Ameerika haiguste kontrolli ja ennetamise keskused väidavad, et inimene peaks päevas tarbima vähem kui 2300 milligrammi keedusoola, kuid tegelikult sööb täiskasvanu keskmiselt 3500 mg ja saab selle peamiselt töödeldud toidust.

Austraalias asuva Deakini ülikooli teadlased avastasid, et inimesed, kes on rasva maitse suhtes tundlikumad, söövad rohkem rasvast toitu. Ja see on täiesti mõistuspärane – kui (rasvane) jäätis sulle väga maitsev tundub, sööd seda ka tõenäoliselt rohkem.

Sellest teadmisest lähtudes proovisid nad kahe katse abil tõestada, kas soola lisamine toidule võib rasva maitse meeldimisele segavalt mõjuda.

Esmalt serveeriti 49 inimesele tomatisupi portsjoneid, millele oli lisatud erinevalt nii rasva kui soola. Pärast iga näidise proovimist hindasid katsealused selle maitsvust ning oma soovi süüa rohkem suppi. Teadlased testisid ka katses osalenute rasvamaitsetundlikkust, vaadates, kas nad märkavad, et kooritud piimale on lisatud ka rammusamat piima.

Tulemused näitasid, et inimesed, kes rasva maitse suhtes tundlikud olid, eelistasid vähemrasvast suppi, kui need, kes rasva maitset kindlaks teha ei suutnud. Kuid ainult neis supiportsudes, kuhu polnud lisatud soola. Kui suppi soolaga maitsestati, muutus ka nende maitse niiviisi, et nad eelistasid vähemrasvast suppi.

Teises katses osales 48 tervet täiskasvanut, kelle rasvatundlikkust kontrolliti kooritud piima abil. Osalejatele pakuti nelja erinevat lõunasöögivarianti – makarone kastmega, mille soola ja rasvasisaldus varieerus. Teadlased tegid kindlaks, et need, kellele meeldis soolane toit, sõid 11 protsenti vähem nendest, kelle lõuna sisaldas vähe soola ja palju rasva. Kõige rohkem sõid aga need, kelle toit sisaldas nii palju soola kui palju rasva. Seega – sool võib organismis segadusse ajada protsessid, mis ei lase meil üle süüa.

“Kehal on olemas bioloogilised mehhanismid, mis ütlevad, millal söömine lõpetada ja rasv aktiveerib need mehhanismid inimestel, kes rasva maitse suhtes tundlikud on,” selgitas uuringu üks autoritest Russell Keast. “Samas, kui söögile soola juurde lisatakse, siis mehhanismid n-ö nüristuvad ja asi lõpeb sellega, et me sööme rohkem. Tarbime enam just rasvast toitu ning lõpuks muutub organism rasva suhtes vähem tundlikumaks ning selleks, et saada rasvasest toidust täiskõhutunnet, peame sööma rohkem.”

See fakt on üsna hirmutav, sest pakendatud toidud on sageli ka üsna soolased. On tõendatud, et 75% päevasest naatriumikogusest saame me valmistoitudest ja restoranitoidust.

“Olukorras, kus liiga palju sisse söödud energiarikast toitu teeb meid paksuks ja põhjustab diabeeti, võib soolatarbimise vähendamine kogu rahvastiku tervisele väga hästi mõjuda,” lisas Keast.

Pea loetu järgmisel korral, kui soolatopsi järele haarad, meeles.

Allikas: Glamour