Naudi massaaži

Enamik uuringuid kinnitab, et massaaž vähendab kurvameelsust, alandab vererõhku ja aeglustab südame löögisagedust. Kõige selle tulemusel organismi stressitase langeb ja sellel on oluline roll immuunsuse säilitamisel.

Tee nii: sobib igasugune masseerimine, seni kui kasutad mõõdukat survet. Massööri puudutus peab olema siiski piisavalt jõuline, et nahka ja selle aluseid kudesid mõjutada, kuid mitte nii tugev, et see valu põhjustaks. Kui sageli tuleks massaaži nautida? Ekspertide arvates piisab ka vaid ühest korrast kuus. Nipp: otsi, ehk leiad mõne kooli, kus õpetatakse massööre. Nad vajavad kindlasti inimesi, kelle peal kätt harjutada ja lisaks on see ka soodne.

Käi külma duši all

Selle soovituse pühendunud järgijad väidavad, et külm dušš aitab siis, kui oled energiast tühi, kui sind vaevab migreen, vereringehäired või valu. Teadlased neid väiteid küll ei kinnita, kuid nad on kindlad, et kahju külma duši all käimine ei tee. Proovi!

Tee nii: alusta lühikeste seanssidega. Suvel võib ju kümneminutiline külma duši all seismine täiesti talutav olla, kuid talvel võid juba minuti pärast soojaveekraani lahti keerata. Konsulteeri enne külma dušiga alustamist arstiga ja ole kindel, et sul pole südame-veresoonkonnaprobleeme. Äkiline külm kergitab vererõhu korraks kiiresti üles.

Tarvita ingverit

Ingverit on sajandite vältel tarvitatud mitmesuguste seedesüsteemi ärrituste ja ka kõhukinnisuse korral. Teadlaste arvates stimuleerivad selles sisalduvad ained seedemahlade tootmist, parandavad soolelihaste toonust ja aitavad sel moel toidul läbi soolestiku liikuda.

Tee nii: parim on kasutada – kas süüa või näiteks tee sisse panna – värsket ingverit. Hea on ka kuivatatud, pulbriks jahvatatud ja küpsetatud ingver.

Pese käsi

Käte pesemine on nipp number üks, kui asi puudutab viirushaiguste vältimist. Sellistest nakkustest, mida põhjustavad E. coli ja salmonella ei maksa rääkidagi. Seega, pese käsi!

Tee nii: pese käsi regulaarselt sooja vee ja seebiga vähemalt 20 sekundi vältel. Pese hoolega mõlema käe kõik osad. Igal pereliikmel peab olema käte kuivatamiseks oma rätik.

Söö C-vitamiini ja tsinki

Kuigi seisukohad C-vitamiini ja tsingi toime osas külmetushaiguste peletamisel on vastuolulised, näitavad siiski mõned uuringud, et neist on abi. Eriti neile inimestele, kelle elu on väga stressirohke. Seegi on kindlaks tehtud, et tsink pärsib viiruste paljunemist. Ekspertide arvates tsingi manustamine mingit kahju ei tee.

Tee nii: võta esimeste külmetusnähtude ilmnemisel iga päev sisse mõõdukas annus (500 mg) C-vitamiini. Üle 2000 mg päevas ei tohiks C-vitamiini kindlasti võtta, see võib tekitada neeru- ja seedeprobleeme. Mis puutub tsinki, siis ime päevas paar tsinki sisaldavat imemistabletti.

Söö rohkem küüslauku

Küüslauk sisaldab rikkalikult antioksüdante ja aitab põletiku vastu võidelda. Seega aitab see taimne ravim lisaks viirushaigustele võidelda ka vähi vastu ning edendada südame tervist.

Tee nii: kui muretsed halva hingeõhu pärast, mis pärast küüslaugu söömist tekib, siis tea, et ka teised on sama asja pärast mures. Õnneks on siingi olemas mõned kasulikud nipid, näiteks kasuta küüslauguekstrakti, millel pole küüslaugulõhna.

Ole positiivne

On teaduslikult tõestatud, et inimeste, kellel on see ajupiirkond, mis positiivset elusuhtumist genereerib, aktiivsem, on organismis enam viirushaigustevastaseid antikehi. Miks see nii on, pole veel selge, kuid see, et aju immuunsüsteemiga suhtleb ja ka vastupidi, on kindel.

Tee nii: kui sa ka alati ei suuda positiivselt mõelda, siis vähemalt ära mõtle negatiivselt. Sellelgi on ekspertide arvates mõju. Ära jää haigussümptomitesse kinni, kui juhtudki haigeks jääma. Ära eelda halvimat. Lõpeta sellised ütlused nagu „ma jään alati sel aastaajal haigeks“, „ see külmalaine kestab terve nädala“ jne. Tõenäoliselt ei suuda sa muuta oma isiksuseomadusi, kuid saad muuta oma käitumist.

Allikas: Health.com