Kui sinu soov on kaalust alla võtta, siis iroonilisel kombel võivad sind õigelt teelt ekistada sildid, mil kirjas “rasvavaba” või “kalorivaene”. Kui väike küpsisepakk võib suurele pakile isegi hea alternatiivina tunduda, siis on oluline teada, et kui ettevõtted vähendavad toodete rasvasisaldust või kaloraaži, siis kasutatakse rohkem soola, suhkrut ja muid aineid, mis maitset annavad. Need ained omakorda tekitavad rohkem söögiisu… Seega, mida lühem on toote pakendil leiduv koostisosade nimekiri, seda parem.

Sa ei jälgi tervislike toitude koguseid

Portsjonite suuruste jälgimine on eduka kaalulanguse eelduseks, seega kui arvasid siiani, et puuvilju ja köögivilju võib lõputult süüa, siis see ei ole tegelikult nii. Puuviljad näiteks on suhkru- ja süsivesikuterikkad ning nendega ei soovitata liialdada. Samuti, kuigi näiteks avokaado on väärtuslike rasvhapete allikaks, ei tähenda, et peaksid hommikuti kolm suurt avokaado-röstleiba sööma.

Piirad oma valikuid rohkem kui vaja

Kui sa ei luba kehale vajalikus koguses kaloreid, siis nullid oma võimaluse edu saavutada. Su auto ei sõida ju samuti ilma kütuseta. Kui sa ei “tangi” oma keha, siis esimesena aeglustub just ainevahetus, mis hakkabki energiat talletama. See aga on just see, mida sa ei taha. Kui nii juhtub, tunned end väsinuna, mis omakorda viib poolikute treeningute ja ülesöömiseni. Et ainevahetus oleks tipp-topp töökorras, pead sa regulaarselt ja mitmekesiselt toituma.

Pead süsivesikuid oma vaenlaseks

Pole olemas sellist dieeti, kust süsivesikud oleks täielikult välja jäetud. Ja ei olegi vaja, sest su organism vajab normaalseks toimimiseks süsivesikuid – need on su peamiseks energiaallikaks. Pealegi, süsivesikutevaesed dieedid toimivad ainult ajutiselt, sest kaua ei pea ilma süsivesikuteta keegi vastu. Ja süsivesikuid sisaldavad praktiliselt kõik toiduained, ubadest jogurtini. Lihtne taldrikureegel näeb ette, et täidaksid pool sellest köögiviljade, neljandiku kvaliteetse proteiiniallikaga (liha, kala, kana) ja neljandiku tervislike süsivesikutega. Töödeldud toidud nagu valge sai ja makaronid võiksid aga küll oma menüüst välja jätta.

Jätad hommikusöögi vahele

Põhjuseid, miks hommikusöök söömata jäetakse, on palju ja erinevaid. Kes tunneb, et hommikusöök ärritab varajasel tunnil magu, kel pole aega, kes sõi öösel kell neli pitsat… Igatahes tasub hommikusööki tõsiselt suhtuda, kuna just see annab hommikul su ainevahetusele stardi. Kui hoogsa, selle eest vastutad vaid sina.

Arvad, et kõik kalorid on võrdsed

Kui loed kaloreid, siis arvesta, et lisaks kvaniteedile on oluline ka nende kvaliteet. Su keha vajab toitu, mis täidab kõhtu ja on samal ajal kõrge toiteväärtusega. Eriti siis, kui oled hakanud rohkem trenni tegema ja soovid mõned kilod alla võtta. 1500 kalori ulatuses kartulikrõpse, küpsiseid ja limonaadi ei ole võrdne sellega, kui saad need 1500 kalorit näiteks süües proteiinirikast kana ja muud töötlemata toidukraami. Sinu kehas töödeldakse erinevatest allikatest pärit kaloreid erinevalt ja erinevad toiduained täidavad ka erinevalt kõhtu. Eelista alati kvaliteetset toitu. Võid üllatunult avastada, et korralikult toitudes (loe: rämpstoitu ja maiustusi vältides) pead mitte toidukoguseid vähendama, vaid hakkama hoopis endisest enam sööma.

Välistad kõik, mis ei ole tervislik

Keelad endale kõike, mida sooviksid? Oletame näiteks, et sõid siiani palju maiustusi ja sunnid end neist nüüd jõuga eemale. Kui kaua sa nii suudad? Kui sul pole just väga tugevat tahtejõudu ja eelistades, et tervislikult toituma hakkamise soov pole ajutine, siis on lihtsam endale aeg-ajalt midagi head lubada. Lihtsalt, vali tervislikumad alternatiivid, proovi näiteks ise midagi küpsetada, asendades koostisosad tervislikemate vastu.

Unustad vedelad kalorid

Mida sa jood? Siirupiga piimakohvi, smuutit, limonaadi, mahla, piima või hoopis veini? Kui üritad kaalust alla võtta, siis ära unusta, et kalorid peidavad end ka selles, mida jood. Kui näiteks oled harjunud mõnes söögikohas pakutava maitsva smuutiga, siis uuri järgmisel korral, millest see täpselt tehtud on ja kui palju suhkrut sinna lisatakse. Lihtne smuuti võib sisaldada ka 600 kalorit… Ainuüksi siis, kui loobud juba väga üksikust nimetatud joogist, võid igapäevaselt olulisel määral kaloreid tarbimata jätta.

Tarbid liiga palju proteiiini

Valgurikas menüü on kaalulanguse seisukohalt möödapääsmatu, aga ka sellega on lihtne liiale minna. Loe siit, millised on selged märgid, et oled valkudega üle pingutanud.

Allikas: Business Insider