Kõige olulisemad asjad esmalt, eks? Kui sul on külm, meenutad seda pidu heal juhul hiljem kodus sooja teed juues. Halvemal juhul jääd aga hoopis haigeks. Seega, soe pontšo, kardigan, jakk või jope olgu alati sinu lähedal, kui plaanid pikemalt õues aega veeta. Vali see alati ürituse iseloomu silmas pidades ja ära unusta, et kõige truumalt teenivad sind klassikalised esemed. Kvaliteetsest lõngast kudum sobib õhtu jahenedes kindlasti enamiku sinu rõivastega.

Mare Kelpmani stiilinäide – kerge villane mantel jahedateks suveõhtuteks. Foto: Maiken Staak


Riietu kihiliselt

Eesti suveilm muutlik – kord lõõmab kuum päike, kord sajab rahet… ja nende kahe vahele võib jääda vaid 10 minutit. Seega, näiteks vabaõhulavastusele minnes valmistu Eesti suve kõikideks paledeks ehk pane suvekleidi peale kindlasti ka õhem kampsun ning ära unusta ka sooja üleriiet või pleedi.

Kardigani saad kanda nii tagi all kui ka suvekleidi peal. Mohito, 29,99


Hoolikalt valitud jalanõud

Kui plaanid terve õhtu veeta vabaõhuüritusel või aiapeol, siis vali hoolega jalanõusid. Sandaalid võivad ju sinu riietusega väga hästi sobida, kuid… kas ka ka tead, milline pinnas peopaigas on? On seal maas muru või hoopis kivine pinnas? Või hoopis äkki midagi sellist, mis vaid mõne vihmatilga järel poriseks mülkaks muutub? Materjalidest eelista selliseid, mille saad pärast voolava vee all puhtaks pesta… Näiteks seemisnahksete suvekingadega pole pärast korralikku aiapidu enam suurt midagi teha... Sportlikud kinnised jalanõud on alati praktiliseks valikuks, kuid kui lähed autoga, tõsta igaks juhuks autosse ka kummisaapad ja villased sokid – jah, suvine vihmasabin võib olla ka romantiline, aga ainult siis, kui su jalad kuivaks selle käigus kuivaks ja sooja jäävad.

Valged tossud sobivad nii kleidi kui pükstega. Geox, 109,99 (ABC King)


Pikk seelik on asendamatu

Selge see, et tahad ka õuepeol kaunis välja näha. Maksi- või midipikkuses kleit või seelik on selleks väga hea võimalus – naiselik komplekt sünnib selle abil väga hõlpsalt. Samuti on pikal kleidil lühema ees teatavaid eeliseid, nagu näiteks see, et sellega on õhtul soojem ja see kaitseb veidi ka sääskede eest. Siiski, seelikut valides jälgi, et see ei ulatuks päris maani, muidu pead seda määrdumise vältimiseks pidevalt üles tõstma.

Midipikkus on hetkel eriti trendikas. Zara, 49,95


Kaabud ja peakatted

Suvekaabud ja -kübarad on mitte pelgalt väga stiilsed, vaid suvel ka asendamatud – need kaitsevad südapäeval kuumuse, päikeseloojangul terava päikese ja õhtul jaheduse eest. Või seo pähe hoopis efektse mustriga rätik – valik on sinu! Õnneks on kohalikus kaubanduses erinevate peakatete valik väga lai – vali välja, mis kõnetab ja kanna uhkusega.

Vimkaga nokamüts on tavalise suvekaabu vimkaga versioon. Miks mitte veidi lõbutseda? Karl Lagerfeld, 129,99


Asendamatu teksa

Teksapükstega peole? Just. Vähe on kohti, kuhu teksapükstega minna ei saa ja õnneks leidub praegu sobivaid paare väga erinevatele maitselele – rebitud rokilikest eksemplaridest kuni vikiside ja viisakateni. Kas valid pika või lühema, kivipesu- või tumesinise paari, on sinu otsustada! Peaasi, et end hästi ja mugavalt tunneksid. Teksapüksid olgu alati ka su reisikotis – nii telgiga festivalile kui mõnda kodumaisesse kuurortlinna suve nautima suundudes.

Kvaliteetsed teksapüksid sobivad kõikjal kandmiseks – eriti aktuaalsed on praegu kolmveerandpikkuses püksid. Isabel Marant, 240.- (netaporter.com)


Nutikad aksessuaarid

Ja sõna “nutikad” all ei pea ma silmas nutitelefoni või mõnd muud tehnikaimet. Hoopis näiteks käekotti, mille erinevatesse sahtlitesse saad peita kõik, mida võib vabas õhus viibides vaja minna – plaastrist ootamatult tekkinud villi peale kuni vihmakeebi ja väikese purgikese sääsetõrjeni. Need on väikesed asjad, millest oleneb kokkuvõttes sinu päeva või õhtu õnnestumine või siis totaalne altminek. Teisisõnu, tühjenda oma käekott enne vabaõhupeole suundumist kõikvõimalikust kribu-krabust (kontoris kasutatavad uksekiibid, kliendikaardid, neli erinevat huulepulka) ja pane sellesse hoopis vajalikud asjad, mille eest võid hiljem väga tänulik olla. Tahad lava ees lemmikbändile kaasa elada või mõnuga festivalil pakutavat tänavatoitu nautida? Vali seljakott, mis käed vabaks jätab.

Väldi väikesi ridiküle – kott võiks mahtuda kõik hädavajalik telefonist kuni vihmakeebini. Hexagona, 139,99


Ole veidi julgem

Isegi kui sa ei pea ennast fashionista'ks, kes iga uut moetrendi kohe katsetama tõttab, pakuvad suvised festivalid ja muud vabaõhuüritused võimalust olla riietumises veidi julgemad. Sulle meeldivad värvid? Katseta trendivärvide punase ja roosaga. Sulle meeldivad lillemustrid? Ka troopilised taime- ja linnumotiivid on hetkel väga moes. Oled seni kandnud vaid musti ja pruune päikeseprille? Mis oleks, kui seaksid nüüd ette roosad? Astu sammuke oma mugavusstiilist kaugemale ja naudi üritust! Ja muidugi ka komplimente.

Pükskostüüm on mugav ja efektne. Zara, 49,95