Sa ei tunne oma tätoveerijat
Sa ei läheks ju operatsioonile teadmata, kes seda läbi viima hakkab. Ära tee seda ka tätoveerija juurde minnes. Enne tätoveerimismasina juurde istumist õpi tätoveerijat tundma, vaata fotosid nende varasematest töödest ja küsi ka teiste klientide tagasisidet. Kahjuks leidub lisaks tõelistele professionaalidele ka selliseid kunstnikke, kellel puuduvad kogemused ja vajalikud oskused.
Tätoveerimiskunstnik Mark Detteri sõnul nõuavad ametlikud regulatsioonid, et tätoveerimissalongid vastaksid teatud tervise ja turvalisuse standarditele, kuid artisti annet ja oskust ei nõuta kusagil.
Kahjuks võid parimal juhul halva tätoveerija juurest lahkuda ebameeldiva tulemusega, halvimal juhul tõsise infektsiooniga. „Tätoveerimise protsess võib edasi kanda HIV/AIDS viirusi ja C-hepatiiti,“ sõnab terviseekspert Matt Kachel. „Nende haigustega kokku puutumisel ei saa inimene aga nakatumisest teada väga pikka aega, kuna sümptomid ei ole kohesed. Nii võivad soovimatud viirused aga veelgi edasi levida ning sellel ei tohi kindlasti juhtuda lasta.“ Seega ära muretse, kui soovid tätoveerijalt eelnevalt palju küsimusi küsida. Tee põhjalik kodutöö, et tunneksid end selles kogemuses hästi.

Sa otsid tööd
Meile meeldiks küll öelda, et peaksid kohe härjal sarvist haarama kui tunned, et oled oma esimeseks tätoveeringuks valmis, kuid kui oled parasjagu uue töökoha otsingul, siis tee sellesse plaani tõsisem paus. Uuringud on näidanud, et silmapaistvate tätoveeringutega on keerulisem võimalikelt tööandjatelt positiivne vastus saada. „Silmapaistvate tätoveeringute“ all peame siinkohal silmas selliseid, mis asuvad näopiirkonnas, kaelal, käsivartel ja käelabadel ning pahkluudel ja labajalgadel.
Tätoveeringutega kaasas käiv negatiivne eelarvamus paistab mõjutavat igat ärisektorit. Uuringute kohaselt eelistavad restoranide juhid palgata inimesi, kellel ei ole silmapaistvaid tätoveeringuid, samal ajal kui klienditeenindajate ametikohtadele ei soovita samuti tihti silmapaistvate tätoveeringutega inimesi palgata, kuna kardetakse, et need mõjutavad müüginumbreid.
See, et sa parasjagu tööd ei otsi, ei tähenda, et sa ei teeks seda tulevikus. Pea seda meeles, kui värskele kehakaunistusele parimat kehapiirkonda valid.

Sa pole otsust põhjalikult läbi mõelnud
Uitmõttena tulnud otsus teha koos sõpradega tätoveering võib küll tunduda põnev ja lõbus, kuid lase sellel mõttel veidi aega seedida. Lõppude lõpuks jääb tätoveering sinuga igaveseks. Parim oleks see plaan kõigepealt väga põhjalikult läbi mõelda.
„Väga paljud põhjused võivad mõjutada seda, miks inimene otsib võimalusi tätoveeringu eemaldamiseks,“ sõnab Dr Roy G. Geronemus. „Noortest naistest saavad täiskasvanud emad, inimesed tõusevad karjääriredelil üha kõrgemale ning vahel peitub põhjus lihtsalt vanemaks saamises. Näeme seda kui tätoveeringu kahetsemist.“ Just see tunne viib paljud inimesed otsima ja läbi tegema tätoveeringu eemaldamise protseduuri. Just selle kahetsuse ja uue vastupidise protseduuri vältimiseks on oluline enne tätoveerimissalongi minekut kaaluda läbi nii selle positiivsed kui negatiivsed pooled.
„Kuna üha enam inimesi otsustab tätoveeringuid teha, siis üha rohkem otsustab ka nende eemaldamise kasuks,“ selgitab Dr Geronemus. „Kuna teadus, täpsemalt nahahoolduse tehnoloogiad on teinud läbi teinud suuri arenguid, siis on ka soovimatute kehakaunistuste eemaldamine tunduvalt lihtsam. Varasemalt oli näiteks nahalt keeruline eemaldada sinised ja rohelisi toone. Tänapäeval on neid aga tunduvalt lihtsam eemaldada.“ Kuigi tätoveeringu eemaldamise protsess on muutunud lihtsamaks, hõlmab see siiski suurt väljaminekut ning mitmeid korduvaid protseduure. Tee algusest peale õige otsus.

Sa kardad, et inimesed mõistavad sind hukka
Kuigi sa ei peaks tegema eluliselt tähtsaid otsuseid selle põhjal, mida teised inimesed arvavad, siis tea, et tätoveering võib tõepoolest muuta seda, kuidas teised sind näevad. Kui sa oled tundliku enesehinnanguga inimene, võiksid seda püsiva kehakaunistuse saamist kaaludes arvesse võtta.
Ühes hiljuti läbiviidud uuringus selgus, et kui sul on silmapaistvaid tätoveeringuid, siis tõenäoliselt mõistavad ühel või teisel hetkel vähemalt mõned inimesed sind hukka. Uuringus osalejatel paluti vaadata nii tätoveeritud kui ka mitte tätoveeritud inimeste pilte ning seejärel nende kohta vaid välimuse põhjal arvamust avaldada. Valdavalt kõik uuringus osalejad sõnasid, et silmapaistvad tätoveeringud näitavad ebaprofessionaalsust. Vanemad osalejad isegi tunnistasid, et tätoveeringutega inimesed tunduvad neile vähem intelligentsemad ja vähem ausamad kui need, kellel kehakaunistusi näha polnud.

Sa plaanid rasestuda
Kuigi tätoveeringute eemaldamine on võimalik, on tegemist siiski püsiva otsusega. Seda ei peaks kergelt võtma ning on oluline mõelda ka selle pikaajalistele tagajärgedele. Kui plaanid näiteks tulevikus rasestuda, tea, et sinu tätoveeringu väljanägemine võib muutuda. Nii kaalutõus kui ka-langus venitab sinu nahka, mis tähendab, tätoveering võib ajapikku välja näha hoopis teistsugune kui alguses.

Ära tee kunagi tätoveeringut higinäärmete lähedale
Suure tõenäosusega on see üks tätoveeringu tegemise aspekte, millele paljud inimesed ei mõtlegi. Hiljuti läbiviidud uuringust aga selgus, et tätoveering mõjutab seda, kuidas sinu keha higistab. Nahale kantud tint võib tegelikult higistamist takistada, seega vali kehakaunistuse piirkonda hoolikalt. Keha peab higistama, et vältida ülekuumenemist. Seega on eriti oluline, et sa ei blokeeriks oma higinäärmeid mitte kunagi tätoveeringuga.
„Leidsime ka, et higis sisalduv naatrium oli rohkem kontsentreeritud, kui see eritus tätoveeritud nahalt,“ sõnas uuringu kaasautor Maurie Luetkemeier. Lisaks sellele tuleb välja, et tätoveeringuga nahk eritab 50 % vähem higi kui seda ümbritsev nahk. Samuti ei pruugi tätoveeritud nahk kaotatud elektrolüüte ka tagasi neelata.

Sul on olnud nahavähk
Kui sul on olnud nahavähk või kui seda on sinu perekonnas tugevalt esinenud, siis kõnni ka edaspidi tätoveerimissalongist julgelt mööda. Kuigi tätoveeringute ja nahavähi vahel ei ole tehtud kindlaid seoseid, siis sellegipoolest on olemas murettekitavat informatsiooni võimalike seoste kohta, mis peaksid sind mõtlema panema.
„Tätoveerimise protsess sisaldab metalsete soolade ja orgaaniliste värvide sisestamist naha pealmisesse kihti,“ sõnab ilukirurg Cormac Joyce. Nahka sisse tungimine ja teatud põletiku tekitamine võib aga viia pahaloomulise muundumiseni. Seega usub Dr Joyce, et kuigi tätoveeringud ei põhjusta nahavähki, võib see siiski riskirühmas olevad inimesed suurema ohu alla panna. Kui sul on selles osas vähimgi mure, konsulteeri arstiga.

Sul on viirushaigus
Tätoveeringu tegemine ei ole samalaadne professionaalse jumestuse tegemisega. Kuna masina nõelad läbistavad nahka, siis oled avatud võimalikele infektsioonidele. Kui sa tunned, et oled jäänud külmetushaigusesse või grippi, siis on parim täielikult paraneda enne kui ühtki invasiivset protseduuri läbi teed.
„Tätoveeringutest peaks mõtlema kui meditsiinilistest protseduuridest, kuna nende tegemisega kaasnevad sarnased riskid nagu väiksemate operatsioonidega,“ ütleb Dr Greenberg. „Patsientidel on oht nakatuda kas koheselt või mõne aja pärast infektsiooni, samuti on oht, et kehakaunistus ei parane korralikult ning tekkida võib ka lokaalne või üldine allergiline reaktsioon. Lisaks sellele on mitmeid juhtumeid, kus tätoveeringu saajale on mustade nõelte ja muude vahenditega edasi kantud nakkushaigusi. Kuigi mitmed sellistest riskidest on ravitavad antibiootikumidega, on suurel osal neist ka pikaajalised tagajärjed.“

Sa soovid kehakaunistusega tähistada erilist sündmust
Tundub, et partneri nime oma kehale tätoveerimine on justkui ohumärk peatsest lahkuminekust. Jah, see on otsus, mis võib ebauskujate arvates ühe suhte justkui „ära sõnuda“. Kui soovid oma armastatule suursugust žesti teha, minge hoopis koos unelmate puhkusereisile ning jätke püsivad kehakaunistused tegemata.
Kui näitlejanna Kaley Cuoco ja tema nüüdne eksabikaasa Ryan Sweeting kohtusid, olid nad juba aasta hiljem abielus ning tähistasid seda suursündmust tätoveeringutega. Kahjuks lõppes see abielu umbes sama kiiresti kui algas. Cuoco selg oli aga püsivalt purunenud suhtest jäänud tätoveeringuga „kaunistatud“. Näitlejanna otsustas eksabikaasat tähistanud tätoveeringu hoopis uuega katta ning kirjutas Instagramis uut tätoveeringut jagades järgnevalt. „Selle tätoveeringu taga peituv eriline ja suursugune mõte on see, et see katab eelmise.“
Cuoco võttis kogu protsessi selgelt huumoriga, kuna hiljem postitas ka sotsiaalmeediasse, et ühtki suursündmust ei tohiks siiski tätoveeringuga tähistada. Jah, selle asemel leia teistsugused ja füüsiliselt vähem püsivad tähistamise viisid.

Sa ei tea, missugust tinti kasutatakse
Oleme sulle juba öelnud, et enne tätoveeringu tegemist peaksid selle tegijat tundma õppima ja küsima palju küsimusi. Selle protsessi juurde kuulub ka teada saamine, missugust tinti täpselt kasutatakse ja kust see pärineb. Kuigi tint ise võib olla steriilne, siis on olnud mitmeid juhtumeid, kus tätoveerijad lahjendavad seda veega, et saavutada täiuslikum toon. Kui vesi aga steriilne pole, võib see kogu tinti rikkuda ning infektsiooni levitada.

Sa pole õigekirja ja stiili osas kindel
Üks kõige piinlikumaid asju maailmas on valesti kirjutatud tätoveering. See viga tuleb sõna otseses mõttes sinuga kõikjale kaasa. Kontrolli enne tätoveeringu tegemist soovitud stiili mitu korda ja siis veelkord.

Jennifer Lawrence

Näitlejanna Jennifer Lawrence teab seda viga vägagi hästi. Tal on käel H2O tätoveering, kuid number 2 ei ole kahe tähe vahel just kõige selgemalt. „Ma olin koos Liam Hemsworthi perekonnaga ja kõik läksid koos tätoveeringuid tegema. Ma mõtlesin, et inimene peab ju koguaeg vett jooma, nii et teen siis käele H2O tätoveeringu. Jah, ma tean, et number 2 peaks tegelikult tähtede allpool olema – oleksin seda tõenäoliselt enne guugeldama pidanud kui selle püsivalt oma käele kirjutada lasin.“ Õpetussõnad kogu eluks: kõigepealt guugelda, siis tätoveeri.

Vaated on muutumas
Kuigi on tõsi, et tätoveeringu tegemine mõjutab, kuidas teised sind näevad ja kuidas sinust ka mõtlevad, siis tundub, et tätoveeringute fännide õnneks on selles osas eelarvamused ja arusaamad muutumas. Hiljuti ülikooli tudengite seas läbiviidud uuringust selgus, et enamik neist ei näe tätoveeringutes ei era- ega ka tööelus mingisugust probleemi. Enamik aga tõdesid, väga silmapaistev tätoveering võib endaga kaasa tuua kriitika. Sellele vaatamata mõtlesid pooled osalejatest siiski, et võivad tulevikus ka ise kehakaunistuse kasuks otsustada.
Kui usud, et tätoveering on sinu jaoks ainuõige, siis ära mata seda unistust maha. Tee lihtsalt kindlaks, et sinu eeltöö oleks põhjalik, käes oleks õige aeg ning ka stiil ja tätoveerija oleksid parimatest parimad.

Allikas: The List