Mis on naha hüperpigmentatsioon?
Tegemist on levinud nahaprobleemiga, mis võib esineda kõikide nahatüüpidega inimestel, olenemata vanusest. Kui sul see esineb, hakkad märkama nahal laike, mis erinevad sinu tavalisest nahatoonist. Pigmendilaigud esinevad laikudena, mis tunduvad kui suured tedretäpid. Need võivad olla nii väiksemad laigud, justkui tedretäpid, kui ka suuremad tumedamad piirkonnad kehal.

Mis seda põhjustab?
Paljudel inimestel põhjustavad seda näiteks autoimmuunhaigused või organismi ainevahetusprobleemid nagu B12-vitamiini ja foolhappe puudus.

Teisalt võivad vaid kindlas piirkonnas esinevad pigmendilaigud viidata otsesele nahavigastusele või põletikule ning just nendest tulenevaid pigmentatsiooni probleeme näevad enim ka dermatoloogid. Kõik, mis tekitavad nahas põletikulisi reaktsioone võivad saata signaali keha melanotsüütidele ehk rakkudele, mis toodavad immuunreaktsioonina pruuni melaniini pigmenti. Seda põletikku võivad tekitada UV-kiirguse kahjustused, akne, tugevad kemikaalid, mis on nahaga kokku puutunud ja isegi hormonaalsed kõikumised näiteks raseduse ajal või rasestumisvastaseid tablette kasutades.

Kas mõnedel inimestel tekib see kergemini kui teistel?
Kahjuks on vastus jah. Melanotsüütide ebastabiilne tase on peamine põhjus, miks inimesel tekib hüperpigmentatsioon. Pigmenti tootvad rakud, mis on naha alumistes kihtides, muutuvad ärritajaga kokkupuutel hüperaktiivseteks ja hakkavad tootma liigset melaniini, mistõttu tekivadki pigmendilaigud. Seega, mida rohkem melaniini on sinu alumistes nahakihtides (ehk mida tumedam on sinu nahk), seda suurem on tõenäosus, et sul võivad tekkida probleemid pigmendilaikudega.

Kas pigmendilaike on võimalik vältida?
Sarnaselt paljudele teistele probleemidele on ka siinkohal ennetamine efektiivsem kui ravimine. Selleks kanna niisutavat päevakreemi, milles sisaldub vähemalt päikesekaitsefaktor 30 (jah, sa pead seda kandma isegi hallidel ja vihmastel talvepäevadel). Kuumematel suvepäevadel suurenda kaitset faktorini 50, et nahka UV-kiirte eest kaitsta, mis on üks pigmendilaikude peamisi tekitajaid.

Teiseks on soovitatav päevasel ajal vältida retinooli sisaldavaid nahahooldustooteid, kuna need intensiivistavad UV-kiirte kahjulikku mõju ja suurendavad naha fototundlikkust. Samuti võiksid kasutada nahahooldustooted, mis sisaldavad pigmente tasakaalustavaid koostisosi. Nii on väiksem võimalus, et nahk toodab liiga palju melaniini ja sellele tekivad pigmendilaigud nii päikesest, hormoonidest kui vistrikest. Üks parimaid koostisosi, mida nahahooldustoodetel tähele panna, on C-vitamiin. See aitab nahatooni ühtlustada, kuid seejuures ei mõju pleegitavalt (selle kahjuliku mõjuni jõuame hiljem).

Kas pigmendilaikudest on võimalik täielikult vabaneda?
Kuna naha hüperpigmentatsiooni võivad põhjustada nii geneetilised, ainevahetuslikud, hormonaalsed kui keskkonnast tingitud faktorid, siis kahjuks ei ole olemas üht lähenemist, mis seda täielikult raviks. Asjatundjate sõnul võib häid tulemusi saavutada aga holistilise ja mitut erinevat lähenemist kombineeriva plaaniga. Praktika on näidanud, et kombineerides kodused hooldusvõtted kliinikutes pakutavate protseduuridega, võivad tulemused siiski silmnähtavad olla.

Tasub aga meeles pidada, et pigmendilaikude ravi on keerulisem, mida tumedama nahatooniga on tegemist ning kui pigmendilaigud on tekkinud põletiku tagajärjel. Sellegipoolest on neid võimalik vähemalt teatud piirini ühtlustada.

Kuidas seda teha?
Ka siinkohal võib mõelda retinoolile, kuid seekord hoopis selle kasutamisele öösel. Retinool ehk A-vitamiin võib spetsialistide sõnul vähendada rakkude kahjustusi ja ergutada naha paranemist, reguleerida rasu tootmist ja vähendada pigmendilaike. Nimelt on A-vitamiinil melanotsüüte tasakaalustav ja melaniini lõhustav toime. Seega otsi öökreemi või seerumit, mis seda võluvat koostisosa sisaldavad. Kuid jäta endiselt meelde, et hoiaksid sellest päevasel ajal eemale, mil päikesevalgusega kokku puutud.

Tähtsaim roll on aga kaitsta nahka UV-kahjustuste eest. SPF, me kohtume taas. Kasuta kreeme, mis sisaldavad ka titaandioksiidi ja etüülsalitsüülhapet, et pakkuda nahale võimalikult laialdast kaitset.

Lõpetuseks otsi nahahooldustooteid, mis sisaldavad ka loomulikke nahka ühtlustavaid ja leebelt helendavaid koostisosi. Spetsialistid soovitavad päevalilleseemneõli, niatsiini ehk B3-vitamiini ja pantoteenhapet ehk B5-vitamiini.

Mida peaks teadma aga kliinikutes pakutavast ravist?
Põhjalikumateks ravikuurideks konsulteeri kindlasti dermatoloogiga usaldusväärses ja hinnatud nahakliinikus, kes saab just sulle sobivaima ning ohutuima raviplaani koostada ja soovitusi jagada.

Üheks variandiks on näiteks laserravi, mis parima sobivuse korral lõhustab pigmentatsiooni naha alumistes kihtides. Pindmised ravivõimalused sisaldavad aga erineva tugevusega retinoide, keemilisi koorimisi ja asealiinhapet.

Pea meeles!
Kõige hullem, mida oma nahale teha saad, on pleegitavate toodete ja koostisosade kasutamine, et püüda pigmentilaikke sel viisil heledamaks muuta. Pleegitamine võib pigmendilaike süvendada ja arme tekitada, mille ravimine on keeruline, kui mitte võimatu.

Allikas: Byrdie