin uuesti reegleid ja leidsin, et alkoholi propageerimine pole hea tava. Saatsin uue kirja, kus märkisin, et mul polnud plaanis alkoholi promoda ja olen näinud Youtube’is palju hullemaid asju kui klaasike veini õhtusöögil.

Jälle vaikus. Pinge maandamiseks lugesin kolmandat korda reegleid ja avastasin, et video märksõnad ei tohi olla videos mitte­esinevad nimetused. Hakkasin muretsema, et ehk sain karistuse klipi juurde Vanilla Ninja kirjutades. Kuigi endise Vanilla Ninjana ei tohiks mul sellest probleemi olla…

Kuna vastust ei tulnud, avasin Youtube’i konkurendi Vimeo juures uue videokanali. Kuid enne veel, kui jõudsin sinna midagi üles panna, saabus Youtube’ilt selgitav kiri, et nad sulgesid mu kanali ajutiselt, kuna see kogus meeletul kiirusel vaatamisi ning nad kahtlustasid, et lasen arvutil automaatselt vaatamisi skoorida.

Hakkasin naerma! Selgitasin siis neile, et olen Eestis tuntud isik ja minu videot vaatavad eri meedia­kanalitest inimesed üle terve Eestimaa. Ei läinud kaua, kui mu kanal jälle lahti tehti. Nüüd saan rahumeeli jagada videoid oma tegemistest, ilma et keegi mind takistaks.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2018. aasta jaanuarinumbris.

Jaga
Kommentaarid