Austraalia Deakini Ülikooli professor Felice Jacka veetis viimased seitse aastat jälgides, milline efekt on erinevatel toitumisharjumustel inimestele, kes võitlesid depressiooniga. Uuringu jooksul viidi läbi ka küsitlus, mis vihjas, et inimestel, kes toitusid ebatervislikult (rohkem kiirtoitu, soolaseid snäkke, töödeldud liha), suurenes depressiooni süvenemise risk.

Kuna aga tegemist oli kõigest küsitlusega, ei saa kindlalt väita, et nende kahe vahel on seos ega ka seda, et tervislikum toidulaud depressiooni ravida aitaks. Seetõttu viidi 67 keskmist või tugevat depressiooni põdevate mehe ja naise seas läbi uus uuring. Enamik neist inimestest võttis uuringu ajal antidepressante ja käis regulaarselt teraapias.

Jacka jagas uuringus osalejad kahte gruppi. Ühte gruppi kuulunud inimesed sõid 12 nädala jooksul kiudainetevaest ja töödeldud toitu ning nad osalesid samaaegselt ka tugigruppide tegevuses. Teine grupp aga sõi Vahemere dieedi põhimõtteid järgides, kasutades samaaegselt ka toitumisnõustaja teenuseid. Enne ja pärast uuringut kaardistati osalejate depressiooni sümptomid. Uuringu käigus paranesid mõlema grupi sümptomid, aga eriti paranesid just Vahemere dieeti järgivate inimeste omad, kellest suurem osa pidas ka uuringu lõpuni toitumiskava järgides vastu.

Uuringust leitu on väga oluline inimestele, kes võitlevad depressiooniga, aga tuleb kasuks ka neile, kes ei võitle. Vahemere dieeti soovitatakse viimasel ajal järjest enam, sest see parandab enesetunnat, muudab me elustiili tervislikumaks ja aitab isegi kaalu kaotada.

Allikas: Business Insider