Toitumise pingeline kontrollimine tekitab aga vastupidise olukorra, sest hakatakse ülitäpselt jälgima, mida süüa ja mida mitte.

Tervislik ja looduslik ja öko – nende sõnadega pommitatakse meid kaasajal peaaegu igast suunast, nii internetist kui mujalt. Ja seda häiret on teistest toitumishäiretest raskem märgata. Mõiste defineeriti esmakordselt alles suhteliselt hiljuti, 1997. aastal.

Dieet ei ole ortoreksia, küll aga võivad dieet ja menüüvalikud ortoreksiani viia. Mida ekstreemsem (tervislik) dieet, seda tõenäolisemalt see ortoreksiani viib,“ ütleb dr Steven Bratman, kes termini kasutusele võttis.

Suur hulk inimesi kogu maailmas kirjutab-jutlustab tervislikkusest ja heaolust, sellest, kuidas toit imeliselt meie keha puhastab, kuidas toitu tuleks osta ainult talunikelt, täielikult loobuda gluteenist jms. Ning sellestki, et „hea“ dieet ja ökoloogiliselt puhas elustiil on tihedalt seotud „heaks“ inimeseks olemisega. Ja need seisukohad, tahame või mitte, levivad ja juurduvad ühiskonnas.

Rahvusvaheline Haiguste Klassifikatsioon RHK-10 ortoreksiat diagnoosina ei tunnista, kuigi on ka arste, kes on, nähes mõnel puhul ortoreksia laastavat mõju tervisele, selle diagnoosiks pannud.

Ortoreksia all kannatajad muretsevad liigselt oma toitumismustri üle. Nagu anoreksiagi puhul, võivad sellised sümptomid olla pigem nälgimise/dieedi tagajärjel tekkinud, mitte aga häire põhjuseks.

Et kindlaks teha, kas tegemist on häirega või mitte, pakub dr Steven Bratman välja enesekontrolli testi, mis koosneb kahest küsimusest:

- Kas sa hoolid rohkem oma toidust saadavast tervislikust kasust, kui selle söömisest saadavast naudingust?
- Kas su dieet eraldab sind teistest sotsiaalselt?

Dr Jeanie Lerche Davis lisas neile veel terve hulga küsimusi:

- Kas sa kulutavad päevas üle kolme tunni tervislikust toitumisest mõtlemisele?
- Kui sa sööd vastavalt oma seatud reeglitele, kas sa tunned täielikku kontrolli?
- Kas sa planeerid juba täna oma homset menüüd?
- Kas dieedi kvaliteedi tõusuga on langenud su elukvaliteet?
- Oled sa enda suhtes rangemaks muutunud?
- Kas tervislikult toitumine mõjub su enesehinnangule positiivselt?
- Kas sa vaatad üleolevalt nende peale, kes sarnaselt ei toitu?
- Kas sa oled “õige” toidu tarbimise eesmärgil loobunud toitudest, mida nad varem nautisid?
- Kas su dieet teeb väljaspool kodu söömise keeruliseks, distantseerides sind perest ja sõpradest?
- Kas sind tabab süütunne või eneseviha, kui sa oma dieedirežiimis eksid?

Kui vastad vähemalt kahele küsimusele “jah”, peaksid endale aru andma, et tegemist võib olla ortoreksia leebe vormiga.

Samas on oluline teha vahet tervislikult toituvate inimeste, kes mingil põhjusel valivad spetsiifilise dieedi, ja nende vahel, kes väljendavad sundmõttelist käitumist, mis viib haiglasliku olukorra või elustiilini. Erinevus väljendub ortorektikute toiduvaliku äärmuslikus piiramises ja kinnisideeks olemises.

Ortorektikute osavõtt igapäevastest tegevustest on raske. Nad eraldavad end ning muutuvad sageli sallimatuks teiste inimeste toitumise ja tervislike arusaamade suhtes.

Tervisliku toitumise kinnismõte võib pärineda erinevatest allikatest – perekondlikest harjumustest, ühiskondlikest trendidest, majanduslikest probleemidest, hiljutistest haigustest, või ka lihtsalt kuuldud väitest, et mingi toidutüüp või -grupp on halb.

Allikas: Allure. Toimetanud ja täiendanud Aive Mõttus