Miks peaks korraga mitut maski kasutama?
Trihholoogina on Anabel Kingsley kindlal arvamusel, et just peanahk mängib kaunite juuste saavutamisel tähtsat rolli. Peanahast saab siiski kõik alguse. „Sinu peanahk on vastuvõtlik täpselt samadele väliskeskkonna mõjudele nagu näonahk – tuul, vihm, UV-kiired,“ ütleb ta. „Kui sa ei pese juukseid piisavalt tihti, hakkavad sellele kogunema surnud naharakud, mustus ja üleliigne rasu, mis ajapikku nahka ärritavad ning seda kahjustama hakkavad. Täpselt nagu korralik nahahooldusrutiin teeb sinu naha tervise jaoks imesid, on ka regulaarsel juuksehooldusel võime anda peanahale ja juustele tõeline elujõud.“

Traditsioonilised juuksemaski kasutamise soovitused ei võta aga tihtipeale arvesse peanaha vajadusi. Juukseotstel ja peanahal on erinevad vajadused. Just seetõttu tulebki mängu mitme maski kasutamine, mis võtab arvesse juuksed alates peanahast kuni otsteni.

„Juuksestruktuur on kogu karva pikkuses erinev,“ lisab Laura Luciani. „Peanaha lähedal on juuksed terved, tugevad ja vastuvõtlikud igale hooldusele. Karva keskmine osa on juba kergelt kahjustunud, poorne ja tõenäoliselt ka erinevate hoolduste ja stiliseerimisvahendite tõttu stressis. Otsad on aga vägagi poorsed, kuivad ja juuste värvimisest ja stiliseerimisest kahjustunud.“

Seega ütleb Luciani, et erinevate maskide kasutamine erinevates juuste ja peanaha piirkondades aitab kiharaid korralikult ravida, mille tulemuseks on tõeliselt terved ja tugevad juuksed kogu nende pikkuses.

Peanaha eest hoolitsemine
Kuigi juukseotstel lisahoolduseks õli kasutamine ei ole uudis, siis tõenäoliselt ei ole peanahal juuksemaski kasutamist meist kuigi paljud kaalunud. „Pesed oma näonahka regulaarselt, et rasu ja mustus eemaldada, tee sama ka peanahaga,“ ütleb Kingsley.

„Kasuta peanaha toonikut, et leevendada ärritusi ja vähendada baktereid. Samuti soovitaksin kord nädalas kasutada koorivat peanaha maski, mis eemaldab kõõma ja surnud naharakud. Viimased võivad pikas perspektiivis tekitada tõsiseid juuste kahjustusi,“ lisab ta.

Soovitus! Peanaha maski kasutades tee põhjalikult kindlaks, et oled kogu toote nahalt eemaldanud, kuna vastupidisel juhul võivad tootejäägid muuta juuksed taas kiiresti rasuseks ja nahka ärritada.

Kuidas mitut maski korraga kasutada?
„Kõigepealt pead tegema kindlaks, kas sinu juustel on kaks või kolm erinevat piirkonda või tekstuuri. Seejärel, just nagu nahahoolduses, pead valima tooted vastavalt nende piirkondade vajadustele,“ selgitab Luciani.

Kui sul on näiteks rasune peanahk ja juuksejuured, kiharad on kaotanud keskmisel osal sära ja otsad tunduvad kuivad ja kahjustunud, kanna peanahale puhastavat või koorivat maski, säraandvat maski keskmisele osale ja ravivat maski otstele.

Luciani täpsustab, et toodete parimaks toimeks on oluline juuksed erinevateks väiksemateks osadeks jaotada ning iga salku korralikult masseerida. „Ajastus on ülioluline – parem on maske juustel hoida veidi kauem kui liiga lühikeseks ajaks.“

Allikas: Byrdie