Keskendu valgule. Esiteks pead sa sööma rohkem. Teisisõnu: rohkem valku. Mitmed teadusuuringud on leidnud seoseid suurenenud valgutarbimise ja vähenenud näljatunde ning isude tekkimise vahel. Loomulikult on ka selles soovituses võtmekohal mõõdukus ning vaid valgust toitumine soovitud tulemusi ei too. Kui sinu praeguses menüüs ei ole piisavalt valku, siis järk-järgult selle koguse suurendamine omab suurepärast mõju näljatundele – enam ei vaja sa veel enne tööpäeva lõppu niinimetatud „magusalaksu“.

Kõigepealt arvuta välja, kui palju kaloreid peaksid sa päeva jooksul tarbima, et tervislikult kaalu kaotada. Seejärel tee ka kindlaks, kui palju valke, süsivesikuid ja rasvu peaks sinu dieedis sisalduma.

Erguta ainevahetust. Enamik dieetidest soovitavad iga natukese aja järel maiustada selleri või porganditega, kuid ekspertide sõnul peaksid kõhupuhituse vähendamiseks toored juurviljad hoopis unustama. Toitumisspetsialist Sarah Macklin selgitab, et toored juurviljad sisaldavad tselluloosi, looduslikku kiudainet, mida on raske seedida. Vali tooreste andide asemel hoopis kergelt aurutatud juurviljad, kuna just aurutamine aitab lõhustada tselluloosi ensüüme.

Ole isudega arukas. Kõikidel inimestel tekivad teatud isud ja see on normaalne. Vahel võivad isud nii tugevad olla, et sa kas annadki alla või muutud äärmiselt pahuraks. Eelmisel aastal avaldatud uuringus aga leiti, et kui isu šokolaadi järele muutub järjest suuremaks, toimib hästi niiöelda selle isu edasi lükkamine. Lühidalt öeldes sisendad sa oma kehale, et annad talle šokolaadi hiljem, mitte kohe. Võti peitub ka selles, et sa ei sea sellele hilisemale ajale kindlat kellaega või päeva, vaid aeg on määramata. Uuringus leiti, et selline kompromiss mõjub isule paremini pärssivalt kui otsekohene „ei“.

Mõtle sõna „tervislik“ enda jaoks ümber. Raskustunnet kõhus ei tekita vaid toored juurviljad, vaid salakavalateks toitudeks võivad olla ka puuviljad. Nimelt võib mõnedel inimestel olla raskusi puuviljades sisalduvad fruktoosi täieliku seedimisega, mis võib omakorda tekitada kõhugaase. Uuringute kohaselt tekitavad enim puhitust küüslauk ja sibulad, seega võid esialgu proovida vaid neid vältida.

Söö õhtul pärast kella viit süsivesikuid. Jah, sa lugesid õigesti. Toitumisterapeut Jodie Brandman soovitab päeva jooksul vältida suhkrut ja süsivesikuid, süüa hommikusöögiks ja lõunaks valgurikkaid toite ning tervislikke rasvu ja kehale süsivesikuid taas õhtul pakkuda. See aitab hoida veresuhkru taseme tasakaalus ning samuti vähendada ebameeldivaid baktereid, mis puhitust põhjustavad. Õhtul võiks siiski ka süsivesikuid nutikalt valida, näiteks tervislikumaid alternatiive nagu maguskartul ja pruun riis.

Planeeri oma treeninguid. Selleks, et ühest nädalast maksimum saada, peaksid oma treeningud ette planeerima, kombineerides nii jõutrenni kui kardio. Raamatu „Thinner Leaner Stronger: The Simple Science of Building the Ultimate Female Body“ autor Michael Matthews soovitab maksimaalseks rasvapõletuseks näiteks järgnevat kava:

1. Kolm kuni viis tundi raskustreeningut nädalas.

2. Kaks või kolm 25-minutilist HIIT treeningut nädalas. Loe HIIT treeningust lähemalt siit!

3. Kaks või kolm 30 kuni 45-minutilist jalutuskäiku nädalas. Selle puhul on tegemist madalama koormusega, kuid siiski efektiivse treeninguga, mida soovitab oma klientidele näiteks tuntud Austraalia personaaltreener ja treeningkavade looja Kayla Itsines.

Allikas: Byrdie