Suuri muutusi sinu väljanägemises ja enesetundes võivad tekitada juba vaid väga väikesed hormonaalsed kõikumised. Tavaliselt juhtub see puberteedieas, anaboolsete asteroidide kasutamisel, naistel hormoonasendusravi ning kilpnäärmehormoonide manustamise korral. Sisenõrenäärmetesüsteem on keeruline ning kui see on ebaõige toitumise, stressi või toksiinide poolt tasakaalust välja viidud, tekivadki nahaprobleemid.

Inimese keha vajab korralikuks funktsioneerimiseks väga mitmesuguseid toitaineid – vitamiine, mineraalaineid, rasv- ja aminohappeid jm. Sageli põhjustab toitainete vaegus nahaprobleeme. Vaegus võib olla põhjustatud seedehäiretest ning viia tasakaalust välja organismi hormonaalsüsteemi.

Meie keha puutub iga päev kokku paljude toksiliselt mõjuvate ainete ja olukordadega – autode heitgaasid tänaval, liigne tass kohvi, ülemäärane küürimine duši all, kosmeetikavahendid... Ka „halvad“ bakterid toodavad toksiine. Õnneks on organismil olemas organid ülemäärasest saastast vabanemiseks: maks, neerud, sool, kopsud, nahk. Mõnikord tekivad neis aga häired ning toksiinid jäävad kehasse pidama.

Siin on 11 nõuannet, mida järgides hoiad oma jumeka ja puhtana.

Väldi toite, mis tekitavad väsimust.

Suure tõenäosusega oled sa selliste toitude suhtes tundlik ning nende tarbimine viib nahaprobleemideni. Sagedasemad tundlikkuse tekitajad on gluteeni sisaldavad tooted, piimatooted, soja, mais, oad, liiga palju toortoitu korraga ja kääritatud toidud.

Väldi liiga kiudainerikast toitu.

Need võivad soolestikus põletikku tekitada ning toita „halbu“ baktereid. Kaks toorest porgandit toidukordade vahel iga päev annavad sulle piisavalt kiudaineid ning aitavad soolestikust toksiine välja viia.

Väldi polüküllastamata rasvhappeid.

Neid sisaldavad enamik taimsetest õlidest ning need töötavad vastupidiselt antioksüdantidele, mõjudes organismile halvasti. Peaksid tarvitama vaid oliiv- ja kookosõli.

Pea piimatoodete ja suhkruga piiri.

Kui sul piimatoodete suhtes allergiat pole, tarbi iga päev toorpiima koos ilma viljalihata apelsinimahlaga – mõlemad sisaldavad nahale väga vajalikke toitaineid. Neile, kes aga kannatavad nahakandidoosi (seennakkuse) käes, see üldiselt ei mõju.

Tarbi vähem tärklist.

Kaks peamist süsivesikute allikat on tärklis ja suhkur. Tärklis võib olla suhteliselt raskesti seeditav, sestap tarbi süsivesikute allikana rohkem puuvilju ja puuviljamahla.

Kas su kilpnääre ja naissuguhormoonid talitavad normaalselt?

Kilpnääret kutsutakse sisenõrenäärmete kuningaks ning mitte asjata, sest see mängib nahatervises ja ainevahetuses olulist rolli. Tasakaalusta hormoonid, eriti östrogeen. Ülemäärane östrogeen on sage probleem, alates antibeebipillidest ja lõpetades östrogeeni mõju võimendavate kemikaalidega (nt plastmass) keskkonnas. Toored porgandid tulevad appi ka siinkohal, aidates hormoonide taset tasakaalustada.

Väldi liiga madalat veresuhkrutaset.

Kui jätad toidukordi vahele ja tunned nälga, põhjustad organismile stressi. Juba ainuüksi stress võib nahaprobleeme põhjustada, kuid nüüd lisad sinna veel sellegi, et organism hakkab enda seest toimimiseks vajalikku kütust otsima ja erinevaid kudesid lõhustama. Vabaneda võivad täiendavad toksiinid, ainevahetus aeglustuda ning hormonaalne tasakaal paigast nihkuda.

Puhka.

Võta endale nädalas üks päev, mil keha ja vaim saavad taastuda. Käi saunas, naudi massaaži, jaluta. Võid kaaluda ka päevast kohvipausi või soolepuhastust.

Vähenda toksiinide hulka.

Söö mahetoitu, kasuta mittetoksilisi hügieenivahendeid, lõpeta toidulisandite võtmine (enamus neist on sünteetilised), väldi mürgiseid inimesi ja suhteid. Tarbi toitu, mis toetab maksa: peet, artišokk, võilill, kanamaks, kontidest keedetud puljong jm.

Taasta toitainete puudujääk.

Enamikul meist on mingi toitaine puudujääk, kuid eriti neil, kes järgivad mõnda ranget dieeti. Nahaga seotud toitained, millest organismis tavaliselt puudus on, on A-, E-, K2-vitamiin, B-grupi vitamiinid, kaltsium, magneesium, valgud.

Stress kontrolli alla.

Keha ja vaimu seoseid ei saa eirata. Stress ei lähe lihtsalt niisama ära, sellega tuleb tegeleda. Söö korralikult, harrasta stressi maandavaid tegevusi, maga nii palju, kui vähegi saad. Magamine on stressiga võitlemisel isegi võimsam vahend kui õige toitumine või kehaline treening.

Allikas: Harper's Bazaar