Uskumatu, aga enamus inimesi peseb oma hambaid niiviisi, et kahjustab nende emailikihti ja seetõttu hakkavad hambad ajapikku kollasemaks muutuma. Kuidas siis õigesti hambaid pesta? Esiteks – hambahari peab olema pehme (pakendil märge “soft”), olgu tegemist tavalise või elektrilise harjaga. Tugevad harjased mõjuvad hambaemailile nagu liivapaber. Teiseks – hambaid tuleks harjata õrnalt vähemalt kahe minuti vältel kaks korda päevas. Hammaste kõvakäeline küürimine ei kahjusta mitte ainult hambaemaili, vaid ka igemeid.

2. Kasuta elektrilist hambaharja

Hoolimata sellest, et tavalise hambaharjaga on võimalik väga korralikult hambaid pesta, on elektrilised harjad siiski tulemuslikumad. Need mitte ainult eemaldavad hambakattu ja stimuleerivad igemeid paremini, vaid sisseehitatud taimerid soodustavad hammaste pesemist just nii kaua kui vaja.

3. Proovi valgendavaid apteegitooteid

Peamine selliste vahendite probleem seisneb asjaolus, et need võivad muuta hambad tundlikuks ning ärritada igemeid. Tooted, mis lubavad valgendamist mõne tunniga, sisaldavad suhteliselt palju karbamiidperoksiidi, mis hammastega kokkupuutel muutub vesinikperoksiidiks ja uureaks. Hambaarstid soovitavad kasutada kuni 10%lise karbamiidperoksiidi sisaldusega tooteid, need muudavad hambad valgemaks kahe või enama kasutamisnädala järel.

4. Väldi "värvivaid" toiduaineid

Valgele pinnale jätavad jälgi paljud söögid-joogid: kohv, tee, punane vein, Coca-Cola. Halvim „plekijätja“ on kuum, tume ja kleepuv – näiteks barbeque-kaste, mis „kenasti“ hammaste külge kinni jääb. Kui võimalik, vali espresso asemel jääkohv, punane vein asenda šampanjaga, jõhvikamahl viinamarja omaga. Kui eelistad siiski parkaineid sisaldavaid toiduaineid, loputa pärast söömist-joomist suud, kasuta hambaniiti ning võimalusel pese hambad.

5. Joo vett

Punane vein ei ole sugugi ainus, mis hambad tumedamaks muudab. Gutenbergi ülikoolis tehtud uuring tõestab, et ka happeline valge vein kahjustab ajutiselt hambaemaili ja uudab selle plekkidele vastuvõtlikuks. Hammaste pesemine koheselt sellise veini joomise järel mõjub kahjustavalt, sest sa n-ö harjad happe hammaste sisse. Hea uudis on aga see, et sülg neutraliseerib sellise joogi happesisalduse. Seega – oota pool tundi, anna süljele aega toimida ja loputa siis suud veega. Veejoomine on sellisel juhul parim, mida sa teha saad. Ja kuna parkained, näiteks kohvist, teest ja punasest veinist, poevad hambaemaili juba 30 sekundi jooksul suhu sattumisest, siis sobib vee joomine ka sel puhul. Ka kaltsiumirikaste toitude (juust) söömine neutraliseerib veinis sisalduvaid happeid, mis hambad kollaseks muudavad.

6. Meigi teadlikult

Nagu väga paljudel juhtudel, aitab ka siin make-up. Sinistel toonidel põhinev (kirsipunane, veinipunane, vaarikapunane) huulepulk või -läige mõjub visuaalselt niiviisi, et ei too kollast hambatooni esile. Küll aga teevad seda pärlmutter, beežika ja kollaka alustooniga huulepulgad.

7. Konsulteeri asjatundjaga

Kui raha pole probleemiks, usalda oma hammaste valgendamine asjatundliku hambaarsti hoolde.

Allikas: Byrdie