Sööd kunstlikke magusaineid, tarbides seeläbi vähem kaloreid

„Sünteetiliste, laboris valmistatud kemikaalide kasutamine selleks, et oma toitu magusamaks muuta, peaks olema kindlasti välistatud. Eriti, kui soovid kaalu langetada,“ ütleb Diane Sanfilippo, sertifitseeritud toitumisnõustaja ja populaarse raamatu „Practical Paleo“ autor. Ta põhjendab seda nii – keha kogub rasvarakkudesse toksiine, et organeid kaitsta, kuid taoliseid magusained annavad kehale liiga suures koguses kahjulikke aineid, mis mõjuvad organismile koormavalt.
Proovi kunstlike suhkruasendajate asemel toitu maitsvamaks muuta looduslike magusainetega nagu kuivatatud datlid, mesi, vahtrasiirup ja marjad.

Sööd kogu päeva jooksul vaid madala kalorsusega toite

Sa võid küll arvata, et kui pistad kogu päeva vältel põske vaid suhkruvaba närimiskummi ja sellerit, saad kergelt isudest jagu, kuid tegelikkus on hoopis vastupidine. „Närimistegevus saadab kehale signaali, et kohe on tulemas toit ja seedetegevus peab tööle hakkama,“ sõnab Sanfilippo. „Kuid kui sinu kehasse ei jõua närides kalorid, saadad kehale valesid signaale.“ See võib aga tekitada näljatunnet hetkel, mil see sugugi tekkima ei peaks.
Isude taltsutamiseks väldi millegi närimist toidukordade vahel. Selle asemel soovitab Sanfilippo juua vett, kuhu on maitseks lisatud münti ja kurki.

Mahladieedid

Mõned maailma treenituimad naised jumaldavad mahladieete ja puhastuskuure, mille ajal tarbivadki vaid vedelikke. Sanfilippo sõnul ei saaks aga loogika nende taga olla enam rohkem vale. Kehal on juba loomuliku mehhanismina oma loomulik puhastussüsteem, mida toetab maks. Muuhulgas kuuluvad selle tööks vajalike ainete hulka B-vitamiinid ja koliin, mida aga tihti vedelikudieetides ei sisaldu. Seega, kui hakkad järgima vedelike tarbimisel põhinevat dieeti, takistad tegelikult keha loomulikke protsesse.
„Paljud inimesed toetuvad puhastuskuuride ajal vaid värsketele rohelistele mahladele, mis pole muidugi halvad, kuid neid ei pea tarbima ainult siis, kui oled endale keelanud õige, täisväärtusliku toidu,“ ütleb Sanfilippo. „Parim viis nende tarbimiseks oleks koos kõrge kvaliteediga proteiinirikaste toitudega mitte nende asemel.“

Mõtled, et kalor tähendabki kalorit

Tuleb välja, et see müüt ajab toitumisspetsialistid hulluks. „Tegelikkus on see, et kuigi toiduainete numbriline väärtus võib olla sama, ei ole aga miski muu sama ühe küpsise ja ühe avokaado vahel,“ ütleb Candice Seti, kliiniline psühholoog ja sertifitseeritud toitumisnõustaja. „Suhkrurikkad ja rohkelt töödeldud ning muud sarnased toidud – isegi need, mille kalorisisaldus on madalam – vallandavad kehas põletikulised protsessid, mis ergutavad isude tekkimist ja jätavad keha ilma vajalikest makro-ja mikrotoitainetest.
Peamine õpetus? „Kui asi puudutab kaloreid, keskendu kvaliteedile, mitte kvantiteedile,“ soovitab Seti.

Planeerid „patustamise päevi“

Selle vea tagamaaks on sinu meeleseisund seoses toidu ja toitainetega. „Paljude toitumisekspertide poolt kuuleb erinevaid soovitusi „patupäevadeks“,“ ütleb Seti. „Idee probleem? Sellise filosoofia kohaselt on sinu toitumisharjumused piiratud ja ajutised dieedid, mitte optimaalsed tervislikud toitumisviisid.“
See aga ei tähenda, et peaksid kõikidest meelepärastest toitudest loobuma. „Luba endale aeg-ajalt väike preemia, – see aitab vältida tunnet, et jääd millestki ilma – kuid ära loo endale regulaarset päeva, mil vaid seda söödki,“ ütle Seti.

Toidukordade vahele jätmine

Loobud mõnikord lõunasöögist, et päevast tarbitavat kaloritkogust väiksemana hoida? Suur viga! See peitub selles, et kui sa ei söö piisavalt, satub keha paanikasse ja hakkab ellujäämisinstinktina tootma rohkem rasvaensüüme ja vähem neid põlevataid ensüüme,“ ütleb Johnston. „Regulaarselt teatud toidukordade ajal söömine aitab hoida ainevahetuse aktiivsena,“ lisab ta. Seega tee kindlaks, et annad kehale toitu regulaarselt. Proovi ka proteiinirikkaid snäkke nagu näiteks õun.

Allikas: Byrdie