„Tundub, et modernse eluga kaasnev stress viib meid üha kaugemale kõigest looduslikust ja loomulikust. See aga inspireerib meid omakorda uurima lähemalt ajalooliste tarkuste kohta ja õppima lähemalt tundma joogat, meditatsiooni ning taimseid dieete,“ selgitab naine. „Geišad elavad meiega samasuguses modernses maailmas, kuid nad hoiavad elust klassikalist lähenemist oma ilurituaalidesse, aga ka töösse ning eluolusse üldiselt.“ Vicky ütleb, et kuigi ka Geišade praktikad arenevad pidevalt, jäävad nad siiski laias laastus alati truuks sajanditagustele uskumustele. Ta jagab nelja Geišade elust inspireeritud nippi, mis võivad ka sulle kasuks tulla.

Foto: Ekraanitõmmis Instagramist

Ela koos loodusega
Tsai sõnul on Geišadel eriline suhe loodusega. Nad panevad suurt rõhku sellele, et veedaksid maksimaalselt palju aega õues. Naise arvates on üks olulisim Jaapani heaolutrend, mida meist kõik enda ellu lülitada saaksid see, et arendaksime oma suhet loodusega. „Piisab juba sellest, et valid oma toidulauale kohaliku toodangu, hooajalise värske toidu ning oled õues nii palju kui saad, nautides füüsilise liikumise kasutegureid, aga veel olulisemalt: lihtsalt värske õhu hingamist,“ toonitab ta.

Mõtle oma toitumis- ja treeningharjumustele
Tsai räägib oma kogemusest, et Geišade traditsioonilised, nahka särama panevad tooted peegeldavad nende igapäevaste toitumisharjumuste alustalasid. Selleks, et hoida oma nahk ja meel klaarina, sisaldub nende dieedis palju antioksüdantide poolest rikast rohelist teed, riisi ning merevetikat. Nad usuvad tõepoolest, et sa oled see, mida sa sööd.

Geišad on ka ülimalt aktiivse elustiiliga, kuid nende treeningharjumused ei ole päris need, mis läänelikes ühiskondades. „Geišade jaoks on esikohal mõõdukus, tasakaal ja ennetamine,“ räägib Vicky. „Kiirete elutempodega inimesed pingutavad tihti üle ning tegelevad tagajärgedega alles vigastuste tekkides, mis on kahjulik kogu üldisele heaolule. Ka nahale. Geišad usuvad näiteks, et nahk peegeldab otseselt inimese vaimset, füüsilist ja spirituaalset tervist. Kui Jaapani iidsete traditsioonide järgijad märkavadki, et neil on tekkinud näiteks akne, vaatavad nad koheselt üle võimalikud ärritajad nagu stress, vähene uni, ebakvaliteetne dieet ning teevad vajalikud muudatused.“

Proovi meditatsiooni
„Sa ei pea istuma meditatsiooniguruga tund aega jalad ristis küünaldega täidetud toas,“ selgitab Tsai. „Üks Kyoto munk õpetas mulle meditatsiooni, mis sisaldab endas toitumist, hingamist ja teadlikku liikumist.“

Kuidas see täpsemalt välja näeb? Vicky selgitab, et meditatsioon võib olla Jaapani uskumuste kohaselt nii lihtne nagu „ilu, mis peitub selles, et võtad aega iseendale“. See meenutab sulle, et pead aeg-ajalt hoo maha võtma ja nautima väikeseid asju elus. Näiteks, luba endale õhtul nautida võimalikult kaua oma lemmiktoitu ja mõtle iga suutäiega kaasa, selle asemel, et samal ajal telefoniekraani vaadata.

Lisaks pööra tähelepanu ka oma hingamisele. Regulaarsed sügavad hingetõmbed ergutavad ajus rahustavate hormoonide teket, mis omakorda aitab sul igapäevaelus olla rahulikum ja tasakaalukam.

„See sama munk ütles mulle kord, et kui sa tunned oma kehas pingete kogunemist, hakka end edasi-tagasi kiigutama. Kui küsisin temalt, miks see aitab, vastas ta, et on väga keeruline olla vihane ja end samal kiigutada. Ma proovisin ja tal oli õigus,“ jutustab Tsai.

Harjuta tänulikkust
Tsai selgitab, et ka väikesed regulaarsed tänulikkuse žestid muudavad meid ajapikku õnnelikumaks ja tervislikumaks. Seda on tõestanud ka mitmed teaduslikud uuringud.

„Jaapanis on näiteks kingituste tegemine ülioluline kultuuri osa. Samuti avaldavad kohalikud enne iga söögikorda oma tänutunnet. See on eluviis,“ selgitab ta.

Sa võid näiteks igas päevas võtta mõned minutid ja mõelda oma peas, mille eest sa just nüüd tänulik oled? See võib tähendada nii inimesi sinu elus kui väikeseid päeva jooksul kogetud rõõmutundeid. Usu, et ajapikku oled rõõmsam ja rahulikum versioon iseendast.

Foto: Ekraanitõmmis Instagramist

Allikas: Byrdie